Fitch, ‘görünüm’ü olumluya çevirdi

Güncelleme Tarihi:

Fitch, ‘görünüm’ü olumluya çevirdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2003 02:20

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin B (-) olan kredi notunda bir değişikliğe gitmezken genel görünümünü olumsuzdan olumluya çevirdi.

KREDİ derecelendirme kuruluşlarındandan S&P'nin (Standard&Poor's) Türkiye'nin kredi notunu yükseltmenin ardından dün de Fitch Rating Türkiye'nin görünümünü negatiften pozitife çevirdiğini açıkladı.

Kredi notunda bir değişikliğe gitmeyen Fitch yaptığı açıklamada, bu yılki yüzde 6.5'luk faiz dışı fazla hedefine yönelik gelişmelerin, not artırımını olumlu etkileyeceğini bildirdi. Irak savaşının yarattığı kaygılar ve IMF'ye yapılacak geri ödemelerin yüksekliği nedeniyle 25 Mart'ta yaptığı değerlendirme sonucu, Türkiye'nin uzun vadeli döviz ve TL cinsinden notlarını, B'den, B eksiye (-) düşüren ve bütün kredi notlarına da olumsuz görünüm veren Fitch, kaygılarının hafiflediğini açıkladı. Fitch'in Türkiye'ye ilişkin yeni değerlendirmesi şöyle oldu:

Mali pozisyonun güçlenmesi, kredibiliteyi arttıran bir unsur. Mali sağlamlığı, kamu maliyesini sürdürülebilir bir yola sokmak için gerekli.

IMF'nin, Türkiye'nin kredi borcu geri ödemesini kolaylaştırıcı bir takvimi kabul etmesi, Türkiye'nin, gelecek iki yıla ilişkin finansal görüntüsü üzerindeki kaygıları hafifletti.

IMF'nin 5'inci Gözden Geçirme'yi tamamlaması, ABD yönetiminin, 8.5 milyar dolarlık kredinin serbest bırakılması ihtimalini de güçlendirdi.

Ekonomik büyüme ve enflasyondaki düşüş, yılbaşında beklenenden daha güçlü. Bununla beraber, ekonomik ve mali durum kırılganlığı ve ters şoklara karşı hassasiyetini koruyor.

TL'deki değerlenmenin, enflasyonun düşmesine ve borçların hafiflemesine nispi bir etkisi oldu. Bu değer artışı cari işlemler açığı ve ödemeler dengesi üzerindeki kaygıyı arttırdı. Geçen yıl, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın yüzde 1'i olan cari işlemler açığı, bu yıl, yüzde 3 olarak bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!