Ford'dan 100 milyon dolarlık yatırım

Güncelleme Tarihi:

Forddan 100 milyon dolarlık yatırım
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2013 13:34

Ford Otosan mülkiyet hakkı yüzde yüz kendisine ait yeni Ecotorq motoru için 100 milyon doları aşkın yatırım yapacak.

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, fikri mülkiyet hakları tamamen Ford Otosan'a ait yeni Ecotorq motorun 100 milyon doların üzerinde bir yatırımla hayata geçirileceğini söyledi.

Haydar Yenigün, Ford Otosan'ın yeni Ecotorq motorunun tanıtım toplantısında, fikri mülkiyet hakları yüzde 100 Ford Otosan'a ait olan ve sınıfının en iyisi olma hedefiyle Ford Otosan mühendisleri tarafından geliştirilen yeni 11 litre ve 13 litre Ecotorq motorların üretimi için yatırım kararı aldıklarını açıkladı.

Gelecek yıllarda Avrupa ve Türkiye'deki regülasyonlar gereği uygulanacak olan Euro 6 emisyon standartlarına uygun olarak üretilecek yeni Ecortorq motor için ağır ticari, sanayi ve marin uygulamalarını içeren geniş kullanım alanı hedeflediklerini kaydeden Yenigün, "Fikri mülkiyet hakları yüzde100 Ford Otosan'a ait yeni Ecotorq motorumuz, Ford Otosan ve Türkiye için büyük önem taşıyor. TÜBİTAK Ar-Ge ve Ürün Geliştirme Teşviği ile Ekonomi Bakanlığı'ndan motor yatırım teşviği almak için başvurduğumuz yeni Ecotorq motorumuz, 100 milyon doların üzerinde bir yatırımla hayata geçirilecek" dedi.

Yeni Ecotorq motorun Euro 6 emisyonun standartları ile beraber 2 yıl içinde devreye girmesini ve kullanılmasını planladıklarını belirten Yenigün, bütün çalışmalarında ağır ticari vasıta işine önem verdiklerini, hedeflerinin artık Ecotorq'un tekil bir motor değil bir motor ailesi formatına girmesi ve gerek Türkiye'de gerekse yurt dışında bu aile olarak işlem görmesi olduğunu kaydetti.

FORD'UN AVRUPA'DAKİ TİCARİ ARAÇ MERKEZİ

Ford Otosan'ın İnönü Fabrikası'nın birçok kalite ödülüyle dünyaya ihracat yaptığını ve bu fabrikada hafif ticari modellerde kullandıkları Duratorq ve Cargo modellerinde kullandıkları Ecotorq motorları ürettiklerini anlatan Yenigün, mühendislik çalışmaları konseptten üretime kadar Ford Otosan'a ait Ecotorq motorlarından bugüne kadar 120 bin adetten fazla ürettiklerinin, Duratorq motorların üretim adedinin ise 350 bini geçtiğinin bilgisini verdi.

Ford Otosan'ın bugüne kadarki gelişim ve değişim sürecini özetleyen Yenigün, şunları kaydetti:

"1959 yılında montaj tesisi olarak başlayan Ford Otosan, satış ve pazarlama misyonunun yanı sıra 54 yıllık geçmişinin getirdiği gelişim ve değişim ile büyük Ar-Ge şirketi ve mükemmel üretim kabiliyetine sahip büyük bir sanayi kuruluşu kimliği kazandı. Bugün gelinen noktada, Ford Otosan artık Ford'un Avrupa'daki ticari araç üretim merkezi, Ford'un dünyadaki ağır ticari araç geliştirme ve üretim merkezi, Ford'un dünyadaki en büyük 3 Ar-Ge merkezinden biri, Ford'un dizel motorlarının geliştirilmesi ve kalibrasyonunu yapan merkez, 11 yıldır üst üste otomotiv pazar lideri, sadece iç pazarda değil ihraç pazarlarında da kamyon satış ve satış sonrası için kendi bayi ağını kurmuş güçlü bir şirket, 110 bin araç kapasiteli yeni 3. ticari araç üretim fabrikası olan Yeniköy tesisini kurarak yatırımlarına devam eden bir şirket ve ihracatta Türkiye'nin 2. büyük, sektörünün ise lider kurumu."

YÜZDE 100 YERLİ TEKNOLOJİ İHRACI

Ford Otosan'ı geleceğe güçlü Ar-Ge yapısının taşıyacağına işaret eden Yenigün, sürdürülebilir iş yapısı çerçevesinde, fikri mülkiyet hakları yüzde 100 Ford'a ait projeler, yüzde 50 Ford'a yüzde 50 Ford Otosan'a ait projeler ve yüzde 100 Ford Otosan'a ait projeler olmak üzere üç tip proje yönetimi gerçekleştirdiklerini anlattı.

Fikri mülkiyet haklarına katkı sağladıkları projelerin kendilerine yeni fırsatlar getirdiğini belirten Yenigün, şöyle devam etti:

"Türkiye ekonomisine ve istihdama katkıda bulunulurken lisans haklarıyla kazanç elde ediliyor. Teknoloji lisans anlaşmaları ile ayrıca global arenalarda yolumuz ve önümüz açılıyor. Mühendisliğini yaptığımız, geliştirdiğimiz ve ürettiğimiz Cargo kamyonları için Ford ile 2010 yılında imzaladığımız global Cargo anlaşması bunun önemli bir örneğidir. Son olarak JMC ile Ecotorq motorlarının Çin'de üretilmesi için imzaladığımız teknoloji lisans anlaşması da Ford Otosan olarak geldiğimiz noktayı en iyi şekilde gösteriyor.

Yapılan anlaşma ile Ford Otosan, fikri mülkiyet haklarına sahip olduğu Ecotorq motorlarının, JMC markalı araçlarda kullanılmak üzere Çin'de üretilmesine izin veriyor. Lisans anlaşması ilk üretimin gerçekleşeceği 2016 yılından itibaren 12 yıl süreyle geçerli olacak ve anlaşma kapsamında ürün başına 150 avro ile 190 arasında değişen bir lisans ücreti alacak olan Ford Otosan 1 milyon avroluk lisans bedelini de avans olarak alacak. Satış-pazarlama, üretim, ihracat, Ar-Ge ve onun ötesinde teknoloji lisans anlaşmaları ile mühendislik ihraç eden bir kurum olarak global anlamda çıtamızı yükseltmeye devam ediyoruz. Bugüne kadar ürettiğimiz Duratorq ve Ecotorq motorlara bugün bir yenisini daha eklemenin haklı gururunu yaşıyoruz."

Yenigün, Ford Otosan artık bir teknoloji şirketi olduğunu dile getirerek, 2 bin 240 beyaz yakalı çalışanın önemli bir bölümünü oluşturan 1.780 mühendisin 1.240'ının sadece Ar-Ge özelinde çalışmalarını sürdürdüğünü, bu rakamın Ford Otosan'ın bu yoldaki kararlığının önemli bir göstergesi olduğunu da sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!