Frito-Lay, anlaşmalı patates ürettiriyor

Güncelleme Tarihi:

Frito-Lay, anlaşmalı patates ürettiriyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2000 00:00

Haberin Devamı

Patates cipsi üreticisi Frito-Lay Türkiye, ülke çapında 325 patates üreticisiyle sözleşmeli tarım yapıyor. Önceki gün Niğde'de düzenlenen ‘‘Patates Tüketimi ve Sorunları’’ konulu panelde, Frito-Lay Türkiye'nin cipslik patates tohumu vermesinin yanısıra çiftçilere kaliteli patates üretimi için teknik ve finansal destek de sağladığı belirtildi.

Lay's, Ruffles, Doritos ve Cheetos markalarının üreticisi Amerikan PepsiCo. firması bünyesindeki Fritol-Lay Türkiye, cips yapımında kullanılacak patates tohumlarını İskoçya, Hollanda ve Almanya'dan ithal ederek, Türk çiftçisine veriyor.

Her patates çeşidinden cips yapılamayacağını belirten Frito-Lay yöneticileri, ‘‘İthal edilen bu anaç tohumlar sayesinde, cips üretimine uygun dokuda, dağılmayan, ağızda farklı tadlar bırakmayan, kızartıldığında rengi koyulaşmayan ve yeteri kadar kuru madde içeren patates çeşitleri üretiliyor’’ dediler. Papates cipsi üretilirken kullanılan her on kilogramlık patatesin 8 kilogramının su, iki kilogramının nişasta ve protein olduğunu belirten Frito-Lay yöneticileri, bu nedenle 4.5-7 kilogram patatesten 1 kilogram cip üretildiğini söylediler.

Firma, patates depolarında kurduğu bilgisayar ağı sayesinde, tüm havalandırma, ısıtma-soğutma gibi işlemleri sağlıklı bir şekilde takip edebiliyor. Bu depolar, hijyen denetim kuruluşu olan AIB tarafından yılda iki kez denetleniyor.

PATATES TÜKETİMİ AZ

Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, Niğde'deki panelde yaptığı konuşmada, patates üretiminin 5.2 milyon tonla buğdaydan sonra Türkiye'nin tarım üretiminde ikinci sırada yer aldığını söyledi. En fazla patatesin Niğde ve Nevşehir'de yapıldığını hatırlatan Bakan Gökalp, bu üretimin yüzde 20'sinin alt yapı yetersizlikleri nedeniyle kaybedildiğini belirtti.

Gökalp, kişi başına yılda 65-75 kilogram olan patates tüketiminin Avrupa'daki 100 kilograma göre düşük kaldığına işaret etti. Gökalp, Türkiye'nin Ortadoğu'nun en önemli patates üreticisi olmasına rağmen sadece üretiminin yüzde 1'ini ihrac ettiğini, ihracatı teşvik etmek için ton başına 20 dolar prim verildiğini hatırlattı. Murat ÇETİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!