Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2010 12:22
Gaziantep'in en önemli tarımsal ürünü olan Antep fıstığının hasadı, Ramazan ayı ve yüksek sıcaklık nedeniyle güçlükle yapılıyor.
Sabah erken saatlerde eş ve çocuklarıyla birlikte fıstık bahçelerinin yolunu tutan çiftçiler, hava sıcaklığının iyice arttığı öğle saatlerini beklemeden hasat ettikleri ürünleriyle birlikte evlerine dönüyor.
Çalışmaya evlerinde devam eden çiftçiler, ağaçlardan kırdıkları fıstıkları “ben” ve “boz' çeşitler olarak ayırıyor. Bu işlemi de tamamlayan çiftçiler, ya daha sonra satmak için ürünlerini kurumaya bırakıyor ya da ürününü paraya çevirmek için pazara götürüyor.
Ağustos ayının ikinci yarısında yoğunlaşan ve 15 Eylül'e kadar süren Antep fıstığı hasadını, çile çekmeyi göze alamayan ya da geniş bahçelere sahip bulunan çiftçiler işçi çalıştırarak gerçekleştiriyor.
Çiftçi Hüseyin Keleş, Antep fıstığının geniş alanlarda ve çok miktarda üretilen bir tarımsal ürün olmasına karşılık hasadı elleriyle yapmaktan kurtulamadıklarını söyledi.
“Böyle olunca Antep fıstığını yetiştirmek de zor hasat etmek de zor. Antep fıstığı yetiştiriciliğinin ne kadar zor olduğunu bilebilmek için üretici olmak ve şu sıcağı
yemek gerekiyor” diyen Keleş, çiftçinin yılın en sıcak ayında olgunlaşan ürününü hasat ederken çok zorlandığını adeta “çile çektiğini” belirtti.
Bu arada, Antep fıstığının makine ile hasadına ilişkin çalışmalardan henüz bir sonuç alınamaması nedeniyle, dallardaki ürünlerin parmaklarla dokunularak ağaç altına serilen bezlerin üzerine düşürülmesi öneriliyor. Oysa pek çok çiftçinin, araştırmacıların ürünün ve ağacın zarar görmesini gerekçe göstererek şiddetle karşı çıkmalarına rağmen hasadı dallara sopalarla vurarak gerçekleştirdiği gözleniyor.
ÇİFTÇİLERİN EN ÖNEMLİ KAZANÇ KAPISI
Keleş, Antep fıstığı üreticiliğinin, Gaziantep ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki çiftçilerin en önemli kazanç kapısı olduğunu vurguladı. Bu yıl rekoltenin bol, fiyatın ise beklentilerinin gerisinde olduğunu ifade eden Keleş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Oğlunu evlendirecek, kızını gelin edecek, ev yaptıracak, traktörünü değiştirecek, borcunu ödeyecek, gübre ve tohumluk satın alacak çiftçinin umudu ağaçlarındaki Antep fıstığı. Gaziantep'teki çiftçiler nafakalarını önemli ölçüde Antep fıstığı üreticiliğinden elde ediyor.Antep fıstığı üreticiliği çok zor. Bahçeyi meydana getirmek zor, ürünü yetiştirmek zor, hasat yapmak zor. Antep fıstığı üreticiliği bir sürü zorluk yaşanarak yapılıyor. Bahçelerden 2 yılda bir ürün hasat ediliyor. Ürün olmayan yıl çiftçi en önemli geçim kaynağından mahrum kalıyor, ihtiyaçlarını varsa birikiminden karşılıyor, birikimi yoksa 'fıstığımı hasat edince öderim' diyerek borçlanıyor.”
Keleş, fıstık fiyatları yüksek olduğunda satacak ürünlerinin olmadığını, satacak bol ürünleri olduğunda da fiyatın düşük olduğunu belirterek, emeklerinin karşılığını alabilmeleri için “devletin bu konuya bir el atması” gerektiğini bildirdi.
Yeni hasat edilmiş Antep fıstığının kilosunun geçen hafta 6,30 ile 6,25 lira arasında değişen fiyatlardan alıcı bulduğunu ifade eden Keleş, bu hafta fiyatın 5,75-5,80 lira düzeyine gerilediğini kaydetti.
Keleş, Antep fıstığı yetiştiriciliğinin, gelir düzeyi düşük binlerce ailenin geçim kaynağı olması nedeniyle devlet tarafından desteklemesi gerektiğini sözlerine ekledi.