Güncelleme Tarihi:
Güneydoğu Anadolu'nun iki önemli ili olan Gaziantep ve Siirt, fıstığın adını paylaşamıyor.
Türkiye rekoltesi yıllık 50-60 bin ton olan fıstığın tamamına yakın bölümü Güneydoğu Anadolu'da üretilirken, “Antep Fıstığı” adını Türk Patent Enstitüsüne 1997 yılında tescilleyen Gaziantep Ticaret Odası, Siirt fıstığının tescillenmesi konusunda Siirt Valiliğince 3 yıl önce Türk Patent Enstitüsüne yaptığı başvurunun olumlu sonuçlanması üzerine karara yeniden itiraz etmeye, kararın iptali için de Yüksek İhtisas Mahkemesi'ne başvurmaya hazırlanıyor.
Siirt fıstığının Türk Patent Enstitüsünce tescillendiğini ancak bunun nihai bir karar olmadığını ifade eden Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, “Siirt fıstığının tescillenmesi konusunda Siirt Valiliği 3 yıl önce Türk Patent Enstitüsüne yaptığı başvurunun olumlu sonuçlandığı bilgisini aldık. Üç yıl önce yapılan başvuruya GTO olarak itiraz etmiştik, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinin belirttiği görüş doğrultusunda kararın alındığını biliyoruz. Bu nihai bir karar değildir, itiraz edeceğiz, sonuç alamazsak Yüksek İhtisas Mahkemesinde hakkımızı arayacağız” diye konuştu.
Fıstığın ilk günden bu yana “Antep fıstığı” olarak bilindiğini, Gaziantep'in en büyük üretici konumda da olduğunu bildiren Aslan, şöyle konuştu:
“GTO olarak Antep fıstığı coğrafi ve bölgesel olarak adını 1997 yılında Türk Patent Enstitüsüne tescil ettirdik. O yıldan bu yana Antep fıstığı adı nerede kullanılırsa kullanılsın bu isim tescilli bir markamızdır. Bütün ürünlerde de adı kullanılmak zorundadır. Geçen yıllar içinde hem Şanlıurfa hem de Siirt'ten bazı girişimler olmuştu. Biz bunlara itiraz ettik ve bunların tümü kabul edildi. Daha sonra Siirt Valiliği Siirt fıstığını Antep fıstığından daha farklı bir ürün olduğunu iddia ederek yeniden patent enstitüsüne başvurdu, enstitü de Ziraat Fakültesinden gelen rapor doğrultusunda tescili yaptı.
Verilen bu tescil nihai bir karar değildir. Bu karara itiraz hakkımız bulunuyor, karara itiraz edeceğiz, avukatlarımız hazırlıklarını yapıyor. Bundan bir sonuç alamazsak Yüksek İhtisas mahkemesine konuyu taşıyacağız. Antep Fıstığının hem adı hem de coğrafi ürün olarak adımıza kayıtlıdır.”
EN ÖNEMLİ MARKAMIZDIR
Antep fıstığı ürün çeşidi içinde Siirt fıstığının da bulunduğunu vurgulayan Aslan, “Coğrafi tescil yaptırırken Antep fıstığı ürünü içinde Siirt fıstığı da yer alıyor. Yani Siirt fıstığı farklı bir fıstık değil. Antep fıstığının bir çeşidi olduğu için ona da patent aldık. Gazianteplilerin içi rahat olsun hiç endişe etmesinler, bu işin peşindeyiz. Antep Fıstığı bizim tescilli ve en önemli markamızdır. Yargıya güveniyoruz” dedi.
Antep fıstığı isminin müseccel bir marka olduğuna işaret eden Aslan, şunları söyledi:
“Daha öncede böyle girişimler oldu ve hepsi başarısızlıkla sonuçlandı. Şam fıstığı dediler, Şanlıurfa dediler, Siirt dediler. Antep fıstığı bizim en önemli markamızdır. Dünyada ve yurt içinde çok yaygın kullanım alanı olan ve bu isimle anılan bir markadır. Biz Şam fıstığı adını bile kaldırdık. Coğrafi ve bölgesel olarak bu ürün bizim tescilli markamızdır.”
ANTEP FISTIĞININ DOĞDUĞU YER GAZİANTEP'TİR
Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Çelik ise geçmişte bazı illerin Antep fıstığının adını değiştirmeye kalktığını, bunun asla mümkün olamayacağını savunarak, “Ürünün tarihsel ve literatürdeki adı Antep fıstığıdır. Siirt fıstığı farklı bir ürün değil, Antep fıstığının bir çeşididir. Bunu da kimse değiştiremez” dedi.
Yıllık üretimin yüzde 85'inin kendi borsalarında işlem gördüğünü belirten Çelik, şunları kaydetti:
“Antep fıstığı burada doğduğu için bu adı almıştır. Yoksa biz çok uyanık olup markamızı tescil ettirdiğimizden değil. ABD'de fıstık çok üretiliyor diye fıstığın adını mı değiştireceğiz. En büyük üreteci ABD olsa bile orada da yine Antep fıstığı diye biliniyor. Ama Siirtli kardeşlerimiz öyle demek istiyorlarsa desinler ama dünya döndükçe Antep fıstığı adını kimse değiştiremeyecek.”