Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’nin öz kaynakları kullanılarak üretilecek olan ‘Modern Makineli Tüfek’in tasarımı için sözleşmeler imzalandı. Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın direktifleri doğrultusunda Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) ile Kale Kalıp tarafından tasarlanacak olan ‘Modern Makineli Tüfek’in 25.2 milyon liralık bütçesinin 18.4 milyon lirası MKEK, 6.8 milyon lirası ise Kale Kalıp tarafından karşılanacak. Ocak 2012’de başlanacak projenin 2015 yılı sonunda tamamlanması planlanıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ihtiyaçlarına yönelik hazırlanan Modern Makineli Tüfek, sanayideki yerli oranını artırmada da rol oynayacak. Kale Grubu Teknik Bölüm Başkanı Osman Okyay, sözleşmesi imzalanan projenin Ar-Ge projesi olduğunu, üretim konusunun ikinci faz olacağını belirterek, “Üretimde de söz sahibi olmak istiyoruz, ancak şu an imzalanmış bir kontratımız yok. Üretim hattımız hazır olacak” dedi.
İyi yönler birleşecek
Modern Makinalı Tüfek projesinin, temeli Ocak 2009’da atılan MKEK ana yükleniciliği ve Kale Kalıp A.Ş. ana alt yükleniciliği ile gerçekleştirilen Modern Piyade Tüfeği projesinin bir devamı niteliğinde olduğunu belirten Osman Okyay, şu bilgileri verdi: “Bu proje ile birlikte TSK’nın taktik ve teknik özelliklerini taşıyan, muharebe ortamında, gece ve gündüz her türlü arazi ve hava şartlarında kullanılabilecek Modern Makinalı Tüfek’in tasarım sürecine iştirak edeceğiz. TSK’nın personeliyle yakın işbirliği içinde gerçekleştirilecek ve üretilecek olan silahın, ağırlığının az olması, daha uzun namlu ve atım ömrüne sahip olması, silahın sökülmesi ve takılmasının kolay olması, etkili menzilinin daha uzun olması gibi pek çok önemli özelliği ile dünyadaki muadillerine göre üstün özelliklere sahip olması hedefleniyor. TSK, bizden dünyadaki muadil silahların en iyi taraflarının birleştirilip ortaya bir ürün çıkarılmasını istiyor. Bu anlamda dünyadaki en iyi silahlardan biri olması hedefleniyor.”
14 defa fiyat indirildi
MKEK Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Önsipahioğlu, projenin finansman noktasında bir çok kez kırılma noktasına geldiğini ancak en sonunda Kale Grubu kurucusu ve Onursal Başkanı İbrahim Bodur’la görüşerek çözüme ulaştıklarını söyledi. Önsipahioğlu, “MKEK olarak 14 defa fiyat indirimi istedik. Kale’nin ilk söylediği rakam 17 milyon liraydı. Kale Grubu da bunu milli duygularla kabul etti. Büyük fedakarlıklarla yola çıkılan bir ürün bu” dedi. Kale Grubu Teknik Bölüm Başkanı Osman Okyay ise, bütçenin böyle bir silahın gerçekleştirilmesi için son derece alçakgönüllü olduğunu belirterek, “Yurtdışındaki örneklere baktığımızda milyon Euro’lar ifade edilebilir ancak bu Türkiye’de milli bir proje yapmanın getirdiği bir şey. Biz Kale Grubu olarak da MKEK olarak da bu işi bir kâr projesi olarak görmekten ziyade bir milli proje olarak gördüğümüz için makul rakamlara indi” diye konuştu.
Yeni projeler takip edecek
MKEK Genel Müdürü Ünal Önsipahoğlu, Modern Makinalı Tüfek’in dünyadaki bütün en iyi tüfek özelliklerini bir arada bulunduracağını ve her türlü hava koşullarında çalışabileceğini ifade ederek, bu projeyi hafif makinalı, ağır makinalı, sniper ve kısa model piyade tüfeğinin takip edeceğini açıkladı. TSK’da 875 bin askerin bulunduğunu ve hepsinin bu tip silaha ihtiyacı olduğunu kaydeden Önsipahioğlu, silahların tamamının birden bire değişmeyeceğini ancak üretime bağlı olarak faz faz Modern Makinalı Tüfek’in ve Modern Piyade Tüfeği’nin askerlere verilebileceğini de kaydetti. Önsipahioğlu, Modern Makinalı Tüfek için Türki Cumhuriyetler ve Arap ülkeriyle görüşmelerin olduğunu da bildirdi.
Dakikada 750 atım yapacak
1000 metreden fazla menzili olacak.
7.62 milimetre kalibresi olacak
Namlu atım ömrü uzun olacak ve yedek namlusu da bulunacak.
Tek kişi tarafından kullanılabilecek.
Dakikada en az 750 atım yapabilecek.
2012’de 11 yeni proje geliyor
MKEK Genel Müdürü Ünal Önsipahoğlu, 112 tane milli Ar-Ge projesi sürdürdüklerini ve 320 milyon TL’lik bir kaynak kullanıldığını belirterek, “Bu yıl MKEK’in cirosu 1 milyar lirayı geçti. 61 ülkeye ihracat yaptık. 320 milyon dolar sözleşme imzaladık. Akıllı silahlar üzerinde çalışıyoruz. 10 yıl sonrasında MKEK 10 milyar dolar ciro hedefliyor” dedi. Önsipahioğlu, 2012 yılında 11 yeni “milli” projenin gündeme geleceğini, şu an bu projeler üzerinde çalışmalar yapıldığını da açıkladı.
Milli Piyade Tüfeği için 17 mühendis çalışıyor
KALE Grubu Teknik Bölüm Başkanı Osman Okyay, 2009 yılında imzaları atılan “Milli Piyade Tüfeği” projesinde geçen süreçte üç farklı prototip gerçekleştirildiğini belirterek, “Prototipler üzerinde sürekli iyileştirmeler yapıldı. 50 adet A Serisi prototip üretilerek, bunlar 36 değişik ağırlaştırılmış testten başarıyla geçildi. 50 adet B Serisi prototiplerin tüm üretim süreçleri tamamlandı ve kalifikasyon testleri için hazırlıklar sürüyor. Testlerin tamamlanmasıyla 200 adet pilot kafile üretimi, 2012’de başlatılacak. 2012 Temmuz ayında seri üretime geçilmesi planlanıyor. Bu proje için 17 mühendisimiz çalışıyor” diye konuştu. Ünal Önsipahioğlu da proje bedelinin 32 milyon lira olduğunu, başarıyla tamamlanan piyade tüfeği için ihracat görüşmelerinin devam ettiğini kaydetti.
İnsansız hava uçakları erken devreye girecek
OSMAN Okyay, insansız hava aracı üretimi için 20 Aralık’ta anlaşma imzaladıklarını ve projenin başladığını belirterek, şu bilgileri verdi: “Hızlı şekilde çalışıp teslimat yapacağız. İlk teslimatımız 24’üncü ayda ancak daha erkene çekmek için elimizden geleni yapıyoruz. Havada 10 saat üzerinde kalabilecek ve 18 bin fit yüksekliğe çıkacak. Bizim vereceğimiz uçakta daha iyisini yapmaya çalışıyoruz. Hep taahhüdümüzün üstünde ürün vermeye çalışıyoruz.”
Herşeyi milli yapmak gerekiyor
KALE Grubu Kurucusu ve Onursal Başkanı İbrahim Bodur, hasta yatağından kalkarak, doktorlarının izin vermemesine rağmen imza törenine katıldığını söyledi. Modern Makineli Tüfek projesinin Türkiye için büyük önem taşıdığını vurgulayan Bodur, “Ben milli bir sanayiciyim. Sanayinin Anadolu’ya geçmesini öneririm. Taşıma suyla değirmen dönmez, herşeyi milli yapmamızı rica ediyorum” dedi.