Fransa’nın ‘AAA’yı koruması için bir mucize gerekiyor

Güncelleme Tarihi:

Fransa’nın ‘AAA’yı koruması için bir mucize gerekiyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2011 00:00

Fransa Finansal Piyasalar İdaresi (AMF) Başkanı Jean-Pierre Jouyet, “Fransa’nın ‘AAA’ olan kredi notunu koruması için mucize gerekiyor. Ben de buna inanmak istiyorum” dedi.

Haberin Devamı

FRANSA Finansal Piyasalar İdaresi (AMF) Başkanı Jean-Pierre Jouyet, ABD’nin kredi notunun düşürüldüğü ağustos ayından bu yana Fransa’nın tartışma konusu olan en yüksek kredi notu “AAA”yı koruması için bir mucize gerektiğini söyledi. Fransa’nın özellikle bankalarının sahip olduğu Avrupa’nın diğer borçlu ülkelerinin tahvilleri düşünüldüğünde notunu korumasının artık daha da güçleştiğini belirten Jouyet, “En yüksek seviye notu korumanın bedeli artık bir mucizeye kaldı. Ama ben bu mucizeye inanmak istiyorum” dedi.
Kaderci yaklaşım üzücü
Fransa’nın notunun düşürülmesinin ekonomisi üzerinde çok büyük bir etkisi olacağını kaydeden Jouyet, şöyle konuştu: “Fransa’nın bugüne kadar koruduğu bu yüksek kredi notunu kaybetmesinin tamamen bir kadercilik anlayışı ile şimdiden kabul edilmesini çok üzücü buluyorum. Böyle bir sonucun etkisi söylendiği gibi asla sınırlı olmaz. Not indiriminin faiz oranları üstünde bir etkisi olur ve bunun bedelini de halk öder. Ayrıca Fransa’nın notunun düşmesi, Avrupa Fninansal İstikrar Fonu’nu (EFSF) da olumsuz etkiler. Krizin çözümü için piyasalara güven vermesi gereken fonun şu bekilde etkilenmesinin sonuçlarını düşünmek bile istemiyorum.”
Fransa Hazinesi geçen hafta önümüzdeki yıl için 178 milyar Euro’luk orta ve uzun vadeli tahvil satmayı planladığını açıkladı. Notunun düşmesi durumunda ülkenin zaten yüksek olan borçlanma maliyetlerinin daha da artması bekleniyor. Fransa’nın kredi notu üç uluslararası kredi ajansı Standard & Poor’s (S&P), Fitch ve Moody’s tarafından düşülme tehdidi altında. Hükümetin açıkladığı tasarruf paketlerine rağmen kredi ajansları Fransa’ya ilişkin ‘negatif’ olan görünümlerini değiştirmiş değil.

Haberin Devamı

Lüksembur’daki Dexia, 950 milyon dolara Katar’ın oldu

FRANSA-Belçika ortaklığı Dexia Group, Lüksemburg iştirakini 950 milyon dolara Katar yatırım fonu Precision Capital’a sattı. Dexia Group, Katar kraliyet ailesiyle bağlantılı Precision Capital’ın, Lüksemburg iştiraki “Dexia Banque Internationale Luxembourg”un yüzde 90 hissesine sahip olacağını bildirdi. Geri kalan yüzde 10’u ise Lüksemburg hükümeti alacak. Ekim ayında Belçika birimi 4 milyar Euro’ya kamulaştırılan Dexia’nın riskli kredileri Fransa merkezli yeni birimde toplanmış ve 90  milyar Euro’luk hazine garantisinin yüzde 60.5’ini Belçika, yüzde 36.5’ini Fransa, yüzde 3’ünü Lüksemburg üstlenmişti.

Haberin Devamı

ECB krizdeki 5 ülkeye 706 milyar Euro para akıttı

İNGİLİZ düşünce kuruluşu Open Europe’ın raporunda, Euro Bölgesi’ndeki borç krizinde sınırlı müdahalede bulunduğu  söylenen Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB), “PIIGS” kısaltması altında toplanan Portekiz, İrlanda, İtalya, Yunanistan ve İspanya’ya 706 milyar Euro aktardığı belirtildi. Rapora göre, ECB bugüne dek İtalya ve İspanya  tahvillerinden 135.7 milyar Euro’luk, Yunanistan tahvillerinden 42 milyar Euro’luk, Portekiz tahvillerinden 18 milyar Euro’luk ve İrlanda tahvillerinden
14.4 milyar Euro’luk alım yaptı.

Yunanistan kamu ödemelerini bir yıl durduracak

BORÇ batağındaki Yunanistan’da, aldığı finansal yardım paketleri ile birlikte uyguladığı kalkınma programındaki sapmalar nedeniyle kamu ödemelerinin en az yıl sonuna kadar durdurulmasının  kararlaştırıldığı belirtildi. Yunan Elefterotipia gazetesinin haberine göre, Avrupa Birliği (AB), Avrupa  Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkililerinin (Troyka)  Yunanistan’a tanıdığı süre içerisinde bütçedeki kara deliğin kapatılması için, vergi iadeleri dahil, her türlü kamu ödemelerini en az yıl sonuna kadar dondurulmasına karar verildi.

Haberin Devamı

Belçika da genel greve gidiyor

BELÇİKA’da kamu çalışanları, iki yıla yakın bir süredir devam eden müzakerelerin ardından kurulan hükümetin istediği sosyal güvenlik reformunu protesto için perşembe günü greve gidecek. Kamu çalışanları sendikaları, yeni hükümeti sosyal güvenlik reformunda acele etmekle ve endişeleri dikkate almamakla itham ederken Belçika Başbakan Yardımcısı ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vincent Van Quickenborne, 541 gün süren koalisyon müzakereleri nedeniyle reformun çok geç kaldığını savunuyor. Yarın 22.00’den itibaren 24 saat sürecek  greve kamu çalışanlarının  katılması bekleniyor.     

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!