Güncelleme Tarihi:
Financial Times gazetesi, seçim sonuçlarını çok olumlu karşılayan yabancı yatırımcıların hevesinin cari açığa ilişkin son verilerin açıklanması ardından hızla azaldığı görüşünü dile getirdi.
Ekonomi gazetesi Financial Times, “Türkiye’nin Açığının Boyutuna İlişkin Kaygılar Büyüyor” başlıklı haberinde yer verdiği fotoğrafa “yeni veriler, Erdoğan’ın karşı karşıya bulunduğu meydan okumaların boyutunu gözlerin önüne serdi” altyazısını attı.
İKİNCİ BÜYÜK AÇIK
Gazete, yatırımcıların ilk başta Türkiye’deki seçim sonuçlarını çok olumlu karşıladıklarını, bunun da tahvil, hisse ve liranın değerini yükselttiğini belirtti. FT “Ancak, yatırımcıların hevesi, daha sonra yeni verilerin, Erdoğan’ın karşı karşıya bulunduğu ekonomik meydan okumanın boyutunu gözler önüne sermesi üzerine hızlı azaldı” diye yazdı ve şöyle devam etti:
“Geçen yılın eş döneminde 4.4 milyar dolar olan Türkiye’nin cari açığı, 7.7 milyar dolara yükseldi. Bu da, kayıtların başladığı 1984 yılından bu yana,Mart için bildirilen gözden geçirilmiş 9.7 milyar dolardan sonra ikinci büyük açık.”
YENİ VERİLER SEÇİM SONRASI ÇOŞKUYU SİLDİ
Geçen hafta verilerin yıllık kredi artışının da yüzde 36.5’i bulduğunu gösterdiğine dikkat çeken gazete, “Veriler, ekonominin fazla ısınması yönünde artan riske işaret etti ve seçim sonrası çoşkuyu yok etti” dedi.
İngiliz gazetesi, borsadaki düşüşe vurgu yaptığı haberinde düşüşlerin Salı ve Çarşamba günleri devam ettiğini, lira ve tahvilleri etkilediğini kaydetti.
Haberde Barclays Capital’ın yükselen Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Araştırma Bölümü başkanı Christian Keller’in, “Bu gelişmelerin kendisine, Türkiye’deki cari açığın doğrudan yabancı sermaye ile değil, kısa vadeli sermaye girişleriyle finanse edildiğini anımsattığı” sözleri aktarıldı.
MERKEZ BANKASI STRATEJİSİ ENFLASYONİST BASKILARA KATKI YAPTI
Merkez Bankası’nın kredi büyümesi ve açığı yavaşlatmak için liranın değerini kaybetmesine izin verdiği ve zorunlu karşılıkları artırdığı belirtilen haberde “Bu strateji, enflasyonist baskılar açısından katkıda bulundu ancak Türkiye, daha zayıf bir para biriminin ithalatı caydıracağını, ihracatı artıracağını, porföy girişlerini azaltacağını ve cari açığı daraltacağını umuyor” diye yazdı.
TÜRK LİRASININ KÖTÜ PERFORMANSI CARİ AÇIĞI PEK ETKİLENMEDİ
Financial Times, Türk lirasının bu yıl dolara karşı yüzde 2,5, euroya karşı da yüzde 8,9 değer kaybettiğini belirtirken liranın, 25 yükselen piyasanın para birimleri arasında en kötü performans gösteren üçüncü para birimi olduğunun altını çizdi.
Buna karşın cari işlemler açığının, kısmen son dönemindeki petrol fiyatlarında meydana gelen artışlar nedeniyle pek reaksiyon göstermediğini kaydeden gazete “İktisatçılar, giderek artan biçimde, daha düşük faiz oranlarının Türkiye’nin canlı ekonomisini ve kredideki hızlı büyümeyi soğutma konusunda pek bir etkisi olmamasından kaygı duyuyor” yorumunu yaptı.
JÜRİ HENÜZ KARAR VEREMEDİ
Pictet’in üst düzey yatırım yöneticisi Hugo Bain de gazeteye yaptığı açıklamada, “Açık epeyce kaygı verici” derken Merkez Bankası’nın stratejisini “oldukça alışılmamış” olarak niteledi. Bain, “Jüri, bunun ne ölçüde başarılı olduğuna hala karar vermedi” ifadesini de kullandı.
FT ise “Merkez Bankası’nın seçim sonrası faizleri artırıp artırmayacağı konusunda analistler ve yatırımcılar arasında farklı görüşler var. Bazıları, ekonomiyi yavaşlatmak için daha sıkı para politikasının gerektiğini savunurken bazıları da Merkez Bankası’nın seçimlerden hemen sonra politika değişikliğine girmesi halinde inandırıcılığın zarar göreceğini söylüyorlar” diye yazdı.
GSYH’NIN YÜZDE 2’SİNİ AŞAN MALİ SIKIŞTIRMA GEREKEBİLİR
Buna karşın “Ancak birçok kişi, hükümetin, kötüleşen ekonomik dengeleri düzeltmek için mali önlemler almasını bekliyor” da denilen haberde Capital Economics’ten yükselen piyasaler ekonomisti Neil Shearing’in, cari açığı “güvenli bir düzeye geri getirmek için” GSYH’nın yüzde 2’sini aşan bir mali sıkılaştırmanın gerekebileceği” tahminine yer verildi.
TÜRKİYE RİSKE AÇIK HALE GELEBİLİR
İngiliz gazetesi, kötüleşen cari açığın, Türkiye’nin yatırım notunun yükseltilmesi umudunu da yok edebileceğini belirtirken bu bağlamda Fitch Ratings’in seçimin hemen sonrasında yaptığı uyarıyı anımsattı. Gazete haberine, Barclays Capital’tan Christian Keller’in şu değerlendirmesiyle nokta koydu:
“Cari işlem açıkları, sorun oluncaya değin sorun değildir. Küresel likidite bol olduğu sürece finanse edilebilirler? Ancak likidite daralırsa risk ortaya çıkar. Türkiye birden bire riske epeyce açık hale gelebilir.”