Güncelleme Tarihi:
ULUSLARARASI kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, dün yaptığı yazılı açıklamada hem Türkiye’ye ilişkin tahminlerini değiştirdi hem de son günlerin en önemli gündem maddelerinden Reza Zarrab (Rıza Sarraf) duruşmasına ilişkin uyarıda bulundu. Fitch’in açıklamasına göre Reuters’te bulunan haberde ABD’de devam eden soruştırmalar sonucunda büyük cezalar verilmesi ve itibar kaybı yaşanması durumunda Türk bankalarının kredi notlarının etkilenebileceği yer aldı. Dün güne 3.93 lira seviyelerinden başlayan dolar hem Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) önceki akşam açıklanan tutanakları sonrası 3.9009 liraya kadar indi. Dolardaki düşüşte Cumhurbaşkanı Baş Ekonomi Danışmanı Cemil Ertem’in Reuters’a yaptığı açıklamalar da etkili oldu. Ertem, Merkez Bankası’nın enflasyon beklentileri bozulduğu takdirde faizleri yukarı çekebileceğini, bankanın bir adım atmak için Para Politikası Kurulu (PPK) kararını beklemeksizin faiz artırabilecek bir politika seti kullandığını söyledi. Ertem, “Merkez Bankası kısa süre önce tüm fonlamasını geç likidite penceresine taşıdı ve ortalama fonlama faizini de yüzde 12.25’e getirdi ve 25 baz puan faizleri artırmış oldu. Bakarsınız yarın da geç likidite penceresini yukarı çıkartır” dedi. Tüm bu gelişmelerin düşürdüğü dolar Fitch’in açıklamalarından sonra ise hareketlendi ve 3.92 lira seviyelerine çıktı. Bankalararası piyasada ise dolarda son işlemler 3.9228 liradan yapıldı.
ENFLASYONU YÜKSELTTİ
Fitch, ayrıca Türkiye’nin 2018 büyüme tahminini yüzde 4.1’den yüzde 3.9’a düşürdü, 2018 enflasyon beklentisini ise yüzde 8’den yüzde 9.4’e çıkardı. Bu yılın büyüme tahminini yüzde 5.5 ile aynı bırakan Fitch, 2017 sonu enflasyon beklentisini ise yüzde 9.5’ten yüzde 10.9’a yükseltti.
Reuters’ın haberinde ABD’de Rıza Sarraf’ın İran yaptırımlarını ihlal iddiasıyla devam eden soruşturmanın Türkiye aleyhine büyümesi halinde Türk bankalarının kredi notlarının aşağı yönlü baskı altında kalabileceğini belirtti. Fitch’in finansal kurumlardan sorumlu direktörü Lindsey Liddell, “ABD’deki incelemelerin yarattığı gürültü göz önüne alındığında; bankaların itibarına gelen zarar nedeniyle piyasa erişimlerinin azalması veya devletin telafi etmediği yüksek bir ceza almaları halinde kredi notunda negatif baskı oluşabilir” dedi.
SERMAYELERİ GÜÇLÜ
Türk bankacılık sektörünün sahip olduğu sermaye tamponunun “orta güçteki şokları bertaraf edebilecek büyüklükte” olduğunu belirten Liddell, “Ancak TL’nin daha da değer kaybetmesi ve takibe düşen kredilerdeki artışın beklentilerden büyük olması durumunda bankaların sermayeleri üzerinde risk oluşabilir” dedi. Fitch’e göre Türkiye’deki bankaların notu, bankaların varlık kalitesinde, performansında, sermayesinde ve dış finansmana erişiminde düşüşe neden olabilecek bir kötüleşme yaşanması, spesifik bir bankada kredi göstergelerinin kötüleşmesi ve soruşturmalardan kaynaklı itibar zedelenmesi, yabancı piyasalara erişimin sınırlanması veya ceza karşısında yeterli kamu desteği alınamaması halinde düşürülebilir. Fitch, Türkiye’yi “durağan” görünümle BB+ seviyesinde derecelendiriyor.