Güncelleme Tarihi:
DOĞAN Yayın Holding’e (DYH) kesilen vergi cezaları dış basında geniş yankı buldu. Dünyaca ünlü haber ajansı Reuters’in “Hükümet, Doğan Medya Grubu’nu vergi cezasıyla vuruyor” yorumundan sonra, İngiliz Financial Times gazetesi de, Doğan Grubu’na kesilen 3 milyar 755 milyon liralık cezanın, grup için ‘güçlü bir darbe’ oluşturduğunu belirtti. Financial Times’ın Türkiye muhabiri Delphine Strauss imzası ile yayımlanan haberde, Türkiye’nin en büyük medya grubu Doğan Grubu’na getirilen rekor cezanın, grubun hisselerinin değerini ilk gün yüzde 20 düşürdüğüne işaret edildi.
Soru işaretleri yaratıyor
Cezanın, ‘grubun sahibi ile ülkenin başbakanı arasında bir yıllık konfrontasyondan (karşılaştırma-yüzleştirme) sonra’ geldiğine dikkat çekilen haberde, “Ceza, Türkiye’nin önde gelen aile gruplarından birine güçlü bir darbe oluşturuyor. Aynı zamanda iş dünyasına ve medyaya yönelik ve ülkenin, yabancı yatırımcıların arasındaki imajını zedeleyebilecek siyasi müdahaleye ilişkin soru işaretlerini de yaratıyor” denildi. Gazete, ceza tutarının, Doğan Holding ve Doğan Yayın’ın toplam piyasa değerinin beşte dördünü aştığına dikkat çekti. Gazete, grubun halen geçen martta gündeme gelen 1 milyar lirayı aşkın ceza ile ilgili işlemlerinin sürdürdüğünü kaydetti. Gazete, bir bankacının, cezanın, daha çok Doğan Yayın’ın göreli olarak küçük yan kuruluşları arasındaki hisse işlemleri ile ilgili olduğu için büyüklüğü konusundaki şaşkınlığını da dile getirdi, bankacının ‘grubun ayakta kalmasını tehdit edecek kadar ağır’ dediğine dikkat çekti.
Doğan’a karşı savaş açıldı
Bloomberg haber ajansı da, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın bir yıl önce Doğan Grubu’na savaş açmasından bu yana gruba verilen ikinci ceza olduğunu hatırlattı, “Doğan’ın en büyük rakibi Sabah gazetesinin sahibi olan ve CEO’luğunu Erdoğan’ın damadının yaptığı Çalık Holding. Almanya’da bir yardım derneği skandalının partisini lekelemek için kullanıldığını öne süren Erdoğan, Doğan’a savaş açtı” dedi.
Barroso: Kan davasına dönüşmesinden endişeliyiz
DOĞAN Grubu’na yönelik cezalara, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da tepki gösterdi ve “Bunun kan davasına dönüşmesinden endişeliyiz. Basın özgürlüğü ve çokseslilik tehdit altında” dedi. AB Komisyonu’nun bir temsilcisi de kesilen rekor vergi cezasını “endişe verici” olarak nitelendirdi. Daha önce benzer bir “vergi cezası” kararı olduğu ve bu kararla ilgili hukuki sürecin çok yakından izlendiğini belirten AB yetkilisi, bu durumun Türkiye’de basının çoğulculuğu ve bağımsızlığı ilkelerine saygı gösterilmediği yönündeki kaygıyı artırdığını açıkladı. AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu temsilcisi Olli Rehn, “Basının çoğulculuğu ve bağımsızlığı her demokrasi için temel değerdir. Doğan Yayın Holding’e yönelik hukuki girişim, uygulamada bu ilkeye saygı gösterildiği konusundaki kaygıyı artırmaktadır” demişti.
Dünya basını şaşkın: Ceza dehşet verici
Yunan Etnos: Erdoğan’a muhalefet yapan medya grubuna dev ceza. Doğan Grubu’na 1 yıl içinde kesilen ceza, Türk başbakanının eleştirilere izin vermediği endişelerini yoğunlaştırdı. Uluslararası basın kuruluşları Türkiye’de basın hürriyeti ile ilgili endişeli.
Yunan Elefterotipia: Medya grubuna ağır ceza geldi. Bu gelişme, hem Türkiye’de hem de uluslararası alanda Türkiye’deki basın hürriyeti için endişeleri yoğunlaştırdı.
Yunan Kathimerini: Vergi cezasıyla, Erdoğan-Doğan arasındaki çekişme doruğa çıkmış görünüyor. Maliye, Türkiye’nin en büyük medya grubunu 1 yıl içinde ikinci kez cezalandırdı.
Yunan To Vima: Ceza rakamı dehşet verici.
Frankfurter Rundschau: Doğan Grubu’na milyarlık ceza, Sultan’ın intikamı. Borsada işlem gören bir şirkete verilen en yüksek para cezası ve Springer Grubu DYH’e yüzde 10’la ortak. Deniz Feneri haberleri Erdoğan için can sıkıcı oldu.
Bild: Alman politikacılar cezaya tepki gösterdi. Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) dış politika uzmanlarından, Federal Milletvekili Ruprecht Polenz “Cezanın aşırı yüksekliği Türkiye’de basın özgürlüğü üzerine endişelere neden oluyor” dedi. Hür Demokrat Parti (FDP) Avrupa Parlamentosu Milletvekili Silvana Koch-Mehrin de “Avrupa Birliği üyesi olmak isteyen bir ülkede basın özgürlüğünün tehlikede olması endişe veriyor” diye konuştu.
Der Standart: Eleştirel medya grubuna milyarlık ceza kesildi. Ceza vergi açığının iki katı. Avrupa Birliği ve ABD de
eleştirel medyanın baskı altına alınmak istendiği korkusu taşıyor.