Güncelleme Tarihi:
Formula 1’in patronu Bernie Ecclestone ile İstanbul Park’ın işletmesini alan Vural Ak, F1’in yeniden Türkiye’ye dönmesi için dün her konuda anlaşmaya varmıştı. Bu anlaşmanın ardından FIA, Türkiye’yi hemen 2013 F1 takviminde 21 Temmuz tarihine koydu. Ancak beklentiler 13.5 milyon dolarlık isim hakı bedelinin yine devlet tarafından ödeneceği yönünde idi.
ÖZEL SEKTÖR ÖDESİN
Konu ile ilgili Gümüşhane'de açıklamalarda bulunan Bakan Kılıç, şunları söyledi:
"Formula 1’in Türkiye’ye gelişiyle ilgili hükümetin gündeminde bir şey yok. Bu özel sektör konusu. Bu konu başlangıçta da özel sektör konusuydu, ama Formula 1 konusunda bir alışkanlığın oluşması için deyim yerindeyse, seyir zevki olanların ayağını yarış pistine alıştırmak için devletin o konuda yaptığı bir fedakarlık vardı. Hükümetimiz Formula 1 organizasyonuna 5 yıl boyunca senede 13,5 milyon dolar isim hakkı bedeli ödedi. Buna mukabil tüm gelirler organizasyon tarafından alındı. Yani devletin bu işten herhangi bir kazancı olmadığı halde, yıllık 13,5 milyon dolar ödeme yaptı. Takip edebildiğim kadarıyla İstanbul Ticaret Odası kendi kullanımlarında olan, tümüyle tasarruf hakkına sahip oldukları bu pisti bir özel sektör işletmesine kiralamış. Dolayısıyla bu özel sektör işletmesi arzu ederse Formula 1’i getirebilir, getirecektir. Ama özel şirket Formula 1’i getirebilmesi için kendilerine teklif edilen isim hakkı bedelini bizim ödememiz gibi düşünce söz konusu değildir" dedi.
"OLİMPİYATLARI DA MI ÖZEL SEKTÖR YAPSIN"
Hükümetten gelen açıklamayı değerlendiren Hürriyet Gazetesi Otomotiv Editörü Emre Özpeynirci, şunları söyledi:
"Dünyanın en büyük motorspor organizasyonlarından biri olan Formula 1, dünya çapında milyarlarca insan tarafından takip edildiği için düzenlendiği ülkelerin tanıtımına da büyük katkı sağlıyor. Bu yüzden hükümetler bu organizyonun kendi ülkelerinde yapılması için F1 patronu Ecclestone’ye önemli paralar ödüyorlar. Türkiye’de de 5 yıl boyunca hükümet Formula 1 için Ecclestone’ye 13.5 milyon dolar para ödedi. Ne zaman ki Ecclestone, hükümetten 26 milyon dolar istedi, hükümet buna karşı çıkarak organizasyondan vazgeçti.
Aradan 1 yıl geçtikten sonra İstanbul Park’ın işletmesini alan Vural Ak, kolları sıvayarak hemen Ecclestone ile anlaşma yolunu seçti. Dün gerçekleşen Ak-Ecclestone görüşmesinden, ‘Tüm şartlarda anlaşıldı, son söz Başbakan Erdoğan’da’ sonucu çıktı. Yani Türk hükümeti 13.5 milyon dolar vereceğinden F1’in geri gelmesi ancak Başbakan Erdoğan’ın olur demesi halinde gerçekleşeceğini söylediler.
"KESİNLİKLE YAPILAMAZ"
Bu yüzden herkes Cuma günü Erdoğan ve Ecclestone görüşmesine kitlenirken dün Spor Bakanı Suat Kılıç’ın açıklaması adeta şok etkisi yarattı. Kılıç, “F1 özel sektörün işi, ister getirir ister getirmez. Ama hükümetin artık F1’i düzenlemek için 13.5 milyon doları ödememiz söz konusu değil” açıklaması kafaları karıştırdı. Çünkü F1, aynı olimpiyatlar, UEFA şampiyonaları, dünya kupaları gibi devleti ilgilendiren ülke tanıtımına katkı sağlayan bir organizasyon. Dünyanın hiç bir yerinde hükümetlerin ‘Bizi ilgilendirmez, bu özel sektörün işi’ gibi bir açıklama bugüne kadar duymadım.
F1 için bir çok ülke sırada ve bırakın 13.5 milyon doları 40 milyon doların üzerinde bir parayı vermek için yarışıyorlar. Eğer Suat Kılıç’ın dediği gibi hükümet 13.5 milyon doları vermezse, Formula 1 kesinlikle Türkiye’de yapılamaz. Çünkü Vural Ak, halihazırda devletin 300 milyon lira yatırdığı İstanbul Park pistini 10 yıllına 200 milyon liraya kiralarken, bir de 26 milyon dolar vermesi mümkün değil gibi gözüküyor. Bugün Vural Ak sayesinde, devlet İstanbul Park’tan hiç bir zarar etmeyecek duruma geldi. Ama eğer F1 gelmezse gerçekten Vural Ak’ın işi çok zor olur.