Fuar ve kongre merkezi olacak

Güncelleme Tarihi:

Fuar ve kongre merkezi olacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2013 01:48

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci, Ankara’yı fuar ve kongre merkezi yapmak için çalışmaların son hızla sürdüğünü belirterek, “Başkent mevcut potansiyeliyle bir savunma sanayi üssü haline de gelebilir” dedi.

Haberin Devamı

BAŞKENT’in ekonomik ve sosyal yapısıyla Türkiye’nin en önemli illerinden biri oludğunu vurgulayan Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci, “Ankara’nın sosyoekonomik yapısındaki temel belirleyicilik aynı zamanda ülkenin yönetim merkezi olmasıdır” dedi. Bezci, bu nedenle de kamu hizmetleri sektörünün şehrin ekonomik hayatında önemli yer tuttuğunu söyledi. Başkent’in iş görebilen nüfusunun dörtte üçünün hizmetler sektöründe çalıştığını ifade eden ATO Başkanı, “Ankara ili Gayri Safi Hasılası’nda en büyük pay kamu hizmetlerine ait. Göçle gelen nüfusa yeterli istihdam olanağı sağlayabilecek ölçüde sanayinin gelişememesi, hizmetler sektörünün ağırlık kazanmasına neden oldu” dedi.

TÜRKİYE’NİN HUBUBAT AMBARI

Kent merkezi dışındaki alanlarda tarımla uğraşıldığını belirten Bezci, “Başkent’in çevresinde büyük ölçüde kuru tarım yapılıyor. Ankara’nın sahip olduğu yaklaşık 2.5 milyon hektar karasal alanın yüzde 49’u tarımsal üretim amacıyla kullanılıyor. Tarım alanlarının büyük bir kısmında ki bu da yüzde 95’e tekabül ediyor hububat yani buğday ve arpa üretiliyor. Ankara Konya’dan sonra Türkiye’nin ikinci hububat ambarıdır. Polatlı, Haymana ve Bala en fazla hububat üretiminin yapıldığı ilçelerdir. Ayrıca, kuru soğan, marul ve kavun üretiminde Ankara Türkiye birincisi, havuç, vişne ve yeşil mercimek üretiminde ise ikinci durumdadır” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

VERGİNİN YÜZDE 12’Sİ BİZDEN

Gayri Safi Milli Hasıla’nın yaklaşık yüzde 8’i Ankara’da üretildiğini de vurgulayan Bezci, Ankara ekonomisiyle ilgili şu bilgileri verdi: “Türkiye’nin toplam vergi gelirlerinin yaklaşık yüzde 12’si Ankara’dan toplanıyor. 2011 yılında Ankara’nın ihracatı 7 milyar 137 milyon dolar, ithalatı da 10 milyar 489 milyon dolar oldu. Ankara’dan yapılan ihracatın önemli bir bölümünü demir-çelikten eşya, makine ve cihazlar, motorlu kara taşıtları, hava taşıtlarının aksam ve parçaları, mobilya, kıymetli taş ve metal, giyim eşyası, inorganik kimyasal maddeler, taş ve toprağa dayalı ürünler, hububat oluşturuyor. Ankara çok sayıda vergi avantajı ve diğer çeşitli teşvikler sonuna 12 organize sanayi bölgesi ve 6 teknoparka sahip. Güçlü savunma ve havacılık sanayi, medikal sanayi, yenilenebilir enerji, iş ve inşaat makineleri kümeleriyle uluslararası rekabet gücü yüksek bir şehir. Son 10 yıllık süreçte Ankara her yıl önemli bir büyüme kaydetmiştir. Komşu ülkelerle olan ticari ilişkiler, bu büyümenin büyük kısmını üstlenmiş görünüyor. İran ve Irak’ta inşaat sektöründe bizim firmalarımız önemli rol üstlenmiş durumda. Suriye’de yaşanan olumsuzluklar bu ülkeyle ticari ilişkileri olumsuz yönde etkilese de gelecekte yeniden düzene oturacağını düşünüyoruz. Ticarette yeterlilik olmaz.”

Haberin Devamı

Türkiye’deki tek merkez

ANKARA’da yaklaşık 140 bin ticari işletmenin yanı sıra, yaklaşık 3 bin sanayi tesisi yer aldığını belirten Bezci, “Özel sektörde en fazla işyeri metal eşya, makine ve teçhizat ile gıda ve savunma sanayisinde bulunuyor. Başkent ağaç işleri alanında yani mobilya sektöründe Türkiye genelinde önemli bir yere sahip durumda. Bu üretim dalında faaliyette bulunan keresteciler, marangozlar, mobilyacılar, lakeciler ve döşemeciler Siteler’de 13 binin üstündeki işyerlerinde üretim yapıyorlar. Ankara ili sınırları içinde makarna, un, bitkisel yağ, süt ürünleri, şeker, şarap, bira gibi besin sanayine ait kuruluşlarla çimento, traktör, tarım aleti ve makinaları, motor, boya, tuğla-kiremit ve orman ürünleri, mobilya, madeni eşya, dokuma üreten sanayi kuruluşları mevcut. Ankara’da sürdürülmekte olan bazı üretim faaliyetleri konuları itibariyle Türkiye’de tek olma özelliğine sahip. Örneğin; rulmanla seri halde dişli üretimi sadece ilimizde gerçekleştiriliyor. Bunun yanında ilaç hammaddesi olarak kullanılan morfin ile diyaliz makinesi üretimleri de yine sadece
Ankara’da gerçekleştirilen üretim faaliyetleri” dedi.

Haberin Devamı

Saraçoğlu’nda sona yaklaştık

SARAÇOĞLU Mahallesi’nin turizme kazandırılması gerektiğini dile getiren Bezci, “Bu konuda Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’e de bilgi vermiştim. Sayın Cumhurbaşkanımız konuyu sahiplendi ve bizi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi ile bir araya getirdi. Mahalle aslına sadık kalınarak restore edilecek” dedi.

Bin firma dünyaya açıldı

BEZCİ, şöyle konuştu: “Ankara’da geniş bir alanda değişik sektörlerde firmalar ihracat gerçekleştiriyorlar. Sadece Ankara Ticaret Odası üyelerinden bini aşkın firmanın ürünleri yurtdışına pazarlanıyor. OSTİM merkezinde üretim yapan, makine sektörü başta olmak üzere, yedek parça imalatı yapan firmalar yurtdışına ihracat gerçekleştiriyorlar. Siteler, son yıllarda ekonomik sıkıntılar nedeniyle gerileme gösterse de dünyanın sayılı mobilya üretim merkezlerinden biri olarak üretimlerini dünyanın dörtbir yanına pazarlıyor. Ankara’da ihracat yapan sektörlerin arasında gıda sektörü de geliyor. Tekstil sektöründe ise son yıllarda kimsenin ummadığı kadar
ciddi oranda tekstil üretimi ve ihracatı gerçekleştiriliyor. Plastik sanayi yine ihracat yapan sektörlerin başında yer alıyor. İnşaat sektörü yine mal ve hizmet ihracatı gerçekleştiriyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!