Güncelleme Tarihi:
TÜRK dizilerinin yurtdışında büyük ilgi görmesi Ortadoğu’lu fon şirketilerini Yeşilçam’a yönlendirdi. Dev bütçeli filmleri yurtdışına açmaya hazırlanan Insignia Yapım Kurucu Ortağı Dorukhan Acar, “Dağ ve Panzehir filmlerine yatırım yaptık. Bu alandaki fırsatlar ve bize gelen talepler farklı projeler geliştirmemize neden oldu. Önümüzdeki iki yıl içerisinde 5 filme daha yatırım yapacağız. Daha sonra uluslararası eğlence sektörüne yatırım yapan fon şirketlerini Türkiye’de buluşturup dev
bütçeli yapımlar yapacağız. Hedefimiz dizilerin yurtdışındaki başarısını Yeşilçam’a taşımak” dedi.
HASILAT 425 MİLYON TL
Türkiye’de her yıl 80 milyon dolarlık film çekildiğini söyleyen Dorukhan Acar, şöyle konuştu: “Türk film endüstrisi hızlı bir büyüme içerisine girdi. Gişe hasılatları bunu kanıtlıyor. 2005 yılında gişe geliri 185 milyon liraydı. 2012 yılında bu rakam 425 milyon lirayı geçti. Pazar iki katından fazla büyüdü. Yerli film yapımı hızlandı. Ancak burada dengesiz bir büyüme var. Yatırımcı sayısı yok denecek kadar az. Sinema filminin 6 farklı gelir kalemi var. Ancak Yeşilçam yapımları bunun sadece iki tanesinden para kazanıyor, ‘yerel gişe ve televizyon kanalı satışı.’ Bu da filmlerin bütçelerinin artmasını ve daha kaliteli yapımların ortaya çıkmasını engelliyor. Amerika ve Avrupa’da ise bir çok fon şirketi bu yapımlara yatırım yapıyor. Türkiye’de böyle bir sistem kuracağız.”
GELİR KALEMLERİ ARTACAK
Türk sinemasına yatırım yapmak isteyen bir çok yabancı fon şirketi olduğunu kaydeden Acar, “Bunun önemli kısmı Türk dizilerinin en çok izlendiği Ortadoğu’da bulunuyor. Bir kaç yıl içinde bu fon şirketlerini Türkiye’ye çekip yüksek bütçeli filmler için çalışma yapmayı planlıyoruz. Böylece uluslararası gişe geliri, sponsorluk, dijital ve lisanslı ürün satışı gibi çeşitli gelir kalemlerinden de yararlanmış olacağız” diye konuştu.
BİZDE HİKÂYE BOL
Hollywood, Bollywood ve Fransız sinemasına rakip olmanın çok zor olduğunun altını çizen Acar, Hollywood’da özellikle kriz sonrası fon şirketlerinin desteğinin azaldığını söyledi. Bu bölgelerde artık çekecek bir hikaye kalmadığını belirten Acar, “Türkiye’de hem insan kaynağı hem de hikaye çok fazla. Bu sinema endüstrisinin geleceği noktaya bir işaret veriyor” ifadelerini kullandı.
Her yıl 300 film gösterime giriyor
TÜRKİYE’de her yıl ortalama 300’e yakın yeni filmin gösterime girdiğini hatırlatan Dorukhan Acar, “Türk filmi sayısı 60 civarında. 40’a yakın filmde festivallere hazırlanıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği hergeçen yıl artıyor. Bir filmde en az 60 kişi kamera arkasında çalışıyor. Sektörün toplam büyüklüğü 1 milyar liraya yaklaşıyor. Böylesine önemli bir pazarın yeni yatırımcılara ihtiyacı var” dedi.