FT: TeliaSonera Turkcell’i ucuza getirmeye çalışıyor

Güncelleme Tarihi:

FT: TeliaSonera Turkcell’i  ucuza getirmeye çalışıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2005 01:35

Financial Times Gazetesi’nde (FT) TeliaSonera’nın çağrı muafiyeti içeren önerisiyle Turkcell’de küçük yatırımcının zarara uğratılıldığını, 7 milyar dolarlık satınalma operasyonun, 3.1 milyar dolarla sonuçlandırmaya çalışıldığını iddia etti.

FT’nin Lex Column köşesinde yer alan yazıda, TeliaSonera’nın Turkcell Holding hisselerinin yüzde 52’sine karşılık 3.1 milyar dolar nakit ödeme yapmayı önerdiği ancak bu işleme çağrı muafiyeti koyarak küçük yatırımcıyı zarara uğrattığı kaydedildi.
TEHLİKELİ OYUN:

Yazıda, TeliaSonera’nın Türkiye’deki boşluktan yararlanmaya çalıştığı ancak yaptığı öneri ile tehlikeli bir oyunun içerisine girdiği bildirildi. TeliaSonera’nın çağrı muafiyeti içeren önerisinin Rus Alfa Group gibi bir rakibi ortaya çıkardığı hatırlatılarak, ‘Çukurova ile Alfa Telecom’un anlaşmaları halinde, yeni bir hukuk tartışması tetiklenecek’ denildi.

YATIRIMCI ÜRKER:

Yazıda Inbrew’ün Brezilya macerasına da değinilerek, yabancı yatırımcıya kötü muamele yapan bir şirketin, kendi ülkesinde ki yatırımcıyı da ürküteceği kaydedildi. Interbrew’ün Brezilya’da çağrı muafiyeti içeren satınalmayı yaptıktan sonra, kendi ülkesinde yatırımcının baskısına uğradığı ve şirketin yatırımcının kaygılarını gidermek için yeni bir kurumsal Yönetim tebliğ çıkarmak zorunda kaldığı hatırlatıldı.

HERYERDE OLUYOR:

Yazıda oy hakkı olmayan küçük yatırımcının sadece Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde değil, aynı zamanda Almanya gibi gelişmiş ülkelerde de zarara uğratıldığı belirtilerek, şu görüşler ileri sürüldü: ‘Procter&Gamble’ın, Wella’yı, Interbrew’ün, Brezilya’lı içecek şirketi AmBev’i satın alması aşamasında da benzer durum yaşandı. Çağrı Muafiyeti adı altında küçük ortaklara düşük para ödendi. TeliaSonera Çukurova ile yaptığı anlaşmanın, Turkcell’in bütün hissedarlarına yarar getireceğini ileri sürebilir. Ancak gerçek şu ki, düzenleyici kurullar küçük hisse senedi sahiplerinin çıkarlarını tam anlamıyla koruyamıyor.’

TIM, Yunanistan pazarından çıkıyor

AVEA
’da yüzde 40 ortaklığı bulunan Telecom Italia Mobile (TIM), Yunanistan’ın üçüncü büyük cep telefonu operatörü TIM Hellas’taki yüzde 80.9 hissesini, 1.1 milyar Euro’ya satacak. TIM’den yapılan açıklamada, 2004 sonu itibariyle 2.3 milyon abonesi ve 78.8 milyon Euro net kárı bulunan TIM Hellas’ın, yatırım şirketleri Apax Partners ve Texas Pacific Group’a satılacağı bildirildi. TIM Başkanı Marco Tronchetti Provera, Şubat ayında Yunanistan’daki iştiraki için teklif aldığını açıklamıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!