Güncelleme Tarihi:
PARİS bu hafta ilginç bir toplantıya ev sahipliği yaptı. G-20 ülkelerinin işçi, işveren ve çalışma bakanları kendi aralarında yaptıkları toplantıların ardından bir araya geldi. 20 işveren, 20 işçi temsilcisinin 20 bakanla biraraya geldiği toplantı bu açıdan bir ilk olurken, toplantının gündemi ise kriz oldu. Tarafların üzerinde mutabık kaldığı nokta ise, krizin aşılabilmesi için istihdam yaratılması gerektiği oldu.
Zor zamanlar
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in katıldığı toplantıda işverenleri TİSK (Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu) temsil etti. Önce işçi temsilcilerini kapsayan Labaour 20 (L-20) ve işverenleri temsil eden Business 20 (B-20) kendi aralarında toplanırken, daha sonra ortak bir toplantı yapıldı. Son olarak da bakanlar tarafından ortak bir deklerasyon yayımlandı. Burada tüm dünyanın ‘zor bir zamandan’ geçtiği vurgulanırken, ‘yeni bir kriz’ endişesine de yer verildi. Böyle bir riskin iş hayatı açısından yaratacağı tehlikelere de dikkat çekildi.
İstihdama öncelik
G-20 ülkelerinin işçi ve işveren temsilcileri, toplantılarda sıkıntıların ancak istihdam yaratılarak aşılabileceğini dile getirirken, bakanların deklarasyonunda da “İstihdam bir numaralı öncelik olmalı, yeni iş imkanları yaratılmalı. Bu da ancak özel sektör eliyle yapılabilir. Bunun için özel sektörü teşvik edici politikalar uygulanmalı” mesajları verildi. “Aktif istihdam politikaları geliştirin, ekonomik politikalarla istihdam politikalarını birleştirin, gençlerin eğitimine önem verin” gibi tavsiyelere de yer verilirken, işçi ve işveren temsilcilerinden, bu konuda hükümetlere yardımcı olmaları istendi.
Özel sektöre destek
TİSK Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, tüm kesimleri biraraya getiren bu toplantının bir ilk olduğuna dikkat çekerek, buradan çıkan sonuçların 20 ülke hükümetine sunulacak olması nedeniyle önemli olduğunu vurguladı. İstihdamın oluşturulabilmesi için ekonomik büyümenin özel sektör eliyle olmasının önemli olduğunu dile getiren Kutadgobilik, bunun için yeni ekonomik tedbirler alınırken özel sektöre de yeni imkanlar sağlanması gerektiğini, bu yolla istihdama dönük yatırımların gelişebileceğini anlattı.
Liderlere sunulacak
Bu görüşlerini Paris’teki toplantılarda da dile getiren Kudatgobilik, sürecin bundan sonra nasıl işleyeceğini şöyle anlattı: “Bu toplantılarda 20 işveren, 20 işçi temsilcisi ve 20 bakanın yanı sıra Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi uluslararası kuruluşların temsilcilerinin de hazır bulundu. Paris’te alınan kararlar, 3-4 Kasım 2011 tarihlerinde G-20 dönem başkanı Fransa’nın Cannes şehrinde düzenlenecek G-20 Liderler Zirvesi’nde üye devletlerin liderlerine sunulacak.”
Türk özel sektörü gücünü ispat etti, desteklenirse büyümesine devam edebilir
PARİS dönüşünde TOBB, TÜSİAD, İKV, MÜSİAD, TZOB, TESK, TUSKON ve TURKONFED gibi kuruluşları bilgilendiren Tuğrul Kudatgobilik, bu konuda işbirliği çağrısı da yaptı. Bu toplantılarda büyüyen 3 G-20 ülkesinden biri olarak Türkiye’nin ön plana çıktığını, diğer ülke işverenlerinin Türkiye’ye verdikleri değeri gösterdiğini de anlatan Kutadgobilik, kasım ayındaki toplantı için şimdiden hazırlıklara başladıklarını belirtti. Küresel kriz döneminde Türk özel sektörünün gerek yurtiçi gerek yurtdışı performansıyla kendini ispat ettiğini dile getiren Kudatgobilik, hükümete de şu mesajı verdi: “Türkiye’nin gelişmesi sanayi üretimine ve sanayi mamulü ihracatına bağlıdır. G-20 toplantılarında da belirtildiği gibi hükümetimiz, sanayiinin gelişmesini ve istihdam yaratma kapasitesini artırarak, bunun önlemlerini alarak teşvik etmeli. Unutulmasın büyümeyi hükümet yapmadı. Bu büyümeyi hükümetin müspet politikaları ve sağladığı stabilite dolayısıyla Türk özel sektörü yaptı. Özel sektör önümüzdeki yıllarda da bu performansını devam ettirecektir.”
5 yılda 110 milyon kişiye iş kapısı açmak gerekiyor
FRANSA Çalışma, İstihdam ve Sağlık Bakanı Xavier Bertrand’ın ev sahipliği yaptığı toplantıya katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye olarak, ekonomik büyümenin, istihdam artırılması temel alınarak gerçekleştirilmesinden yanayız. Dünya ekonomisinin yüzde 83’ünü ve yine dünya nüfusunun 3’te 2’sini G-20 ülkeleri oluşturuyor. Küresel krizle ilgili olarak G-20 içinde alınacak kararlar çok önemli. 2008 yılında başlayan küresel ekonomik krizin en olumsuz etkisi işsizlik oranlarının artmasında görüldü. 2008 yılından bu yana işin kaybedenlerin sayısının 30 milyona ulaşması bekleniyor. OECD rakamlarına göre, işsizlik sorununu çözülmesi için önümüzdeki 5 yıl içinde 110 milyon kişilik bir istihdamın yaratılması gerekli. Türkiye olarak ekonomik büyümenin merkezine istihdamın yerleştirilmesi konusunda kararlıyız. Kriz var diye sosyal koruma konusunun da kesinlikle ihmal edilmemesi gerekiyor. (Gülten ÖZBEY/PARİS-DHA)