Ford’la Toyota’dan ortaklıkta ilk adım

Güncelleme Tarihi:

Ford’la Toyota’dan ortaklıkta ilk adım
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2006 00:00

ABD’li otomotiv üreticisi Ford ile Japon Toyota işbirliği ve ortaklık görüşmeleri için ilk adımı attılar.

Ford Motor CEO’su Alan Mulally ile Toyota Motor Başkanı Fujio Cho’nun Tokyo’da biraraya gelerek, olası bir ortaklık konusunda fikir alışverişinde bulundukları belirtildi. Zarardaki Kuzey Amerika operasyonlarının yeniden yapılandırılmasından sorumlu olan Ford Başkan Yardımcısı Mark Fields’ın da katıldığı toplantının ABD’li üreticinin talebiyle gerçekleştirildiği belirtildi.

İHTİLAFI ÖNLEME ÇABASI:

Haber ajanslarının Japonya’nın önde gelen ekonomi gazetesi Nihon Keizai Shimbun’a dayandırarak verdikleri haberde, Ford’un üretim maliyetlerini düşürmek istemesinin yanı sıra yakıt tüketimini azaltan çevre dostu teknolojiler konusunda Toyota’nın bilgi birikiminden yararlanmak istediği kaydedildi. Ford’un hibrid ve yakıt hücresi gibi teknolojileri geliştirmek için yeterli kaynak ve ’know-how’a sahip olmadığına işaret edilen haberde, Ford’un Toyota ile işbirliğine gitmek istemesinin doğru bir hamle olduğu savunuldu. Haberde, önümüzdeki yıl General Motors’u geride bırakarak dünyanın en büyük otomotiv üreticisi olması beklenen Toyota’nın finansal sorunlarla boğuşan Ford ile olası bir ortaklık için görüşmesi ise, zorda olan Amerikan otomotiv sektörüyle ileride ortaya çıkabilecek ihtilafları engelleme çabası olarak değerlendirildi. Bu arada, basındaki haberlerin ardından Ford ve Toyota tarafından yapılan açıklamalarda, toplantının gerçekleştiği doğrulanırken, görüşmenin içeriği hakkında bilgi verilmedi.

BOEING’DEN TRANSFER:

Boeing’in Başkan Yardımcısı iken ekimde Ford’a transfer olan Alan Mulally, Toyota ile ortaklığa yönelerek, şirketin yönetim anlayışındaki değişimde en önemli sinyalini verdi. Mulally’nin CEO’luk görevi için 2 milyon dolarlık maaşın yanı sıra 20 milyon dolar transfer alması tartışılırken, Ford’un Başkanı Bill Ford, "Yeni CEO, özellikleri ve sorumluluğu ile bu ücreti hak ediyor" demişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!