Güncelleme Tarihi:
Turizm gelirlerinin arttırılması için Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy her fırsatta yapılan çalışmaları anlatırken, en çok dikkat çektiği konu ise Turizm Tanıtma Fonu oldu. Kurulacak fona deniz tesisleri, deniz taşımacılığı, havaalanları gibi turizmden direkt gelir elde eden birçok sektörden pay aktarılacak. Bu kapsamda oteller yıllık cirolarının yüzde birini, havayolları ve acenteler ise yıllık cirolarının binde birini fona aktaracak. Kültür ve Turizm Bakanlığı da ilk yılda fona 25-30 milyon doları Turizm Tanıtma Fonu kapsamında kullanacak. Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Oya Narin de ilk yıl için turizm firmalarının vereceği paylarla fonun büyüklüğünün 150 milyon dolara ulaşması beklediklerini söyledi.
YÜZDE 0.5 TALEBİ
Fon ile Türkiye’nin daha güçlü, tek elden tanıtılması hedeflendiğini ifade eden Oya Narin, daha güçlü bir tanıtım için Turizm Tanıtma Fonu projesini en başından beri desteklediklerini ancak bazı konularda destek beklediklerin belirtti. Narin, “Konaklama sektörü olarak fonun yararlı olacağına inancımız tam. Konaklama sektörü 2016 ve 2017’de çok zor bir turizm sürecini geride bıraktı. Ciddi likidite problemi yaşadık. Ayrıca otellerin tahsislerini uzatma sürecinden çıkıyoruz. Orada bir ödeme yapacağız. İmar barışı konusu var. Burası için de ödeme olacak. Fon için de otellerden toplam gelirlerinin yüzde 1’i kadar kesinti yapılacak. Bunun en azından yüzde 0.5’e çekilmesini talep ediyoruz. Sürecin adım adım olması gerekiyor. Ancak olmuyorsa da itiraz edecek değiliz” dedi.
Acentelerden Turizm Tanıtma Fonu için gelirlerinin binde 1’inin kesilmesinin planlandığına değinen Narin, “Otellerden yüzde 1 alınacak olması ise sektörde tepki yaratıyor. Biz dernek olarak 1999’dan bu yana bu sistemin gelmesi gerektiğini söylüyoruz. Bakanlık düzeyinde raporlarımızı sunduk. Bu raporlarda yüzde 5’e kadar kesinti yapılmasının doğru olacağını söyledik. Ancak turizmin de dahilde işleme rejimi kapsamına alınması gerekiyor. Otellerimizde konaklayanlar sunduğumuz ürünler için çok fazla ödeme yapıyoruz. Maliyetler sürekli artıyor. Kumaş ihracatçısı yurtdışından ürün getiriyor, işliyor ve ucuza ürün mal edip, pahalıya satıyor. Biz de turizmciler olarak bu kapsam içinde yer almalıyız bdiyoruz” ifadelerini kullandı.
İHRACATÇI GİBİ DESTEKLENMELİYİZ
TURİZMİN ciddi bir gelir kaynağı olduğunu belirten Oya Narin, “İhracat da son yıllarda rekorlar kırıyor. Rekorlara destek ve teşviklerle ulaşıldı. Birçok sektöre İhracat için destek ve teşvikler veriliyor. Turizmciler de ihracatçı ise destek ve teşviklerden yararlanmalı. Teşvikle bir yere varılmaz. Ancak sektör de bu teşviklerle bir yere geldi. Turizm sektörü ayrıca KDV, pazarlama ve markalaşma konusunda destek almalı” dedi.