Fuar alanları hızla büyüyor

Güncelleme Tarihi:

Fuar alanları hızla büyüyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2013 00:00

TÜRKİYE’de son yıllarda hızla büyüyen fuar sektörü Konya’da da yatırımlarını hızlandırdı. Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk, Fuar alanımızın büyütülmesi ve modern hale getirilerek yüksek katılımla düzenlenen fuarlarda ihtiyaca cevap verilebilmesi amacıyla bir yıldır yaptığımız çalışmalarda sona yaklaşmış bulunmaktayız” dedi.

Haberin Devamı

KONYA Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk, Konya’nın yükselen bir ekonomik çıtaya sahip olduğunu belirtti. Kentin yükselen ekonomisi ve gelişmekte olan performansına uluslar arası fuar alanının tam cevap veremediğini belirten Öztürk, “Fuar alanımızın büyütülmesi ve modern hale getirilerek yüksek katılımla düzenlenen fuarlarda ihtiyaca cevap verilebilmesi amacıyla bir yıldır yaptığımız çalışmalarda sona yaklaşmış bulunmaktayız. Odamızın bütçesinin hazır olması ile birlikte çalışmamızı hayata geçirdik. 412.bin metrekare inşaat alanında 4 holün proje ihalesi gerçekleştirildi. Toplam 70 bin meterkare kapalı alana sahip 4 holümüzün yapım ihalesine çıkılacaktır. Şehrimiz için hazırladığımız projelerle Konya 2023 yılında Türkiye’nin merkez şehirlerinden biri olacaktır” dedi.

Haberin Devamı

YÜZDE 50’LİK PAY

Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması için yeni sanayi bölgelerinin oluşması gerektiğini ifade eden Selçuk Öztürk, şunları söyledi: “Ülkemizin tarihinde ilk defa uzun vadeli bir projeksiyon belirleyerek 2023 vizyonunu ortaya koymuştur. Bu doğrultuda belirlenen hedefleri gerçekleştirebilmemiz için bugünden bir takım yapısal değişimleri gerçekleştirecek adımlar atmalıyız. Bugünün Türkiye’sinde İstanbul’un, ekonomik göstergelerin yüzde 50’ye yakınını tek başına karşıladığını görüyoruz. Gelecekte İstanbul’un bu kapasiteyi sağlıklı olarak karşılayamayacağı açıktır. Gelişimin sağlıklı ilerlemesi için yeni sanayi bölgeleri oluşturmamız gerekir. Ülkemizin 2023 hedeflerine sağlıklı bir şekilde ulaşması için yerel cazibe merkezleri oluşturulmalı bu merkezlerin ulusal ekonomiye katkısı planlı olarak gerçekleştirilmelidir. Anadolu’da üretim ve yatırım merkezleri oluşturulması durumunda İstanbul ile diğer şehirlerarasındaki dengesiz ekonomik dağılım dengelenecektir. Oluşturulacak bu yeni merkezlerden en önemli adreslerden biri Konya’dır.”

İhracat 12 kat arttı

* KONYA’nın son 11 yılda ekonomik büyümesini hızla sürdürdüğünü ifade eden Öztürk, işsizlik oranının da ülke ortalamasının altında olduğunu kaydetti.  Öztürk, “Son 11 yılda Türkiye’nin ihracatı 4,5 kat artarken, Konya’nın ihracatı 12 kat artmıştır. 2012 yılında Konya’nın Türkiye ihracatındaki payı yüzde 0,86’ya yükselmiştir. Konya’nın işsizlik oranı, 2012’de Türkiye’nin 2,3 puan altındadır. 2011 yılında Türkiye’nin bin büyük sanayi kuruluşu arasına giren firma sayısı 24’e ulaşmıştır. 2012’de İMKB’de işlem gören şirket sayımızda 5’e çıkmıştır. Bu rakamlar Konya’nın cazibe merkezi olma yolunda hızla ilerlediğini göstermektedir. Şehrimiz diğer taraftan, orta ve yüksek teknolojili ürünler ihracatında Türkiye’de 9’uncu sırada yer alırken, Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın yaptığı bir araştırmaya göre nitelikli ihracat sıçramasında 4’üncü sırada yer almaktadır. Bu veriler 2023 yılında Konya’nın 15 milyar dolarlık ihracat yapan bir şehir olması yönünde hedeflerimizin gerçekçi olduğunu göstermekte ve bu yönde yaptığımız çalışmalarda motivasyonumuzu artırmaktadır” dedi.

Haberin Devamı

Nitelikli eleman açığı

* TÜRKİYE’de olduğu gibi Konya’da da en büyük sorunun nitelikli eleman açığı olduğunu ifade eden Öztürk, bu sorun içinde mesleki eğitim merkezi projesini bu yıl içinde hayata geçireceklerini söyledi. Selçuk Öztürk, “2013 yılında Odamızın şehrimiz için yapacağı hizmetlerden biri de mevcut fuar alanımızın Konya’nın marka fuarlarında artan katılım ihtiyacına cevap verebilecek şekilde büyütülmesidir. Konya, 2012 yılında Türkiye’nin en çok uluslararası fuara ev sahipliği yapan 7. şehridir. Ülkemizde düzenlenen fuar organizasyonlarında önemli bir payı olan Konya fuarcılıkta her yıl kendini geliştirmektedir. Düzenlenen fuar organizasyonları, ilin gelişmişlik düzeyine katkı sağlamakta, aynı zamanda katılımcıların ve ziyaretçilerin yapmış olduğu harcamalarla yerel ekonomiyi de geliştirmektedir” dedi. Daha nitelikli, piyasanın ihtiyaçlarına tam olarak cevap verebilecek fuar organizasyonlarına ağırlık verildiğini vurgulayan Öztürk, “Uluslararası Fuar Merkezi, Tarım Fuarı ile birlikte Makine, Döküm ve Tohum Fuarları ile marka fuarlara ev sahipliği yapmaktadır. Mevcut fuar merkezi, Konya’nın yükselen ekonomisi ve gelişmekte olan performansına tam olarak cevap verememektedir. Odamızın bütçesinin hazır olması ile birlikte çalışmamızı hayata geçirdik. 412.000 m² inşaat alanında 4 holün proje ihalesi gerçekleştirildi. Toplam 70.000 bin m² kapalı alana sahip 4 holümüzün yapım ihalesine çıkılacaktır. Şehrimiz için hazırladığımız projelerle Konya 2023 yılında Türkiye’nin merkez şehirlerinden biri olacaktır”
diye konuştu.

Haberin Devamı

2023 projeleri devam ediyor

* 2023 vizyonuna yönelik çalışmaların sürdürüldüğünü ifade eden Öztürk, “Konya’nın 2023’te ülkemizin hedeflerine katkı sağlaması amacıyla oda olarak belirlediğimiz 2023 vizyonu doğrultusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu kapsamda şehrimizin ihracatını artırmak için faaliyetlerimize ağırlık verdik. 2013 yılında hayata geçireceğimiz ihracatı geliştirme merkezi bugüne kadar ihracatımızı artırmak için yaptığımız tüm organizasyonları koordine edecek, programlı bir şekilde faaliyetleri senkronize edecektir” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!