Ford Transit: Gölcük'ten ABD'ye...

Güncelleme Tarihi:

Ford Transit: Gölcükten ABDye...
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2009 17:24

Ford Otosan Kocaeli fabrikasında üretilen Ford Transit Connect'in Kuzey Amerika pazarına ihracı düzenlenen törenle başladı.

Haberin Devamı

Ford Transit  Connect'in Kuzey Amerika'ya ihracatı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kullandığı aracı Ro-Ro gemisinin kaptanına teslim etmesiyle başlatıldı.

Tarihi törenden fotoğraflar

Başbakan Erdoğan, Ford Otosan Fabrikası'ndan Kuzey Amerika'ya ihracatın  başlatılmasına ilişkin düzenlenen törenin ardından kırmızı renkli Ford Transit  Connect'in direksiyonuna geçti.

Erdoğan'ın yanına Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, aracın  arkasına da Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün  oturdu. Erdoğan, aracı yaklaşık 2 kilometre uzaklıktaki limana kadar kullandı.

Başbakan Erdoğan, limanda araçtan inerek kullandığı aracın anahtarını,  araçları Kuzey Amerika'ya götürecek olan İtalyan Bandıralı “Grand Benelux  Palermo” adlı Ro-Ro gemisinin kaptanına teslim etti.

Haberin Devamı

"HAYIRLI UĞURLU OLSUN"

Erdoğan burada yaptığı konuşmada, bunun ilk adım olduğunu ifade ederek,  otomobil ihracının çok daha artarak devam edeceğini, Amerika'nın yanı sıra  Kanada'ya da gönderileceğini söyledi. Ford Transit Connect'in bunun en güzel adımı olduğunu dile getiren  Erdoğan, “Bu güzel örneği toplantının yapıldığı yerden buraya kadar aracı  kullanarak, bizzat bu zevki yaşadım. Bundan sonra da kullanacak olanlar kazasız  belasız bu zevki yaşasınlar, hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.

KOÇ: "ÇOK MÜSTESNA BİR GÜN"

Koç Holding Şeref  Başkanı ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç, Ford Transit Connect'in  Kuzey Amerika pazarına ihraç edilmesiyle ilgili olarak, “Amerika'ya yapılan bu  ihracat daralan iç pazar ve de düşen ihracat, diğer ihracat pazarlarımızdan sonra  çok büyük önem arz etmektedir” dedi.

Bugünün hem Türkiye hem Ford Otosan hem de kendisi  için çok “müstesna” bir gün olduğunu ifade eden Koç, 1959 yılında Otosan'ı kurdukları zaman kapasitesinin 8 saatte 4  kamyon veya 4 otomobil olduğunu hatırlatarak, 50 yıl sonra Otosan'ın yılda 286  bin adet vasıta üretmenin dışında 3 milyar 750 milyon dolarlık ihracat ile  sektörde birinci ve Türkiye genelinde TÜPRAŞ'tan sonra ikinci olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Ford markasının iç pazarda 7 yıldır birinciliği elinde tuttuğunu  vurgulayan Koç, “Ford Avrupa'nın karlılığına büyük katkıda bulunan Otosan, aynı  zamanda da tatminkar temettü dağıtmaya devam ediyor. Ama bunların hepsinin  üstünde bugün dünya otomotiv sanayinin beşiği olan Detroit'e kendi dizayn edip  geliştirdiği Transit Connect'i ihraç ediyoruz ve bundan çok mutluyuz” diye  konuştu.

BU NOKTAYA KOLAY GELMEDİK

Koç, 50 yıldır uğraştıkları bu noktaya kolay gelmediklerini ifade ederek,  konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Otomotiv sanayine yatırım ve önderlik yapan ilk firma olarak Otosan,  bürokratik engelleri, döviz temin etme sıkıntılarını göğüslemiş, otomotivin  gelişmesini sağlayacak kanuni düzenlemelerin yapılmasında büyük rol oynamıştır.  Bizden sonra gelenler o yollarda nispeten daha rahat etmişlerdir. Amerika'ya  yapılan bu ihracat daralan iç pazar ve de düşen ihracat, diğer ihracat  pazarlarımızdan sonra çok büyük önem arz etmektedir. Bizim için yepyeni bir  pazardır."

Haberin Devamı

ANADOL'LA BAŞLADI BURAYA KADAR GELDİ

Ford Otosan Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Kabatepe de Ford Otosan'ın 45  yıl önce “Anadol” ile başlayan otomotiv endüstrisi macerasının, kendilerinden  100 sene önce bu işe başlamış olan bir çok batı ülkesiyle şimdi aynı noktaya  geldiğini kaydetti.

Ford Transit Connect'in, gelinen noktanın bir ürünü olduğunu vurgulayan  Kabatepe, Türkiye'nin parlak geleceğini teşkil etmeye başlayan otomotiv  endüstrisinin bir gurur kaynağı olduğunu anlattı. Kabatepe, bu gururun sadece Ford Otosan'a değil, tüm otomotiv  endüstrisine ait olduğunu düşündüklerini ifade etti.

Konuşmaların ardından Erdoğan'ın kullandığı araç araç gemiye Başbakan  Erdoğan, Mustafa Koç, Devlet Bakanı Çağlayan ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün'ün  alkışlarıyla gemiye yüklendi.

Haberin Devamı

Kuzey Amerika'ya ilk etapta toplam 1000 adet Ford Transit Connect'in  ihraç edileceği bildirildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!