Güncelleme Tarihi:
SERMAYE Piyasası Kurulu’nun (SPK) dün açıkladığı 2014-2016 dönemi stratejik planında, ABD ve Avrupa’da kriz sürecinde öne çıkan ‘crowdfunding-kitlesel fonlama’ gibi modern finansman yöntemlerinin incelenip hayata geçirileceğinin belirtilmesi dikkat çekti. Son yıllarda alternatif finansal kaynak olarak özellikle ABD ve Avrupa’da yaygınlaşmaya başlayan kitlesel fonlama (crowdfunding), yönteminde, Elinde projesi olan ancak yeterli sermayeyi temin edemeyen, finans kurumlarından kredi alamayan ya da kredi maliyetini karşılayacak imkana sahip olmayan girişimcilerin ihtiyaçları olan fonu sanal alemde toplaması şeklinde tanımlanan kitlesel fonlama, son yıllarda özellikle ABD ve Avrupa’da yaygınlaşıyor.
Sistemle dünyada 4 milyar doların üzerinde fon toplandığı belirtiliyor. Henüz emekleme aşamasında olsa da, Türkiye’de de 2013’ten beri kitlesel fonlama konusunda birkaç internet portalı faaliyette. EY Türkiye Vergi Bölümü Kıdemli Müdürü Onur Elele, kitlesel fonlamanın Türkiye gibi finans kaynaklarının kıt olduğu ülkelerde, doğru uygulanması durumunda, son derece yararlı olabilecek bir yöntem olduğunu belirtti.
9 günde 1 milyon dolar toplandı
ABD’li şarkıcı Amanda Palmer müzik albümü için gereken 100 bin doları bir gün içerisinde topladı ve albüm yapıldı.
Nikola Tesla Müzesi kurulması için Indiegogo platformu üzerinden 9 gün çerisinde 1 milyon dolar toplandı.
Ubuntu Edge markalı cep telefonu üretilmesi projesinde 12 milyon dolar toplandı.
The Canyons filminin çekimi için gerekli 250 bin dolar toplandı ve film çekildi.
E-paper adlı akıllı saat projesi için kickstarter.com platformunda 10 milyon dolar toplandı.
Kitlesel fonlamada kötü örnekler
PROJE başarıyla tamamlandığında ürünlerin gönderilmediği durumlar olabiliyor.
Sahte projeler oluşturularak, para toplamak amacıyla dolandırıcılık yapılabiliyor.
ParaShoot isimli giyilebilir gizli kamera üretimi için 117 bin dolar toplanmış ancak kameranın Çin’de zaten satıldığı ortaya çıkmış.