Fonların tasfiyesine ilişkin tasarı yasalaştı

Güncelleme Tarihi:

Fonların tasfiyesine ilişkin tasarı yasalaştı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2001 00:00


TBMM Genel Kurulu'nda, hükümetin IMF'ye verdiği ek niyet mektubunda gerçekleştirmeyi öngördüğü "Bazı Fonların Tasfiyesi Hakkında Kanun Tasarısı" TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.
Haberin Devamı

Yasa, fonlarla yürütülen hizmetlerden devamında zorunluluk bulunanlarla ilgili kurum ve kuruluş bütçelerinden yerine getirilebilmesi ve bütçe disiplinine katkıda bulunması amacıyla 25 fonun tasfiyesini öngörüyor.

Kooperatif Kanunu ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Çiftçi ve Kooperatifçilik Tanıtma, Eğitim ve Ödüllendirme Fonu ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Kooperatifçilik Tanıtma ve Eğitim Fonu tasfiye ediliyor.

Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardım Hakkında Kanun ile kurulan Fon kaldırılarak, faaliyetleri için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bütçesine ödenek konulacak.

Turizm Bakanlığı'nda kurulan Turizmi Geliştirme Fonu'nu tasfiyesini öngören yasa, Kültür Bakanlığı bünyesindeki Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlıklarının Onarımına Katkı Fonu'nu da kaldırıyor.

Çevre Bakanlığı'nda belediyelere yardım amacıyla kurulan Çevre Kirliliğini Önleme Fonu kaldırılarak, hizmetlerin Bakanlık bütçesinden karşılanması sağlanıyor.

Tasfiyesi kararlaştırılan diğer fonların bazıları da şöyle:

  • Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki Trafik Hizmetlerini Geliştirme Fonu.

  • Madencilik Kanunu ile kurulan Madencilik Fonu.

  • Kültür Bakanlığı nezdinde kurulan Sinema ve Müzik Sanatı Destekleme Fonu.

  • Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün yasasıyla kurulan Federasyonlar Fonu.

  • İskan işleri için gerekli olan harcamaların karşılanması amacıyla Ziraat Bankası bünyesinde kurulan Özel İskan Fonu.

  • Ağaçlandırma Fonu ve Orman Köylülerini Kalkındırma Fonu.

  • Milli parklar Fonu.

  • Tarım Reformu Fonu.

  • Tütün Fonu.

  • Adalet Teşkilatını Güçlendirme Fonu.

  • Ölçüler ve Ayarlar Fonu.

  • Bayındırlık ve İskan Bakanlığı nezdinde kurulan Belediyeler Fonu, Mahalli İdareler Fonu.

  • İçişleri Bakanlığı nezdindeki İl Özel İdareler Fonu, Mahalli İdareler Fonu.

  • ÖSYM Fonu. Bu fonun gelirleri ÖSYM'de kurulacak döner sermayeye aktarılacak.

    SPK fonu

    Sermaye Piyasası Kanunu ile "fon" adı verilen Kurul'un bütçesinde yer alan "Fon" ibaresi "Hesap" ibaresiyle değiştiriliyor.

    Yasada, bütçe kapsamı dışında kalan ve gelirlerinden bütçeye kesinti yapılmayan Garanti Fonu'nun, zorunlu mali sorumluluk sigortasına tabi motorlu araçların sebep olacakları zararların karşılanması amacıyla Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği nezdinde faaliyet gösterdiği belirtilerek, sigorta mahiyetindeki ve kamu geliri niteliği taşımayan bu Fonun adının da "Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabı" olarak değiştirilmesini öngörülüyor.

    Yasayla, yurtdışı reklam ve fuar gibi turizm pazarlama işleri için Turizm Bakanlığı ilgili yıl ödeneğinin yüzde 50'sini geçmemek ve Maliye Bakanlığı'nın uygun görüşü alınarak sözleşme yapılması konusunda Turizm Bakanlığı'na yetki veriyor.

    Yasanın geçici maddesi ile de tasfiye edilen fonların geliri ve ödemeleri bir düzene bağlanıyor.

    Yürürlükten kaldırılan fonların her türlü geliri genel bütçe geliri sayılacak. Yasanın yürürlük tarihi itibarıyla Fonların nakit bakiyeleri Maliye Bakanlığı Merkez Saymanlığı'na yatırılacak.

    Yasayla kaldırılacak fonların tasfiyesine ilişkin gerekli her türlü düzenlemeyi Maliye Bakanı ile DPT ve Hazine Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu bakanlar yetkili olacak.

    Yasa, 1 Ocak 2002'de yürürlüğe girecek.

    Genel Kurul'da daha sonra Fikir ve Sanat Eserleri Yasası'nda değişiklik öngören tasarının görüşülmesine başlandı.

  • Haberle ilgili daha fazlası:

    BAKMADAN GEÇME!