Güncelleme Tarihi:
RUS enerji devi Gazprom’un finans birimi Gazprombank’ın fon işlemlerinde Türkiye’ye ayıracağı payın artacağı belirtiliyor. Gazprombank’ın Varlık Yönetimi Birimi Başkan Yardımcısı ve CEO’sunun Türk olması bu süreci de hızlandıracak gibi görünüyor. 2 yıl önce Gazprombank yönetimine giren ilk yabancı olan Aylin Suntay, Türkiye’nin ambargo sürecini çok iyi değerlendirmesi gerektiğini belirtiyor. Suntay 2 yıl önce göreve geldiğinde Gazprombank’ın batılı anlamda fonu olmadığını dile getirerek şu anda 5.3 milyar dolarlık fon yönettiklerini belirtiyor.
YÜZDE 25-30’A ÇIKAR
“Bunun 200 milyon dolarını yurtdışında gerçekleştiriyoruz. Türkiye, Polonya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Yunanistan’a yatırım yapmak için Emerging Europe Equity Fund’u kurduk. Buna Lüksemburg merkezli 2 fonu daha ekledik” diyen Suntay Avrupa ile yaşanan sıkıntılar nedeniyle elbette fonlarda Türkiye’ye kayma olacağını belirtti. Suntay şöyle konuştu: “Şu anda yurtdışı yatırımlarımızın yüzde 10’u Türkiye’de. Polonya, Yunanistan gibi AB ülkelerine olan ilgi azalacaktır. Bu da Türkiye’ye yarayacak. O nedenle oradaki oran yüzde 25-30’u bulacaktır. Sadece bizim değil bölgedeki diğer fonlarında Polonya’dan çıktığında önceliği Türkiye olacak.”
AMBARGO PLANI BOZDU
Rusya’ya ambargo gelmeseydi Asya’dan ekim ve kasım aylarında çok büyük fonlar yönetmeye başlayacaklarını kaydeden Suntay “Olmayacak mı? Bence olacak ama sabırlı olmamız gerekecek. Ambargo maalesef yurtdışı projelerimizi olumsuz etkiledi. Ama bu olumsuz durum sadece fon yönetimi için geçerli. Yoksa bankacılık için Asya’da inanılmaz dinamik bir piyasa bulduk. Şu anki ambargolar Çin ile Rusya’yı birbirine yaklaştırdı” dedi.
“Kasım ayı sonrası gaz ambargosu olacak mı, olmayacak mı?” sorusunun çok önemli olduğunu belirten Suntay “Avrupa markalarının buradaki üretimlerine ara verilmeye başlandı. Avrupa adına özellikle otomotiv sektöründe çok zor bir dönem olacak. Bana Avrupa bunu kaldıramazmış gibi geliyor. Aslına bakacak olursanız Rusya da kaldırmaz ama ABD’nin Rusya ile ticareti 40 milyar dolar, diğer yandan AB’nin 400 milyar dolar. AB böyle bir pazar bulamaz. Rusya çok önemli ve büyük bir tüketici pazarı çünkü” diye konuştu.
Gayrimenkul fırsat olacak
SUNTAY Türkiye için Rusya’da dış ticaret açısından büyük bir fırsat olduğunu dile getirerek şöyle konuştu: “Türkiye’nin süt ve süt ürünleri, meyve/sebze, cam, enerji, sağlık, eğitim gibi sektörlerde fırsatları var. Ancak gayrimenkul en önemli fırsat olacaktır. Rusya’da ‘Fransa’ya, İspanya’ya gitmem’ diyenlerin sayısı hızla artıyor. Türkiye teknoloji alanında da iyi olduğu iş kollarında burada iş yapabilir. Ruslar Türklerin inşaat sektöründe ne kadar kuvvetli olduklarını biliyor. Yarım kalan, geciken projelerde hemen Türk şirketleri çağırıyorlar.”