Güncelleme Tarihi:
FP Genel Başkan Yardımcısı Ertan Yülek, ‘‘Vakıfbank'ı özelleştireni Allah çarpar’’ dedi. Yülek, Osmanlı'nın ilk dönemlerinin ünlü vezirlerinden Timurtaş Paşa'nın vakfının senedinde, ‘‘Bu vakfın mallarına el uzatanların eli, dili, sülalesi kurusun’’ bedduasının bulunduğunu anımsattı.
YENİ yılda özelleştirme atağına hazırlanan hükümete, anamuhalefet partisi FP'den ilginç bir uyarı geldi. Genel Başkan Yardımcısı Ertan Yülek, Vakıfbank'ın da özelleştirilebileceği sinyallerini veren hükümete, ‘‘Sahibi vakıflar olan bu bankayı özelleştirmeye kalkanı Allah çarpar’’ uyarısında bulundu.
Yülek, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, Vakıfbank'ın sahibinin devlet değil, vakıflar olduğunu söyledi. Yülek, ‘‘Bankanın yüzde 55'i, yönetim olarak devlete bağlı olmakla birlikte devlete ait olmayan taa Osmanlı'dan gelen vakıfların, yüzde 25'i yine devlete bağlı olmayan diğer vakıfların, kalan yüzde 20'si de Vakıfbank emeklileri vakfının’’ dedi.
‘‘Bu bankayı özelleştiremezsiniz, çünkü sahibi değilsiniz’’ diyen Yülek, şöyle konuştu:
SÜLALESİ KURUSUN
‘‘Çünkü, bu bankanın temelini oluşturan vakıfların vakıf senetlerinde çok ağır beddualar var. Mesela, Timurtaş Paşa'nın vakfının vakıf senedinde, ‘Eğer biri herhangi bir sebeple bu vakfın mallarına el uzatır veya vakfın amaçları doğrultusunda çalışmasını engellemeye kalkışırsa eli kurusun, dili kurusun, sülalesi kurusun, iki yakası bir araya gelmesin' diye çok ağır beddualar var.’’
Son banka operasyonunu da anımsatarak, ‘‘Madem özel sektör o kadar iyi yönetiyordu da neden bu kadar bankayı yeniden devletleştirdiniz, madem devlet o kadar iyi yönetiyordu o zaman da niye devletin bankalarını özelleştiriyorsunuz’’ diyen Yülek şunları ekledi:
‘‘Vakıfbank'ta devletin hakkı yok, eğer iyi bir iş yapmak istiyorlarsa özerkleştirsinler, bankanın gelirinden bir kısmını da vakıflara versinler.’’
Beddua eden Timurtaş Paşa
Osmanlı vezirlerinden Timurtaş Paşa, I. Murad ve I. Bayezid dönemlerinde yapılan seferlerde ve askeri örgütlenmelerde önemli rol oynamıştır.
Süleyman Paşa'nın Rumeli seferlerine de katılan Paşa, bir süre Şehzade Bayezid'e (sonradan I. Bayezid) Lala'lık da etti. 1366'da, Beylerbeyi Lala Şahin Paşa komutasındaki Rumeli seferinde Yanbolu'yu aldı. 1376'da da Edirne Muhafızlığı da kendisinde kalmak üzere Rumeli beylerbeyi oldu. 1382'de Rumeli'de İştip (Stip), Manastır ve Pirlepe (bugün Prilep) kentlerini aldı. Daha sonra Arnavutluk (1383) ve Bosna-Hersek'e (1384) akınlar yaparak çok sayıda tutsak ve ganimet ele geçirdi.
Sırplarla yapılan I. Kosova Savaşı'na (1389) da katılan Paşa, savaşın ardından Sırbistan'a akın düzenleyerek Sırp Kralı Stefan Lazar'ın Osmanlılar lehine bir antlaşma yapmasını sağladı. 1390'da Anadolu beylerbeyliğine getirilen Paşa, bu görevi sırasında Karamanoğulları'na tutsak düştüyse de de kısa bir süre sonra, Akçay Savaşı (1397) sırasında serbest bırakıldı. Timurtaş Paşa, başarılı komutanlığının yanında, askeri alandaki örgütleme çalışmalarıyla da tanınmış, Kupıkulu Süvarileri ve Voynuk denen asker sınıflarının kurulmasına ön ayak olmuştur. Paşa, 1404 tarihinde ölmüştür.
Tarihi eserlere de yap-işlet-devret
ANAP İstanbul İl Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait Vakıfbank hisselerinin satışına karşı çıkanlara cevap veren Devlet Bakanı Yüksel Yalova, tarihi eserleri, yap-işlet-devret modeliyle kurtarmayı planladıklarını söyledi.
Yalova, Vakıflar Genel Müdürlüğü bütçesi ve devlet yapısının, tarihi eserlerin onarım ve bakımını sağlayamadığını belirterek, şunları anlattı:
‘‘Bunları, isteyen kamu kuruluşları ya da büyük şirketlere, bakımı yapılıp yeniden yaşama döndürülmek üzere 10-15 hatta 20 yıllık kira karşılığı vereceğiz. İlk uygulamayı Marmara ve Boğazları Belediyeler Birliği Başkanı ve Bakırköy Belediye Başkanı Ahmet Bahadırlı'nın isteğiyle yapıyoruz. Marmara ve Boğazları Belediyeler Birliği'ne Yenikapı Mevlevihanesi'ni bir kaç gün içinde tahsis edeceğiz.’’
Yalova, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait arsalar üzerindeki kaçak binaların sahipleriyle de görüşüp anlaşacaklarını söyledi.
Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait B tipi yüzde 20 oranındaki hissenin satışına karşı çıkanları eleştiren Yalova, ‘‘Buradan elde edilecek yaklaşık 200 trilyon lirayla vakıf eserlerinin korunması gerçekleşecek‘‘ dedi.