Güncelleme Tarihi:
G-8 bakanları, toplantı sonrası yaptıkları ortak açıklamada alınması gereken sıkı önlemlerin ayrıntılarına ilişkin bilgi verilmezken, “Küresel ekonomideki problemlerin karmaşık ve zor olduğunu kabul etmek gerekiyor. Bu problemlere ortak bir cevap bulmak imkansız. Ancak küresel ekonomik toparlanmaya destek vermeye devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.
Likiditeye devam edilecek
Merkez bankaları başkanlarının da katıldığı zirvenin ardından yapılan açıklamada, “Bankacılık sisteminin ve finansal piyasaların direncini sağlamlaştırmak için gerekli her türlü önlemi alacağız” denilirken, şunlar dile getirildi: “Ekonomideki toparlanmanın geleceği ve hızıyla ilgili kaygılar, güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyümeyi sağlamak için küresel seviyede birlikte çabaya ihtiyaç bulunduğunu gösteriyor. Merkez bankaları, fiyat istikrarını ve ekonomideki toparlanmayı desteklemeyi sürdürerek, bankalara likidite sağlamaya devam ederken, hükümetler de, ‘büyüme dostu’ bütçe kesintilerine ağırlık verecek.”
Obama’nın paketine destek
Aşırı dalgalanmaların ve düzensiz değişimlerin istikrarı tehdit ettiğine dikkat çekilen açıklamada, döviz kurunun piyasada belirlenmesi taahhütlerine yer verildi. Ayrıca G-8’den, ABD Başkanı Barack Obama’nın 447 milyar dolarlık istihdam paketine ve Euro Bölgesi liderlerinin, Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nun (EFSF) gücünün artırılmasını amaçlayan 21 Temmuz kararlarına destek de çıktı. Ancak piyasa uzmanları, açıklama için “G-8 toplantısından büyüme dostu mali düzeltmeler çağrısı dışında özel bir sonuç çıkmadı” değerlendirmesini yaptı.
‘Açık’ finansal destek
Bu arada ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, küresel ekonomiyi tehdit eden Avrupa’nın borç krizinin üstesinden gelmek için Avrupa’nın güçlü ülkelerinin Euro Bölgesi’nin zayıf ülkelerine ‘açık’ finansal destek vermesi gerektiğini söyledi. Geithner, “Zayıf ülkeleri desteklemenin getirdiği maliyetleri karşılamak Euro Bölgesi’nin tamamen kapasitesi kapsamında. Eğer oturur ve birşey yapmazlarsa ileride bu maliyetler kendileri ve ekonomileri için çok çok fazla olacak, bunun farkında olmalılar” dedi. Avrupalı yetkililerin baskıları hafifletebilmek adına yapabilecekleri herşeyi yapmaları gerektiğine dikkat çeken Geithner, “Yeterli siyasi iradeye sahip olduklarını göstermeliler” diye konuştu.
Sarkozy: ABD’nin planı Avrupa’ya uygun değil
FRANSA Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, G-8 ülkelerince de desteklenen ABD’nin 447 milyar dolarlık istihdam paketinin Yunanistan’a uygun olmadığını söyledi. Sarkozy, “ABD’ye benzer bir planın Avrupa’ya uygun olup olmadığı’ yönündeki sorusuna şu yanıtı verdi: “Hayır, bu şekilde bir toparlanma planını Yunanistan’ın uygulaması gibi bir talebimiz yok. ABD’nin planı Avrupa’ya uygun değil.”
Mali konsolidasyona zor da olsa geçmeliyiz
ALMANYA Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, G-8 zirvesinde yaptığı açıklamada, Berlin yönetiminin, ‘büyüme destekli açık düşürme’ yolundan sapmayacağı mesajını verirken, Kanada Maliye Bakanı Jim Flaherty piyasa güvenini sağlamak için kararlı adımlar gerektiğini ve mali konsolidasyonu çok fazla yavaşlatmanın ‘ahmakça’ olacağını söyledi. Flaherty, “ağrı verici mali konsolidasyona zor da olsa geçmemiz gerekli” diye konuştu.
‘Arap Baharı’ ülkelerine söz verilen 38 milyar dolar için onay çıktı
İNGİLTERE, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Rusya ve ABD’nin ekonomi bakanlarının katıldığı G-8 zirvesinde Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da yerini aldı. Ayrıca devrim sonrası gelişmeleri paylaşmak için Libya, Mısır, Ürdün ve Fas’ın yöneticileri de, ‘Arap Baharı’ yeni dönemde ekonomilerini yeniden nasıl ayağa kaldıracaklarını anlatmak üzere zirveye davet edildi. O nedenle zirvenin bir gündem maddesi de, G-8’in bu ülkelere nasıl yardım edebileceği oldu. Ancak Tunus’un Ekonomi Bakanı Jalloul Ayed, “Mayıs ayından bu yana söz edilen 40 milyar dolardan bir peni bile almadık” derken, Mısır’ın bugüne kadar sadece 500 milyon dolar yardım aldığı belirtildi. Fransa Maliye Bakanı Francoil Baroin dünkü zirvenin ardından uluslararası kuruluşların Arap Baharı ülkelerine 2011-2013 için 38 milyar dolar yardım yapma kararının onayladığını açıkladı.
Merkel Yunanistan için Alman halkından sabır istedi
ALMANYA Başbakanı Angela Merkel, Euro Bölgesi’nin sorunlu ülkelerine mali yardım yapılmasına karşı çıkan Alman halkına, “Yunanistan konusunda sabırlı olmalıyız. Yıllardır süren yanlışların yol açtığı problemler bir gecede çözülmez” dedi. İki Almanya’nın birleşmesi ile ilgili süreci hatırlatan Merkel, şunları söyledi: “Uzlaşma sürecini hatırlayın. 1990’ların başında iki Almanya’nın birleşiminden yeni bir yönetim altyapısı çıkarmanın, ‘know how’ birikimini paylaşmanın ve özelleştirmelerin ne kadar sürdüğünü hatırlayın. Dolayısıyla sabırlı olmalıyız, Yunanistan reformları yerine getirmezse mali
yardımı alamayacağını biliyor.”