Fon'daki bankalar için kuyruk

Güncelleme Tarihi:

Fondaki bankalar için kuyruk
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

KOÇ Grubu'ndan sonra dün de Finansbank ve Dışbank Fon'daki bankalara talep geldi. Son gün olan bugün yeni başvurular olması beklenirken, halen aralarında yabancıların da bulunduğu müracaat sayısının 10'u aştığı öğrenildi.

Kasım ayının ikinci yarısından sonra başlayan krizle birlikte, piyasada ‘‘satış şansları azaldı’’ gözüyle bakılan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) kapsamındaki 8 banka için kuyruk oluşmaya başladı. Fon'daki bankalardan biri veya birkaçını almak üzere ilk olarak Koç Holding'in harekete geçmesinin ardından dün de, Dışbank ve Finansbank'ın talip olduğu açıklamaları geldi. Bugün son gün olması nedeniyle pekçok yeni başvurunun da gelebileceği belirtilirken, edinilen bilgiye göre halen aralarında yabancı bankaların da bulunduğu başvuru sayısı 10'u aştı.

FİNANSBANK: BİR-İKİ BANKA

Daha önce açıklanan prosedüre göre BDDK'ya (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu) yapılacak başvurular için süre bugün doluyor. Yapılan müracatlar belirlenen bir haftalık sürede incelendikten sonra, Fon bankalarını almaya uygun olarak görülen isimler belirlenecek. 22 Aralık'ta sona erecek Kurul'un değerlendirmesinin ardından, bu bankaların satışının kimlere ve nasıl olacağı konusu da belli olacak.

Finansbank Genel Müdürü Onur Umut, ‘‘Şu an itibariyle banka tercihimiz yok. Genel analiz sonucu, şu veya bu bankalara talibiz diye teklif vereceğiz. Ancak, alınacak bankada Finansbank'a değer yaratacak bir yapı olması lazım’’ dedi.

Genel Müdürlükten banka patronluğuna yükselen Hüsnü Özyeğin'in sahibi bulunduğu Fiba Holding ve Fina Holding, Finansbank'ın ana ortakları arasında yer alıyor. Daha önceki adı Türk Sakura Bank olan Fiba Bank, grubun Türkiye'deki diğer bankasını oluşturuyor. Yurtdışında ise, İsviçre'de Finansbank (Suisse) S.A., Hollanda'da Finansbank (Holland) S.A., Rusya'da Finansbank (Moscow) Ltd., Fransa'da Banque Du Bosphore, Romanya'da Banca De Credit Industriel SiComerciale SA faaliyet gösteriyor.

DIŞBANK'IN HEDEFİ ÇOK ŞUBE

Dışbank'tan İMKB'ye gönderilen açıklamaya göre, banka Yönetim Kurulu'nun kararı doğrultusunda, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'ndaki bankaların hisselerinin devir alınması amacıyla Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na başvuruldu. Dışbank, şube ağı yaygın ve müşteri tabanlı bir banka ile birleşmeye sıcak bakıyor.

1964'te kurulan Dışbank'ın ana ortakları arasında, Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş., Milpa Tic. ve Sın. Ür. Paz. San. ve Tic.A.Ş., T. İş Bankası A.Ş., T. İş Bankası Munzam Sandık., Turkish Fund Ankara Anonim Türk. Sig. Emk. San. Vakfı bulunuyor. Şube sayısını artırarak 100'ün üzerine çıkaran Dışbank'ın, Bahreyn'deki bir şubesinin yanı sıra, Hollanda'da kurduğu Dışbank Nederland NV, ayrıca KKTC ve Malta'da da iki ayrı bankası bulunuyor.

İTO: SATILAMAYANA TALİBİZ

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, Fonu'daki bankalardan talibi çıkmayanlara kendilerinin talip olacaklarını açıkladı. Yıldırım, şunları söyledi:

‘‘Talibi çıkmayan bankalara biz talip olacağız. Biz üyelerimizle rekabet eder bir duruma girmeyiz. Bu süre biter, satılan satılır, satılamayanlar için yeni süre açılır. Banka sahibi olmamız halinde, banka nasıl çalıştırılır kamuoyuna göstereceğiz.’’

Dışbank: Sinerji yaratacağız

BÜYÜME planları yapan Dışbank'ın hedefi, Türkiye'deki büyük bankalar gurubundan sonra gelen banka olmak. Dışbank Murahhas Azası Vural Akışık, ‘‘İmkanlarımızla dengeli ve ihtiyatlı bir biçimde avantajlarımızı kullanmak istiyoruz’’ diyerek, şunları söyledi: ‘‘Bizim bir çok üstün bir otomasyon sistemimiz, üst yönetim kabiliyetimiz, orta kademe gücümüz var. Güçlü bir sermaye yapımız, tamamını kullanamadığımız özvarlığımız var, gerekirse ilave özvarlık da koyarız. Bunları olmayan fakat buna karşılık, bizim nispeten eksik olduğumuz, şube adedi ve müşteri tabanı kuvvetli Fon bankalarından biriyle birleştiğimiz surette bir sinerji yaratacağız. Onların müşteri tabanı ve şube ağı ile, bizim yönetim gücümüz ve özvarlığımızla 1 artı 1'i üç yapmak istiyoruz.’’

Finansbank: Hedefimiz büyükler arasına girmek

FİNANSBANK Genel Müdürü Onur Umut, likiditeleri, kárlılıkları ve önümüzdeki dönemdeki vizyonlarına bağlı olarak genişlemek, müşteri tabanını artırmak ve Türkiye'nin en büyük bankalarından biri olmak için fondaki bankalara talip olduklarını belirtti. Umut, ‘‘Bu çerçevede mali gücümüzü gözönüne alarak fondaki bankalardan bir veya bir-iki tanesini alabiliriz’’ dedi. Umut, hedeflerinin müşteri tabanını genişletmek olduğunu belirterek şunları söyledi: ‘‘Biz Finansbank'ın değerine yeni bir değer katmak istiyoruz. Ayrıca fondaki bankaları almamızla sağlanacak vergi avantajı da önemli. Biz kárlı ve likiditesi yüksek bir banka olduğumuz için satın almadan sonra vergi avantajları doğacak ve bunu gözönüne alacağız.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!