Güncelleme Tarihi:
DÜNYADA ve Türkiye’de son dönemde ciddi bir ivme yakalayan yenilenmiş ürün pazarı hem döngüsel ekonomiye katkı sağlıyor hem de tüketicilerin daha uygun fiyatlarla alışveriş yapmasına imkân tanıyor. Türkiye’de de özellikle sektörün regüle hale gelmesi ve ürünlerin garanti kapsamına alınmasıyla pazarda ciddi bir hareket beklentisi var.
Yenilenmiş cep telefonu pazarı hakkında bilgi veren EasyCep CEO’su Mehmet Akif Özdemir, “Türkiye’de yılda yaklaşık 11 milyon adet sıfır cep telefonu satılıyor. Bu telefonların yenilenme sıklığı ise şu an 30 ay civarında. İnsanlar da yeni telefon alırken ellerindekini iyi fiyata ve sorunsuz bir şekilde satmak istiyor. Kayıt dışı çalışan elektronik dükkânları yerine lisanslı işletmelerle bu süreci daha fazla yürütmeye başladılar” diyor.
PANİK ALIŞVERİŞİ
Kurdaki oynaklığın özellikle teknoloji ürünlerinde talebin öne çekilmesine neden olduğunu vurgulayan Özdemir, “Kurun yükselmesine dair en ufak bir söylenti ya da zam haberi bile insanların hemen teknoloji ürünlerine koşmasına neden oluyor. Bu da bizim işlerimize yansıyor. İnsanlar ürünler zamlanacak endişesi ile telefonlarını yeniliyorlar. Ellerindekileri de bize getiriyorlar. İkinci el de o arada değerleniyor. Kriz bizim işlerimizi büyütüyor. Sonuçta insanlar değerini koruduğu için telefonu bile yatırım aracı olarak görmeye başladı” ifadelerini kullanıyor.
YÜZDE 18 PARASINI HEMEN İSTİYOR
Yıl sonuna kadar 400 bin yenilenmiş telefon satmayı hedeflediklerini anlatan Özdemir, şöyle devam ediyor: “Aldığımız telefonlara baktığımızda ortalama sepet tutarı 5 bin 500 lira. Satışta ise 8 bin lira. Telefonların yüzde 40’ını mağazalarımıza ve internet sitemize gelen talep üzerinden tedarik ederken diğer kısmını Turkcell, Carrefoursa, Migros ve Arçelik gibi noktalardan sağlıyoruz. Marketlerden şu an ayda 1500 civarında telefon alıyoruz. Vatandaşlardan telefonlarını alırken yüzde 82’si parasını 3 iş günü içinde istiyor. Yüzde 18’i ise bir saat içinde almak istiyor. Acil alımlarda yüzde 10 daha az ödeme oluyor. Bu alımları daha çok 2-3 bin liralık telefonlarda yaşıyoruz. Genelde ihtiyaçtan dolayı satış yapılıyor.”
TEKNİSYEN YETİŞTİRİYORUZ
EN büyük problemlerden birinin uzman teknisyen istihdamı olduğunu vurgulayan EasyCep CEO’su Mehmet Akif Özdemir, “Bu sorunu aşmak için meslek liselerine gittik. Artık teknisyen ve diğer uzman elemanlarımızı kendimiz yetiştiriyoruz. Piyasadan bulmak çok zor oluyor” diyor.