“Fiyatlara bakarak tüketimi azaltmayın”

Güncelleme Tarihi:

“Fiyatlara bakarak tüketimi azaltmayın”
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2012 16:42

Son zamanlarda yumurta fiyatlarındaki dalgalanma üzerine harekete geçen yumurta üreticileri, tüketimi arttırmak için çalışmalar başladı. Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) vatandaşlara, “Fiyatlara bakarak tüketimi azaltmayın” çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

YUM-BİR Başkanı Derya Pala, Dünya Yumurta Günü öncesi, son günlerde fiyat dalgalanmalarıyla gündeme gelen yumurta sektörünü değerlendirdi. Dünya yumurta üretiminde ve yumurta ticaretinde ilk 10 arasında yer alan Türk yumurta sektörünün ulusal ve uluslararası pazarda önemli bir oyuncu vurgulayan Pala, son günlerde yumurta fiyatlarının artışıyla ilgili tartışmalara, “1-2 haftalık fiyatlara bakarak yumurta fiyatını değerlendirmek ve üreticileri fırsatçılıkla suçlamak doğru değil” sözleriyle açıklık getirdi.

Sektör baltalanıyor

Yıllık 15 milyar adedi aşan yumurta üretimiyle yaklaşık 3 milyar dolar ciroya sahip olan Türk yumurta sektörünün son 5 yılda yaklaşık yüzde 52 oranında büyüdüğünü kaydeden Pala, yumurta fiyatlarının haftalık olarak değiştiğini ve bu nedenle dalgalı bir seyir izlediğini söyledi. Pala, kısa vadeyi baz alarak yapılan değerlendirmelerin tüketiciyi yanlış yönlendireceğinden ve gelişimini istikrarla sürdüren sektörü baltalayacağından endişe duyduklarını belirtti.

Haberin Devamı

AB’ye hiçbir kanatlı ürünü ihraç edemeyen Türkiye’nin bu kapıyı yumurta ihracatıyla araladığını belirten Pala, bu sektör sayesinde ülkede direkt ve dolaylı olarak yaklaşık 100 bin kişiye istihdam sağladıklarının altını çizdi.

Artışlar uzun sürmez

İhracatın ilk 8 ayda 210 milyon dolara ulaştığını belirten Pala, şunları kaydetti:

“Yıl sonunda ise 300 milyon doları aşması beklenmektedir. Üretim ve ihracatta bu olumlu gelişmeler yaşanırken, yem fiyatları da artmaya devam etmiş, bir yandan büyüme yaşanırken diğer yandan maliyetlerimiz de önemli oranda artmıştır. Şu an yumurtanın üreticiden satış fiyatı 22-23 kuruş’tur. 2011 yılının Eylül-Ekim aylarındaki fiyatlar ise 20-21 kuruştu. Bugünlerde yaşadığımız fiyat artışı mevsimsel olup, uzun sürmeyecektir. Aşırı fiyat artışları tüketimi de olumsuz etkileyeceğinden, biz üreticilerin tercih edeceği bir durum değildir. Sağlıklı beslenmeye katkıda bulunmanın yanı sıra, tüketimi artırmak için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Beş yıl önce 130 adet civarında olan kişi başına yumurta tüketimi bugün 180-190 adede ulaştı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!