Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2006 00:00
Financial Times, Coca-Cola’daki "yükselen yıldızlar" arasında saydığı Muhtar Kent’in şirketin "ikinci adam" konumuna getirilmesini değerlendirirken Coca Cola’daki yönetim değişikliklerinin analizini, "soğuk savaş Kremlinolojisi"ne benzetti. FT, "Isdell’in şirketten ayrılışının zamanlaması ve halefinin seçimi konusunda ne kadar kontrolde olduğunu Coca-Cola’nın önümüzdeki 12 aydaki performansı belirleyebilir" diye yazdı.
MUHTAR Kent’in Coca-Cola şirketinde "ikinci adam" konumuna getirilmesinin ardından şirketin CEO’su Neville Isdell’in "halefi"ne ilişkin spekülasyonlar yoğunlaştı. Financial Times gazetesi, İsdell’in "halefi"nin Coca Cola’nın önümüzdeki 12 aylık dönemdeki performansının belirleyebileceğini ifade ederken Coca-Cola’daki yönetim değişikliklerinin analizini, "soğuk savaş Kremlinolojisi"ne benzetti. Financial Times, Coca-Cola şirketi yönetiminde gelişmelerin değerlendirildiği
haber yorumunda şirketin Kuzey Amerika dışındaki tüm uluslararası operasyonlarının başına getiren Muhtar Kent’i, Coca-Cola’nın "yükselen yıldızlar"ından biri olarak nitelendirdi. Gazete, "Coca-Cola’daki yönetim değişiklikleri analizi, soğuk savaş dönemindeki Kremlinoloji’nin Wall Street’deki benzeri oldu" ifadesini kullandı.
HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR: Muhtar Kent’in yeni oluşturulan göreve getirilmesinin, Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Isdell’in potansiyel halefine ilişkin spekülasyonları tetiklenmesinin kaçınılmaz olduğunu kaydeden gazete, Kent’in üstlendiği görevin hem büyüklüğü hem de şirketin Kuzey Amerika’nın dışındaki operasyonların artan önemi nedeniyle "hayati" bir önem taşıdığını kaydetti. Gazete, Isdell’in yerine kimin geçeceği konusunun bugünün konusu olmadığını belirtmesine karşın düzenli bir görev devri hazırlıkları başlaması için Isdell üzerinde baskıların olduğunu öne sürdü.
YÜKSELEN YILDIZLAR: Kent’in Coca-Cola’daki küçük bir "yükselen yızdızlar" grubu içerisinde bulunduğunu belirten gazete, diğer "yükselen yıldızlar" arasında pazarlama ve stratejiden sorumlu Mary Minnick ve şişeleme yatırımları ile görevli İrial Finan’ı saydı. İngiliz gazetesi, 53 yaşındaki Kent’in kariyerinin "tartışmadan yoksun olmadığı"nı da öne sürdü. Gazete şunları yazdı: "53 yaşındaki Sayın Kent’in kariyeri tartışmasız olmadı. 1997 yılında çalıştığı şişeleme kuruluşu Coca-Cola Amatil hisselerinin insider trading (içerden öğrenenleri ticareti) iddialarına ilişkin olarak Avustralya Menkul Kıymetler Komisyonu ile gönüllü bir anlaşmaya vardı. Kent’in yanlış bir şey yaptığını reddetti ancak bir şirket karı uyarısından önce
hisse satışından elde edilen 400 bin
Avustralya doları (298 bin ABD doları) geri ödemeyi kabul etti. Kısa bir süre sonra istifa etti ve daha sonra doğduğu Türkiye’de Efes İçecek grubunun CEO’su oldu. Sayın Isdell onu geçen yıl Coca-Cola’ya geri getirdi."
KONU KAPANDI: New York’taki bir yatırım bankası analistinin, yatırımcıların yönetişim konularına ilişkin duyarlılıkları nedeniyle söz konusu tartışmanın Kent’in Coca-Cola’da daha da yükselmesini zorlaştıracağı iddiasına yer veren gazete, "Ancak Sayın Isdell, onu yeniden işe alarak ve terfi ettirerek konunun kapandığı inancına işaret etti" ifadesini kullandı.
Kremlinoji nedir?KREMLİNOLOJİ, bir dönem Sovyetler Birliği’nde politbüronun iç dengelerini, kimin kime yakın olduğunu, gücün hangi sıklet merkezine kaydığını analiz etmek üzere ortaya çıkmış bir uzmanlık alanıydı. Kremlinologlar, örneğin, Ekim Devrimi törenlerinde Kızıl Meydan’daki geçit töreninde politbüro üyelerinin duruşlarına ve aralarındaki mesafeye bakarak, kimin gözden düştüğünü, kimin yükselişte olduğunu okuyabilirlerdi.