Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2002 01:51
İngiliz Financial Times gazetesi, Başbakan Bülent Ecevit'in rahatsızlığı nedeniyle, IMF'nin son kredi dilimini serbest bırakmasının Türkiye için çok daha önemli hale geldiğini savundu.
ULUSLARARASI Para Fonu'nun (IMF) son
kredi dilimini serbest bırakmasının, Başbakan Bülent Ecevit'in hastalığının mali piyasalarda yarattığı sarsıntı nedeniyle çok daha önemli hale geldiği bildirildi. Financial Times Gazetesi, Türkiye'nin IMF kredisini belirsizliğin azaltılması için önemsediğini kaydetti.
İngiliz gazetesi, Türkiye'deki siyasi belirsizliğin sürdüğü bu dönemde IMF'nin 1.1 milyar dolarlık yeni bir kredi dilimini serbest bırakmasının taşıdığı öneme dikkat çekti. Türkiye'deki mali piyasaların Bülent Ecevit'in hastalığı nedeniyle sarsıldığını kaydeden gazete, üç partili koalisyonu biraraya tuttuğu düşünülen 77 yaşındaki Ecevit'in mayıs başlarında 10 gün hastanede kaldığını belirterek, ‘‘Evinde geçirdiği nekahat dönemi sırasında koalisyonun bozulacağı, bunun ardından erken
seçim düzenleneceği ve şimdiye kadar başarılı olan IMF'nin desteğindeki reform planının çökeceği korkusu, piyasaları sardı’’ dedi.
SEÇİM AÇIKLAMASI
Bülent Ecevit'in perşembe günü grupta yaptığı konuşma sırasında, ‘‘Ufukta seçim var’’ sözlerinin belirsizliği arttırdığını belirten gazete, ancak Bülent Ecevit'in kısa bir süre sonra sözlerinin yanlış anlaşıldığını, erken seçim istemediğini açıkladığı kaydedilerek, ‘‘Sözlerini geri alması, bazı analistlerce mali piyasalarda yeni sarsıtıyı asgariye indirme çabası olarak yorumlandı’’ denildi.
Financial Times, IMF'nin yeni kredi dilimini, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) Pamukbank ile ilgili kararı alınıncaya kadar beklettiğini savundu.
Son iki ayda faiz oranlarının 20 puan artarak yüzde 73'e fırladığına, doların Türk Lirası karşısındaki değerinin 1 milyon 600 bin liraya kadar çıktığına dikkat çeken gazete, faiz oranlarının hükümetin Haziran için öngürdüğü yüzde 70 düzeyine yakın olmasına karşın düşmemesi halinde Türkiye'nin kamu borçlarını ödeme gücü konusundaki korkuların yeniden ortaya çıkabileceğini kaydetti.
MECLİS TATİLİ
Financial Times Gazetesi, Başbakan Bülent Ecevit'in Parlamentonun gelecek hafta tatile girecek olmasından biraz rahatlama umabileceğini ancak piyasaların hala koalisyonun seçimleri, ekonominin daha güçlü olabileceği gelecek yılın sonuna kadar nasıl geciktirebileceğini merak ettiklerini kaydetti.
Meclis tatile girdi piyasalar rahatladıPİYASALAR son haftalarda girdikleri stresten dünkü işlemlerle sıyrılmaya çalıştı. Meclis'in tatile giriyor olması, piyasalarda ‘‘Bir süre için siyasi sorunlar azalacak’’ beklentisini oluşturdu. İMKB 370 puan yükselip 9.379 puandan kapandı. Merkez Bankası
dolar satış kuru 34 bin lira gerileyip 1 milyon 576 bin liraya indi. Bono ve tahvil piyasasında ise yıllık bileşik oranlar itibariyle faizler 2 puana varan düşüşler gerçekleştirdi. Piyasaları dün hem yurti çindeki hem de yurtdışındaki gelişmelerin hepsini olumlu değerlendirdi. Hazine'nin zorlu haziranı başarıyla tamamladığı düşüncesi ve yüklü itfalarla piyasaya giren Türk Lirası'nın dolara yöneliminin sona ermesi, bono ve tahvil piyasasında yabancı yatırımcılardan kaynaklandığı iddia edilen satışların da durmasıyla, piyasalardın son haftalarda giridği stres hafifledi. IMF İcra Direktörleri toplantısından 1.1 milyar dolarlık kredinin serbest bırakılacağına duyulan güvenin de piyasalar üzerindeki etkisi olumluydu. Vakıfbank'ın satışına yönelik söylentiler, Pamukbank'ın grup dışındaki kredilerinin beklentilerin çok altında olmasını, uluslararası piyasalardaki tepki yükselişleri ve Yapı Kredi Bankası hisselerinde gelen alımlar özellikle borsada etkili oldu.