Güncelleme Tarihi:
ABD’nin Suriye müdahalesi haftanın son işlem günü piyasaları dalgalandırdı. Tek seferlik olduğu belirtilse de ABD-Rusya gerilimini tetiklemesi nedeniyle piyasalar dünü diken üstünde geçirdi. Her tedirginlikte olduğu gibi güvenli liman altın yükseldi ve onsu 1270 dolara geldi. Türkiye serbest piyasasında da 24 ayar gram altın 151 lirayı aşarak tarihi zirvesini yeniledi. Altının yanı sıra dolar ve Japon Yeni de yükseldi. Doların, Euro, Japon Yeni, İngiliz Sterlini, Kanada Doları, İsveç Kronu ve İsviçre Frangı karşısında değerini gösteren dolar endeksi dün yüzde 0.15 yükseldi ve yeniden 100 değerinin üzerine çıktı. Brent petrol de 55 doların üzerini gördü. En çok kaybedenler listesinde birincilik Rus Rublesi’nde olurken Türk Lirası ve Güney Kore Wonu dolara karşı duramadı. Dünya borsaları da dünü kayıpla tamamladı. Rus borsası kayıpta başı çekti. Yapılan açıklamaların piyasayı soğutması ve ABD tarım dışı istihdam verisinin beklenenin çok altında gelmesi piyasalarda düşüşü durdurdu. Borsa İstanbul haftayı yüzde 0.20 düşüşle, 88 bin 497 puandan kapattı. Gün içinde 3.7469 liraya kadar çıkan dolarda bankalararası piyasada son işlemler 3.7306 liradan yapılırken, serbest piyasada altın 151.80 liradan haftayı tamamladı.
REFERANDUM DA ETKİLİ
DenizBank Yatırım Hizmetleri Grubu Araştırma Yönetmeni Orkun Gödek, ABD’nin 6 yıl süren Suriye iç savaşında rejim güçlerine karşı ilk kez silahlı müdahalede bulunmasının etkisi ile birlikte küresel çapta güvenli liman talebinin ön plana çıktığını belirterek şöyle konuştu: “ABD 10 yıllık tahvil faizinde yüzde 2.30’un aşağısı test edilirken, dolar/yen paritesinde 111 seviyesi kırıldı. Türk Lirası varlıkların fiyatlamasında da küresel etkinin yansımaları var. Ancak hafta içerisinde TL’nin zayıflamasını operasyon haberinden önce gördük. Biz fiyatlamanın daha çok enflasyon ve kısmen referanduma bağlıyoruz. Teknik açıdan 3.7150 seviyesinin üzerindeki işlemlerde 3.74-3.77 bandına doğru yoğunlaşma görülebilir.”
GÜNDEMDEN ÇIKACAK
Gedik Portföy Portföy Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı, ABD’nin Suriye’yi vurmasının tüm piyasalarda etkili olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Evet füze saldırısı sona erdi ama tetiklediği sorular varlığını koruyor. Piyasa ABD – Rusya arasında gerilim ne kadar vites yükseltebilir merak ediyor. İki süper güç uzlaşmadan Suriye denkleminin çözülmesi de zor. Bölge ülkesi olduğumuz için TL bu gerilim ve belirsizlikten negatif etkilendi. Altın içinse bu saldırı hasret kaldığı bir besin kaynağı oldu. Küresel risk alma cesaretini baskıladığı için kredili pozisyonlar kanalı ile Yen’e değer kazandırdı. Kredili pozisyonlarda ağırlıklı fonlama Japon Yeni üzerinden sağlanıyor. Ancak gerek saldırının devam etmeyeceğinin anlaşılması gerekse ABD ve Rusya’dan gelen kontrollü açıklamalar olayın piyasalar üzerinde etkisinin ölçülü kalmasını sağladı. Artık diplomasinin devreye gireceğini ve olayın piyasa gündeminden düşeceğini tahmin ediyorum.”