Güncelleme Tarihi:
Çalışma saatlerinin uzatılmasını öngören ve şirketlere işten çıkarmalar konusunda daha fazla yetki tanıyan düzenlemelere karşı iki haftadır devam eden grev eylemlerine banliyö trenlerinde çalışanlar ve liman işçileri de katılıyor.
Geçen hafta rafineri, nükleer santral ve demiryolu çalışanlarının başlattığı eylemler de devam ediyor. Özellikle rafinerilerdeki üretimin azalması sonucu, Fransa'daki benzin istasyonlarında yakıt sıkıntısı baş göstermiş ve istasyonlarda uzun kuyruklar oluşmaya başlamıştı.
Benzin sıkıntısı nedeniyle işe toplu taşımayla gitmeye çalışan Parisliler, bu kez metro greviyle karşı karşıya kaldı.
Paris metrosunda hizmetin tamamen durmayacağı, trenlerin normalden daha seyrek de olsa çalışmaya devam edeceği belirtildi.
AÄ°R FRANCE DA GREVE GÄ°DÄ°YOR
Çalışma yasası paketine karşı yürütülen iş bırakma eylemlerinden bağımsız olarak bugün Fransa'daki hava trafiğinde de grevler yüzünden aksama bekleniyor.
Air France pilotları, ücretler ve izin günleri konusundaki taleplerinin karşılanmadığını söyleyerek bugünden itibaren greve gideceklerini açıklamışlardı.
Çalışma yasasının bu ay içerisinde Fransa Senatosu'na gelmesi bekleniyor.
Düzenlemeyi savunan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, zaman zaman polis ve göstericiler arasında çatışmalara sahne olan protestolara ve grevlere rağmen geri adım atmayacağını söylüyor.
Ancak muhalefetteki muhafazakar Cumhuriyetçiler partisinin lideri, eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Hollande'ın çalışma yasası paketini parlamentoya getirmeyerek tartışma için siyasi zemini kapatmakla suçladı ve "Başından beri süreci çok kötü idare etti" dedi.
Valeurs Actuelles dergisine bir röportaj veren Sarkozy, "Eğer siz fikirlerin parlamentoda tartışılmasına izin vermezseniz, sokak harekete geçer" dedi.
Ülkenin en büyük sendikalarından Genel Emek Konfederasyonu'nun (CGT) öncülüğünde düzenlenen grevlere halk desteği ise hâlâ devam ediyor.
Journal du Dimanche gazetesinin yaptırdığı son anket, Fransız halkının yüzde 46'sının iş bırakma eylemlerini yerinde bulduğunu ve desteklediğini gösterdi.
FRANSA ÇALIŞMA YASASI REFORMU NELERİ KAPSIYOR?
Haftada 35 saat çalışma limiti değişmiyor ancak sadece ortalama çalışma süresi olarak kabul edilmesi teklif ediliyor.
Şirketlere yerel sendikalarla görüşüp daha fazla ya da daha az çalışma süresi uygulamalarına geçme hakkı tanınıyor. Yasa teklifindeki azami çalışma süresi ise 46 saat.
Şirketlere maaş indirimi konusunda daha fazla hak tanınıyor.
İşten çıkarmalar kolaylaştırılıyor.Çalışanların izinlerini ne zaman kullanabileceği konusunda şirketlerin söz hakkı artırılıyor.
Â