Güncelleme Tarihi:
MÜSİAD’la imzalanacak vize kolaylaştırma anlaşmasını imzalamak ve Türk işadamlarıyla temaslarda bulunmak amacıyla İstanbul’a gelen Matthias Fekl, kötü hava koşulları nedeniyle programının büyük bölümünü iptal etmek zorunda kaldı. Özel sektör temsilcileriyle Atatürk Havalimanı’nda görüşen Fekl, Fransa ve Türkiye arasındaki son dönemde yaşanan ekonomik ve ticari gelişmelere dair Hürriyet’in sorularını yanıtladı :
TİCARET HACMİNDE HEDEF 20 MİLYAR EURO
Cumhurbaşkanımız Hollande ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkelerimiz arasındaki ikili ticaret hacmimizi 20 milyar euro düzeyine çıkarmayı hedefliyor. Bunu başarabilmemiz için, tüm enerjimizi seferber etmeliyiz. Benim ziyaretimin amacı da, öncelikle ikili ekonomik ilişkilerimizin önde gelen özel sektör oyuncuları ile buluşmak ve KOBİ’lerimizi bunda böyle daha sıkı bir şekilde birlikte çalışmak konusunda cesaretlendirmek.
VİZE KOLAYLIĞI GELECEK
Cumhurbaşkanımız Hollande’ın Türkiye ziyareti sırasında, MÜSİAD ile Küçük ve Orta Ölçekli Şirket İşverenleri Genel Konfederasyonu (CGPME) arasında bir işbirliği anlaşması imzalanmıştı. Şimdi bizim MÜSİAD’la imzalayacağımız anlaşma sayesinde, Fransız pazarını daha iyi tanımayı arzu eden veya birlikte dünyanın diğer bölgelerindeki yeni pazarların keşfine çıkmak üzere Fransız şirketlerle ortaklık kurmak isteyen Türk KOBİ yöneticilerine, daha kolay ve daha uzun süreli vizeler verilmesi mümkün olacak.
EKONOMİK İLİŞKİMİZ İSTENİLEN DÜZEYDE DEĞİL
Ekonomi alanında ilişkimiz, ülkelerimizi yaklaşık 500 yıldır bir araya getiren potansiyelin ve sahip olduğu dostluk ve müttefik geleneğinin düzeyinde değil.
Fransa’nın AB ve İsviçre dışındaki en büyük beşinci pazarını oluşturması itibariyle, Türkiye, 2013 yılı rakamlarına göre 6,2 milyar euro ihracat ve 6 milyar euro ithalatla zaten hali hazırda Fransa’nın en önemli ticari ortaklarından biri konumunda. İtiraf etmemiz gerekir ki, bundan çok daha iyisini yapabiliriz. Türkiye’nin G20’ye ve Fransa’nın da COP 21’e başkanlık ettiği bir dönemde, bu işbirliğinin kendini ifade edebileceği alan, Fransız uzmanlığının dünyaca kabul gördüğü birçok alandan biri olan, şehirlerde enerji verimliliği sorunu başta olmak üzere, şüphesiz, “daha iyi bir şehir hayatı” olmalıdır.
2014’TE 1 MİLYONDAN FAZLA FRANSIZ TURİST, TÜRKİYE’Yi SEÇTİ
“Türkiye, Fransızlar tarafından en çok tercih edilen turistik destinasyonlar arasındaki yerini koruyor. 2014 yılında bir milyonun üzerinde Fransız turistin Türkiye’yi ziyaret etmesiyle, Fransa, Türkiye’ye en çok turist gönderen ülkeler sıralamasında sekizinci sırada yer aldı. 2013 yılındaysa, 140 000 Türk turist Fransa’yı ziyaret etti. Bu sayı, ülkelerimiz arasında süregelen karşılıklı alışverişlerin potansiyeliyle kesinlikle örtüşmüyor. Bu sebeple, Fransa’ya gelecek Türk turist sayısını kayda değer ölçüde arttırmak adına bir dizi girişimde bulunma kararı aldık. Bunlar arasında, Türklerin Fransa’ya gelişlerinde karşılanma koşullarının geliştirilmesi, Türk turistlerin seyahat aşamalarının, özellikle de zaten son derece düşük reddedilme oranı sergileyen vize alım süreçlerinin, daha uzun geçerlik süreli vizeler verilebilecek şekilde, mümkün olduğunca kolaylaştırılmasını sayabiliriz.
FRANSIZ YEMEK KÜLTÜRÜNÜ TÜRKLERE TANITACAĞIZ
Fransa’nın Türk halkına daha iyi tanıtılması amacıyla tanıtım kampanyaları yapıyoruz. 19 Mart’ta İstanbul ve Ankara’da birçok restoranın da katılacağı ve Fransız tarzı yemek kültürünün tanıtımını içeren “Good France / Goût de France” adlı bir etkinlik düzenleyeceğiz. Tüm dünyadan 1500 şef katılacak ve o gün müşterilerine Fransız usulü bir menü sunacaklar. Fransız Sarayı’nda diplomatik gastronomi temalı büyük bir akşam yemeği de verilecek.