Güncelleme Tarihi:
KÜRESEL krize 1.1 trilyon dolarlık çözüm formülü çıkan G-20 Zirvesi’nde, liderlerin vergi cennetlerine giden paranın ’şeffaf’ olması konusunda anlaşması OECD’yi harekete geçirdi. G-20 ülkelerinin vergi cennetlerindeki tüm sırların açıklanması için yaptırım kararı almasının ardından Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), vergi cenneti kabul edilen ülkelere ait iki farklı liste yayımladı. ’Kara’ ve ’gri’ olarak adlandırılan bu listelerin açıklanması üzerine birçok ülke tepki gösterirken, off-shore bankacılık merkezleri tartışma konusu oldu.
Ä°ÅŸbirliÄŸi yapmayanlar
OECD, İngiltere’nin başkenti Londra’daki G-20 zirvesinde vergi bakımından işbirliği yapmayan ülkelere karşı harekete geçme kararı çıkmasının ardından bu konuda işbirliğine yanaşmayan ülkelerin adlandının bulunduğu bir ’kara liste’ yayınladı. Bu listede Kosta Rika, Malezya, Filipinler ve Uruguay’dan oluşan dört ülke yer aldı. Bu ülkeler ise art arda yaptıkları açıklamalarla OECD’nin kara listesinde yer aldıkları için tepki gösterdiler.
Harekete geçmeyenler
OECD tarafından açıklanan ve ’gri’ olarak adlandırılan ikinci listede ise aralarında Monaco, Liechtenstein, İsviçre, Lüksemburg ve Belçika’nın bulunduğu 38 ülke yer alıyor. Bu ülkeler, "OECD kurallarına uymayı taahhüt etmekle birlikte henüz bu düzenlemeleri somut olarak hayata geçirmemiş ülkeler" olarak ifade ediliyor. Bu ülkeler de kendi arasında vergi cenneti olanlar ve diğer finans merkezleri olmak üzere de ikiye ayrılıyor.
Hong Kong listede yok
Başta Fransa ve Almanya olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinin G-20 Zirvesi’ndeki görüşmelerde kırmızı çizgi olarak belirledikleri vergi cennetlerine giden paranın şeffaf olması konusunda büyük tartışmalar yaşanmıştı. ABD Başkanı Barack Obama, Hong Kong ve Macao gibi off-shore bankacılık merkezleri bulunan Çin’i bu konuda ikna etmeyi başardı. Buna göre, vergi cenneti ülkeler bankacılık sırlarını açıklamak zorunda kalacak. OECD listesinde Hong Kong ve Macao’nun bulunmaması dikkat çekti. G-20 ülkeleri vergi cenenti ülkelerin belirlenmesi konusunda OECD’yi ortak nokta kabul etti. OECD tarafından açıklanacak olan kara listedeki ülkelere işbirliği yapmazlarsa yaptırım uygulanmasına karar verildi.
Somut eyleme dönüşecek
OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, G-20 kararlarının OECD standartlarının uluslararası kabul görmesinde önemli bir adım olduğuna işaret ederek, "Şimdi çok hırslı bir gündemimiz var. Verilen yeni taahhütleri, finansal sistemin şeffaf hale gelmesi için somut eylemlere dönüştüreceğimiz konusunda güvenim tam" dedi.
İki liste yayınlayan OECD, 7 Nisan’da bir de toplantı düzenleyeceğini duyurdu. Vergi cennetleriyle ilgili olan bu toplantıya OECD Genel Sekreteri Angel Gurria ile Avrupa Birliği Komisyonu’nun vergi ve gümrüklerden sorumlu üyesi Laszlo Kovacs’ın katılacağı belirtildi. Bu toplantıda G-20’nin bankacılık sırlarının açıklanması konusunda kararı ve vergi cenneti ülkelerin tutumunun ele alınacağı açıklandı.
Listede olmamalıyız
 MALEZYA’nın yeni Başbakanı Najib Razak global vergi stadartlarına uyan ülkenin ilk listede yer almaması gerektiğini söyledi ve "OECD’nin standartlarına uyuyoruz" dedi.
İmzalarsak temize çıkarız
 BELÇİKA Maliye Bakanı Didier Reynders, "Vergi cenneti olmayan diğer finans merkezleri arasında olmaktan gurur duyuyoruz. 12 ülkeyle bilgi payaşım anlaşmasını imzalarsak temize çıkarız" dedi
Kritere uymamamız çok büyük şanssızlık
 FİLİPİNLER Başkanı Gloria Arroyo, çok katı bankacılık kuralları olmasına karşın OECD kriterlerine uymamış olmalarını büyük bir şanssızlık olarak nitelendirdi. Arroyo, kriterlere uymak istediklerini belirterek, "Eminim hükümet OECD’nin beklentilerini karşılamak için gerekli adımları atacaktır" dedi.
Ne manastır ne kumarhaneyiz
URUGUAY Devlet BaÅŸkanı Tabare Vazquez, OECD’yi eleÅŸtirerek, "Uruguay bir vergi cenneti deÄŸildir. Uruguay bir manastır olmayabilir ama bir kumarhane hiç deÄŸildir" diye konuÅŸtu.  Â
OECD’nin tavrı akıl alamaz
 LÜKSEMBURG Başbakanı Jean-Claude Juncker OECD’nin bazı ülkelere tavrının akıl almaz olduğunu belirterek, "Listelerin hazırlanış şekli gerçekten çok yanlış." diye konuştu.
İsviçre ’vergi cenneti’ değil
 İSVİÇRE Başkanı Hans-Rudolf da listeyi ve OECD’nin tavrını reddetti. Rudolf, "İsviçre bir vergi cenneti değildir. İlginç olan ise bu liste hazırlanırken Bern şehrine danışılmamış olması" dedi.
Listeden çıkacağız
 MONACOÂise yıl sonuna kadar gri listeden çıkacağı konusunda söz verdi. Devlet Bakanı Jean-Paul Proust "Listeden en geç bu yılın sonunda çıkmış olacağız" dedi.
Sözün bittiği yerdeyiz
 AVUSTURYA Maliye Bakanı Josef Proell, şunları söyledi: "Biz artık sözün bittiği yerdeyiz. Bakış açımıza göre ulusal bankacılık kanunu bankacılık sırlarına bir zarar vermeyecek. "
Çabalarımız sonuç verdi
SAN Marino Maliye Bakanı Gabriele Gatti, kara listede yer almadıkları için mutlu olduklarını belirterek, "Hükümetin son aylardaki çabaları sonuç verdi ve kara liste yerine gri listede yer aldık. Yoksa, küresel kriz ortamında bunun ekonomiye maliyeti yüksek olurdu" dedi.
KARA LÄ°STE
Kosta Rika Malezya Filipinler Uruguay
GRÄ° LÄ°STE
Vergi cennetleri
Andora
Anguilla
Antigua ve
    Barbuda Adaları
Aruba
Bahamalar
Bahreyn
Beliz
Bermuda
Ä°ngiliz VirginÂ
    Adaları
Cayman Adaları
Cook Adaları
Dominika
Cebelitarık
Grenada
 Liberya
 Liechtenstein
 Marşal Adaları
 Monaco
 Montserrat
 Nauru
 Hollanda
 Karayipler
 Niue
 St Kitts ve Nevis
 Saint Lucia
 St Vincent &
    GrenadinesÂ
 Bağımsız Samoa
     Devleti
 San Marino
 Türk ve Caicos
     Adaları
 Vanuatu Cum.
DiÄŸerleri
 Avusturya
 Belçika
 Bruney Sultanlığı
 Şili
 GuatemalaÂ
 Lüksemburg
 Singapur
 İsviçre