Fitch'den Türkiye'ye not açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Fitchden Türkiyeye not açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2013 09:53

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings Türkiye için sermaye çıkışı ve TL'nin değer kaybetmesine dikkat çekti. Ancak bu risklerin Türkiye'nin BBB- notu için tolere edilebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, "Türkiye'nin sermaye girişlerindeki sert düşüş, liranın değer kaybetmesi ve uluslararası rezervlerdeki düşüş Türkiye'nin 'BBB-' olan notunun tolere seviyesi içerisindedir" dedi.

Fitch, Türkiye'ye ilişkin bilgilendirme notunda, Türkiye'nin hala piyasalardaki hassas değişimlere karşı kırılgan bir tutum gösterdiği
belirtilerek, "Türkiye'nin dış finansal durumu ana zayıflık gösteren unsurlardan biri. Büyümenin dengelenmesi, fiyat ve döviz kurundaki sağlamlıkla ilgili endişeler içinde politik meydan okumaları barındırıyor. Türkiye'nin sermaye girişlerindeki sert düşüş, liranın değer kaybetmesi ve uluslararası rezervlerdeki düşüş Türkiye'nin 'BBB-' olan notunun tolere seviyesi içerisindedir" değerlendirmesi yapıldı.

Haberin Devamı

POLİTİK VE SOSYAL HUZURSUZLUK TURİZMİ ENGELLEYEBİLİR

Fitch açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Son gelişmeler, yerel politik ve sosyal huzursuzluk, gelişmekte olan piyasalara ilişkin genel olarak oynak yatırımcı algısı ve parasal genişlemenin azalacağı yönündeki spekülasyonların da ardında Türkiye'nin şoklara karşı kırılganlığının altını çizmektedir. Daha önce de belirttiğimiz gibi, devam eden politik ve sosyal huzursuzluk turizmi engelleyebilir, kısa vadeli sermaye akışının istikrarını bozabilir, enflasyonu artırabilir ve ekonomiye zarar verebilir."

Türkiye'de mayıs ayında sermaye girişinde bir duraksama yaşadığına işaret edilen açıklamada, "Net sermaye girişi Türkiye'nin ekonomik büyümesi için
son derece önemlidir. GSYH'nin yüzde 6-7'si oranındaki cari açık tasarruflar ve yatırımlar arasındaki kıyaslanabilir dengesizliği yansıtmaktadır. Azalan sermaye girişi, sıkı para politikasının iç talebi kısıtlamasından daha büyük bir yakın vadeli politik risk oluşturmaktadır" denildi.

BÜYÜMEDE İKİNCİ ÇEYREK GÜÇLÜ ÇIKABİLİR
Açıklamada, Türkiye'nin ekonomik büyüme potansiyeline de vurgu yapılarak, "Türkiye'nin olumlu ekonomik büyüme görünümü Türkiye'nin ulusal kredi profilini desteklemektedir. Türkiye'nin GSYH'sı bu yılın ilk üç ayında bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 1,6 artış kaydetti. Endüstriyel üretim ve ithalat verileri 2013'ün ikinci çeyreğinin de güçlü olabileceğine işaret ediyor" ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

Merkez Bankası'nın lirayı savunmak için bu ayın başlarında adım attığının belirtildiği açıklamada, "Türkiye'nin uluslararası likidite rasyosu zayıf ve (Merkez Bankası) bu stratejiyi uzun süre devam ettirmek için yeterli döviz rezervine sahip değil. Merkez Bankası'nın döviz rezervinin (altın dışı) nisandaki 114 milyar dolar seviyesinden temmuz ortalarında 100 milyar dolara düşmüş olduğunu tahmin ediyoruz" görüşlerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca, "Merkez Bankası'nın yeni para politikası Türkiye'nin ekonomisinin yeniden dengelenmesine yardım etmesine rağmen Türkiye'nin yüzde 5 olan enflasyon hedefini gerçekleştirmesinde yardımcı olamamıştır. Kredi büyümesi yüksek kalmıştır ve mayısta yüzde 6,5 olan enflasyon haziran sonunda yüzde 8,3'e çıkmıştır" denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!