Güncelleme Tarihi:
Fondaki 5 banka arasında ilk satılan Bank Ekspres oldu. Bankanın yüzde 99.46'sı T10 milyar lira gibi sembolik bir fiyatla Tekfen Holding'e satıldı. Tekfen Holding, böylece yatırım bankacılığından ticari bankacılığa da geçiş yaptı. Grubun diğer bankası Tekfenbank ile Bank Ekspres birleştirilecek.
Tasarruf Mevduatı sigorta Fonu bünyesindeki 5 bankadan ilk satılan Bank Ekspers oldu. Bank Ekspres, 10 milyar lira gibi sembolik bir rakamla Tekfen Grubu şirketlerine arasına katıldı. Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu (TMSF) yönetimindeki bankalardan ilk satılan olan Bank Ekspres'in 5'inci sahibi olan Tekfen, devri takip eden en kısa sürede, Bank Ekspres ile Tekfenbank bilançolarını birleştirecek. Birleşmenin Tekfenbank çatısı altında olması beklenirken, son olarak Doğan Tunalı'nın yürüttüğü genel müdürlüğü de Tekfenbank Genel Müdürü olan Mehmet Nazmi Erten üstlenecek.
BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu), Fon'daki Bank Ekspres'in yüzde 99.46 hissesinin mutabık kalınacak aktif ve pasif kalemleri içeren bilanço değeri üzerinden Tekfen, Holding A.Ş'ye, 30 Haziran 2001 itibariyle devredilmesini kararlaştırdı. BDDK'dan yapılanaçıklamaya göre, Bank Ekpres'in bunların dışında kalan bilanço kalemleri ise, defter değeri üzerinden 30 Haziran 2001 tarihi itibarıyla Etibank'a devredilecek. Bu arada devir tarihinde özkaynak kalemlerinin toplamı sıfıra eşitlenecek.
Dün genel kurulu yapılan bankada, devir işlemleri haziran ayı sonu itibariyme tamamlanacak. Yapılan açıklamaya göre, devir şartları şöyle:
Tekfen, devri takip eden en kısa sürede, Bank Ekspres ile Tekfenbank bilançolarını birleştirecek.
Bu aşamada Tekfen'den bankaya başkaca bir nakit sermaye koyması beklenmeyecek. Bankanın sermayesi 30 trilyon lira.
Ancak, bankanın elde edeceği tüm dağıtılabilir kár, Tekfen tarafından bir sonraki yılda sermayeye dahil edilecek ve 31 Aralık 2001 tarihinde asgari özkaynak 20 trilyon TL'ye ulaşacak.
Devir tarihinde bankanın mevduatı 141 trilyon lira olarak belirlendi. Banka bu mevduatla birlikte Tekfen'e devredilecek. Ancak bu 141 trilyon lira ve bu tutara tahakkuk ettirilecek faizler, 3 taksit halinde Fon'a geri ödenecek. İlk ödeme 2001 yıl sonunda yapılacak ve 1 Temmuz 2004 tarihi itibarıyla ödeme tamamlanacak.
Devir bilançosunda görülen nakdi ve gayrinakdi krediler, satışı izleyen bir yıl boyunca Fon garantisi altında kalacak.
Tefen, bankanın herhangi bir şubesini kapatmayacak ve eleman azaltımı yoluna gitmeyecek. Halen bankanın 26 şubesi ve 653 personeli bulunuyor.
Altınok: İyi bir iş yaptık
Fon Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Altınok, Bank Ekspres'in satışı ile birlikte bir ‘‘ilki gerçekleştirdiklerini’’ vurguladı. Bank Ekspres'in Tekfen Grubu'na satışına ilişkin yürüttekleri çalışmaları ‘‘Ümit ederim kamuoyu 'iyi bir iş yapıldı' diyecektir’’ sözleriyle özetlerken, diğer bankalara ilişkin de çalışmaların devam ettiğini kaydetti. Altınok, ‘‘Biz söylediğimiz yönde çalışmaları sürdürüyoruz. Bu yıl sonuna kadar Fon bankalarına ilişkin bir sorunun kalmayacağını söylemiştik ve bu sözümünü gerçekleştireceğiz. İlk satışımızı da Bank Ekspres ile yaptık’’ dedi.
Ekspres Yatırım fonda
Yapılan anlaşmaya göre, bankanın iştiraklerinden Ekspres Danışmanlık, Ekspres Leasing ve Ekspres Factoring'teki banka hisseleri, Bank Ekspres A.Ş nezdinde olacak. Bankanın diğer iştiraki olan Ekspres Yatırım ve Menkul Değerler ise kapsam dışı bırakıldı. Kormaz Yiğit'in halen yüzde 21.80 hissesinin bulunduğu, bankanın ise yüzde 78'ine sahip olduğu Ekspres Yatırım, Fon'da kaldı.
9 yılda 5 sahibi oldu
Bank Ekspres İbrahim Betil tarafından 1992 yılında 100 milyar lira sermaye ile çok ortaklı bir banka olarak kuruldu. 1994 krizinde sıkıntıya düşen banka 15 milyon dolara Doğuş Holding tarafından satın alındı. Ddoğuş Holding, 3 yıl sonra bankayı 100 milyon dolara Korkmaz Yiğit'e devretti. Banka 25 Ekim 1998 tarihi itibariyle Merkez Bankası Mevduat Sigorta Fonu'na geçti. Ancak, diğer fon bankalarından farklı olarak Yiğit, bankasını fona 1 milyar liraya devretti.