Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’nin sağlık sektöründe yakaladığı büyüme önce sağlık turizmine ardından da spor sağlık merkezlerine yansıdı. Yıllık transfer ücretleri milyonlarca doları bulan futbolcular için özel sağlık sistemleri öne çıktı. Fenerbahçe ve Galatasaray’ın sağlık sponsorluğunu üstlenen Medical Park’ın Genel Müdürü Muharrem Usta, “Futbolcu tedavisinde kulüpler oyuncusunu artık yurtdışına göndermiyor. Sağlıkta yakalanan gelişimle milyon dolarlık futbolcular Türkiye’de tedavi ediliyor. Sakatlık oranları da Avrupa’nın altında seyrediyor” dedi.
Galatasaray öne çıktı
Futbolcuların sakatlanmamaları için özel sistemler geliştirildiğini anlatan Usta, şöyle konuştu: “Kulüpler, beslenme, güçsüz yanları güçlendirme ve olası sakatlık hesaplarının bütününden oluşan sistemler için önemli çaba sarf ediyor. Galatasaray geçtiğimiz yıl yüzde 3.5’luk sakatlık yüzdesiyle Avrupalı birçok kulübün önüne geçti. Geçtiğimiz sezon Türkiye’yi ekrana kilitleyen GS-FB maçında sakat futbolcusu bulunmayan GS’nin ardından Fenerbahçe de yeni sponsorluk anlaşmasıyla sakatlıkların önüne geçmeyi amaçlıyor.”
Kulüplere önemli bir maliyet getiren sakatlıklar için sağlık sektörünün de yeni yöntemler geliştirdiğini anlatan Usta, şöyle konuştu: “5-6 yıl öncesine kadar yüzde 1 olan sağlık turizmi bugün bizim ciromuzun yüzde 8’ini oluşturuyor. Gelecek dönemde de hızlı büyümenin devam etmesini bekliyoruz. Spor sağlığı çok kompleks ve önemli bir alan. Dakikası binlerce dolar olan insanlar için çok daha aciliyeti olan bir alan. Amerika’da, Avrupa’da özel hastaneler var. Türkiye’de de olmalı.”
100 milyar dolarlık
100 milyar dolarlık sağlık turizminden daha fazla pay almak isteyen Türkiye’nin spor sağlığında iddialı olması gerektiğini anlatan Usta, sporcuların artık Türkiye’de tedavi olduğuna dikkat çekti. Usta, “Yurt dışındaki futbolcuları buraya çekmeliyiz” diye konuştu.
2 yıl içinde sporcu hastanesi açacağız
VAKTİNİN önemli olduğunu düşünen herkesin küçük sakatlıklarda hızlı bir tedavi süreci istediğini belirten Usta, “Sporcular için yapılacak bir hastanede zaman kaybetmek istemeyen herkes yararlanır. Üst düzey yöneticilerin, siyasilerin de buradan faydalanacağını düşünüyorum. Tabi ki burada maliyetler daha yüksek oluyor. Biz futbol sponsorluklarından aldığımız tecrübeyle böyle bir hastaneyi 2 yıl içinde kurmayı amaçlıyoruz. Türkiye’nin buna ihtiyacı var”
diye konuştu.
Sporcu sağlığında öne çıkanlar
UEFA kriterlerinde kulübün bir sezonda oynadığı maç yüzdesine göre futbolcunun yüzde 2.5 ile 5.5 arasında sakatlık oranına sahip olması gerekiyor.
Galatasaraylı futbolcular geçen yıl yüzde 3.5’lik sakatlanma oranıyla bir çok Avrupalı kulübün önüne geçti.
Fenerbahçe’de ise antreman ve maçlara katılım oranı bir ayda yüzde 80’lerden yüzde 98’e çıktı.
Burkulma ve çatlamaların yüzde 25’i dizlerde, yüzde 25’i ise ayak bileklerinde meydana geliyor.
Yüzde ve dişlerde meydana gelen sakatlıklarda basketbol birinci sırayı alırken futbol ikinci sırada yer alıyor.
Futbol oynayan kadınlar, erkeklere oranla çok daha
fazla bilek burkulması ve kas incinmesi yaşıyor.