Güncelleme Tarihi:
HAZİNE ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, dün Fransız mevkidaşı Fransa Finans Bakanı Bruno Le Maire ile görüştü. Le Maire’nin çok kritik bir görüşme olarak tanımladığı buluşmanın Albayrak da oldukça verimli geçtiğini belirtti. İkili önce baş başa görüştü ardından heyetler arası görüşme gerçekleştirildi. Paris’teki görüşmelerin ardından iki bakan basın toplantısı düzenledi.
Bakan Le Maire, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un dünkü ‘Kıtanın güvenliği konusunda ABD’ye bel bağlanmayacağı’ açıklamasını hatırlatarak bu yüzden Bakan Albayrak ile görüşmenin çok kritik olduğunu söyledi. Türkiye’deki durumun istikrara kavuşmasının Avrupa ve Türkiye’deki herkesin çıkarına olduğunu vurgulayan Le Maire, Türkiye’nin mümkün olan her türlü araçla yapısal reformlara devam etmesinin hayati önemde olduğunu kaydetti.
Albayrak da ana gündemlerinin ABD tarafından Türkiye ve Avrupa Birliği başta olmak üzere getirilen ticari yaptırım kararlarını ele aldıklarını dile getirerek şöyle konuştu: “Türkiye olarak biz siyasi motivasyonla atılan adımların sadece küresel finansal sisteme etkisinin olmayacağını, küresel ticareti, bölgesel istikrarı etkileyecek çok büyük ve öngörülemez başka durumları da ortaya koyabileceğini düşünüyoruz. Bu yaklaşım gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere darbe vurmakla kalmıyor bölgesel istikrara vereceği zararla terörün artmasına, kaotik problemlere de katkı sağlayacaktır. Bugün burada iki müttefik ülke olarak bu tabloya ve bu atılan adımlara karşı ortak hareket etme kararı aldık. Fransa önemli duruş ortaya koydu dostum Bruno başta olmak üzere Türkiye ekonomisini hedef alan adımlar karşısında tarihsel dostluğumuza yakışır tavır sergiledi.”
TİCARET GELİŞTİRİLECEK
Görüşmede daha önce devlet başkanlarının zirvesinde hedef olarak konulan 14 milyar Euro civarındaki iki ülke arasındaki ticaret hacmini 20 milyar Euro’ya çıkarma konusunun da ele alındığını belirten Albayrak, “Hedefler için atılacak adımları konuştuk. Bugün itibariyle küresel tablo gösterdi ki bu ABD tarafından atılan adımların ABD’nin itibarını sarstığı gibi ABD’yi yalnızlaştırıyor. Dolar, küresel ticarette güvenilir bir enstrüman olma özelliğini kaybediyor. Dünya bu duruma karşı ortak akıl ortak yaklaşımla ilerlemeli. Ülkeler ikili ticaretlerinde yeni yöntemler ortak para birimleri geliştirmek için sorular sormaya başlıyor. Fransa ve AB ile Euro ile gerçekleştirdiğimiz ticareti daha ileriye nasıl taşınır önem kazanıyor. Fransa ile sadece enerji, tarım değil yüksek teknoloji savunma sanayinde farklı sektörlerde işbirliğini geliştirmeyi konuştuk. Finansal alanda bir çok çerçevede işbirliği alanlarının önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Albayrak, Türkiye ile Fransa’nın yeni vergilere karşı DTÖ kapsamında ortak hareket etmesi arzularını konuştuklarını kaydederek şöyle konuştu: “Bu dönem Türkiye açısından Türkiye ve AB arasındaki ekonomik siyasi ilişkiler açısından önemli bir potansiyeli içinde barındırıyor. Türkiye, AB ilişkilerinin bu gelişmelerle birlikte yeni bir faza ulaşması açısından önemli noktayı işaret ediyor. Sadece kendi çıkarları doğrultusunda aldığı kararlara karşı birlikte hareket etmek herkesin çıkarınadır. Ekonomilerimiz Türkiye ve AB hiç bir zaman olmadığı kadar birbirine entegre ve birlikte etkileşim içerisinde.”
BİR SONRAKİ GÖRÜŞME İSTANBUL’DA
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Fransa Finans Bakanı Bruno Le Maire’ye konuşması boyunca ‘dostum’ diye hitap etti ve sıcak daveti ve evsahipliği için de ayrıca teşekkür etti. Albayrak ayrıca Le Maire’yi Türkiye’ye davet ettiğini ve İstanbul’a hiç gelmediğini öğrendiğini belirterek birlikte yapacakları programın İstanbul’da olacağını duyurdu.
İRAN’DA AYNI POZİSYONDAYIZ
BAKAN Albayrak, Fransız Bakan Le Maire ile İran konusunu da konuştuklarını belirterek şöyle devam etti: ”Kendisi Türkiye-Fransa ilişkilerindeki geçmişteki yaptıklarının ötesinde özellikle İran’ın P5 anlaşması sürecinde aktif bir şekilde rol aldığından dolayı bu sürecin diplomasi ve akılla nasıl neticelendirmesi konusunda katkılarda bulunduğu için İran anlaşması özelinde Türkiye olarak Fransa ile aynı pozisyonda olduğumuzun altını çizmeliyiz. ABD’nin tavrına karşı aynı pozisyonda ve aynı şekilde düşünüyoruz. Bugün Türkiye-AB arasında sağlanan bu sağduyulu iletişimin rasyonel ve iki muhattabın kazan kazana dayalı ilişkilerin geleceği açısından önem kazandığı günlerden geçiyoruz. Karşılıklı anlayış ve sağduyu içinde önemli kazanımlar ve sinerji elde edilebileceğini düşünüyoruz .