Formula 1’e 200 bin Euro’luk hava köprüsü

Güncelleme Tarihi:

Formula 1’e 200 bin Euro’luk hava köprüsü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2006 00:00

İstanbul Park’ta yarın gerçekleşecek Formula 1 yarışı için helikopter seferleriyle hava köprüsü kurulacak. Şehir merkezinden İstanbul Park’a uçacak helikopterlere saat başına 2 bin Euro ödenecek. Çeşitli kuruluşlar, bu seferler için toplam 200 bin Euro ödeyecek.

TÜRKİYE’de ikinci kez düzenlenecek Formula 1 yarışlarında şehir merkezi ile yarış alanı arasında helikopterlerle hava köprüsü kurulacak. Çırağan ve Rittz Carlton Oteli’nden kalkacak helikopterler, saati 2 bin Euro’dan özel misafirleri yarış alanına taşıyacak. Yarış günü yapılacak helikopter uçuşları için yaklaşık 200 bin Euro harcanacak.

HELİPORT HAZIR:

İstanbul Park’ta helikopterlerin emniyetle inip kalkabilmesi için heliport olarak adlandırılan özel iniş sahası hazırlandı. Toplam üç helikopter kapasiteli alanda Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan görevlendirilen Hava Trafik Kontrolörleri görev yapıyor. Heliportun güvenliği ise polis ve özel güvenlik tarafından sağlanıyor.

17 HELİKOPTER KİRALANDI:

Çeşitli uçak-helikopter brokerları tarafından 17 helikopter kiralandı. Koltuk kapasiteleri ortalama 5 olan helikopterler, yaklaşık 25-30 dakikalık uçuşla şehir merkezinden yarış alanına ulaşacak. Sabah VIP seyircilerini götürecek helikopterler, akşamüstü de konuklarını otellerine taşıyacak. Sabiha Gökçen tarafından kurulan yarışma alanındaki heliportta iniş başına 500 dolar, Çırağan Oteli de 750 dolar alacak. Heliportlarda özel güvenlik uygulaması yapılacak.

TRAFİKTE ARTIŞ VAR:

Brokerların verdikleri rakamlara göre bu yıl helikopter trafiğinin yaklaşık yüzde 25 oranında artacağına dikkat çekiliyor. Çok sayıda başvurunun olduğu organizasyonda helikopterler iki ay önceden kiralandı. Gelen ziyaretçilerde organizasyondan memnun. Özellikle vize konusundaki kolaylıklar, girişte pasaport işlemlerinin daha hızlı yapılmasını sağladı.

ÖZEL JETLER GELDİ:

Bazı seyirciler, yarışın bitmesiyle birlikte Sabiha Gökçen ve Atatürk Havalimanı’nda bulunan özel uçaklarına gidecek. Pazar günü toplam 32 özel uçak İstanbul’dan dönecek. Pazartesi ile birlikte rakamın 40’ı aşacağı tahmin ediliyor. Gelen uçakların en büyüğü Gulfstream G5. Fiyatı yaklaşık 45 milyon dolar olan uçak, çok uzun menziliyle kıtalararası duraksız uçuşlar yapabiliyor. Gelen en ucuz uçak ise tek motorlu, pervaneli Pilatus PC12. Uçağın fiyatı 2.8 milyon dolar.

Trulli: İstanbul’da sıcak hava şansımızı artıracak

TOYOTA Takımı’nın İtalyan Pilotu Jarno Trulli, hava sıcaklığındaki artışın kendileri için avantajlı bir pozisyon yaratacağını belirtti. Sıcak havada yapılan yarışlarda iyi sonuçlar aldıklarını belirten Trulli, "Sıcak havalar, lastikleri ve otomobilleri etkiler ama biz böyle havalarda yarışmayı her zaman tercih ederiz" dedi. Toyota’nın diğer pilotu Ralf Schumacher ise İstanbul Park’ın çok güzel ve modern bir pist olduğunu söyledi. İstanbul Park’ta araç geçme şansının çok olduğunu kaydeden Schumacher, 8’inci virajın çok hızlı olduğunu ve diğer virajlara oranla daha zorlu olduğunu belirtti. Geçen yılki yarışa da değinen Schumacher, "Geçen yıl çok şansızdım. Bu yıl hedefim İstanbul’dan puan almak" dedi. Alonso ile ağabeyi Michael Schumacher arasındaki şampiyonluk yarışıyla ilgili bir soruya Schumacher, "Ağabeyimin kazanmasını istiyorum ama şimdiden kimin kazanacağını söylemek zor" dedi.

Parseker: İstanbul Park’ta aksayan noktalar iyileştirildi

İSTANBUL
Park’ı yapan FİYAŞ’ın Murahhas Azası İlhan Parseker, İstanbul Park Pisti’nde geçen yıl aksayan bütün noktaları iyileştirdiklerini belirterek, 20 bin ilave otoparkın trafiğin keşmekeş hale dönüşmesine engel olacağını, ilave üst geçitler yapıldığını ve içeri giriş kapıları açıldığını, pistin etrafını çevreleyen bir yolun daha devreye girdiğini bildirdi. Parseker, Otellerdeki doluluk oranlarının yüzde 100’e ulaştığını, araç kiralama şirketlerinin neredeyse tamamının dolu olduğunu ve helikopterlerin de dolu olmasının kendilerine mutluluk verdiğini ifade ederek, "F1’in beklenen neticeyi vermesi hepimizi mutlu etti" dedi. Geçen yıl 3 günde F1’e yaklaşık 200 bin izleyicinin katıldığını belirten Parseker, "Dünyada yapılan ikinci Formula yarışlarında katılım sayısı düşük olur ama biz bu yıl da geçen yılki rakamı yakalayabileceğimizi düşünüyorum. Dün itibariyle satılan bilet sayısı 50 bin" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!