Fıstıkta bu yıl bereket yılı

Güncelleme Tarihi:

Fıstıkta bu yıl bereket yılı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2010 12:42

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin tarımsal üretiminde önemli yer tutan Antep fıstığının, bu yılın “var yılı” olması nedeniyle üreticisinin yüzünü güldürmesi bekleniyor.

Dünyadaki iki önemli gen merkezinin birinde yer alan ve Türkiye'nin Antep fıstığı üretim üssü olan bölgedeki Antep fıstığı bahçelerinde, meyveler mercimek büyüklüğüne ulaşarak dallarda kendisini göstermeye başladı.

Üreticiler, ekonomik getirisinin yüksek olması nedeniyle “yeşil altın” olarak da adlandırdıkları Antep fıstığını hastalık ve zararlılardan korumak için günlerini bahçelerinde ilaçlama çalışmaları yaparak geçiriyor.

Gaziantep Tarım İl Müdürü İbrahim Yılmaz, Antep fıstığı bahçelerinden 2 yılda bir ürün alındığını, çiftçilerin bahçelerinden Antep fıstığı hasat ettikleri yılı “var yılı”, hasat yapamadıkları yılı “yok yılı” olarak adlandırdıklarını söyledi.

2010'un çiftçilerin deyişiyle “var yılı” olduğunu kaydeden Yılmaz, rekolteyi 40 bin ton dolayında tahmin ettiklerini söyledi. Yılmaz, iklim koşullarına bağlı olarak rekoltede artış ya da azalma olabileceğine dikkati çekerek, “Antep fıstığı rekoltesini 40 bin ton dolayında tahmin ediyoruz. Ancak vakit henüz erken, buna ön rekolte tahmini diyebiliriz” dedi.

PEK ÇOK ÜLKEYE İHRAÇ EDLİLİYOR

Yurt içinde taze ya da kurutulmuş çerez olarak beğeniyle tüketilen Antep fıstığı, aynı zamanda pek çok ülkeye ihraç ediliyor ve döviz girdisi sağlanıyor.
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, rekoltenin düşük gerçekleşmesi nedeniyle geçen yıl iç piyasada Antep fıstığı fiyatlarının aşırı yüksek seyrettiğini, bu nedenle Antep fıstığı ihraç etmekte güçlük yaşadıklarını kaydetti.

Çıkmaz, Gaziantep ve bölge illerinden 2006 yılında 10 milyon 324 bin, 2007 yılında 13 milyon 412 bin, 2008 yılında 24 milyon 658 bin ve 2009 yılında da 22 milyon 441 bin dolarlık Antep fıstığı ihraç edildiğini bildirdi.

Antep fıstığı ihracatındaki gerilemenin bu yıl da sürdüğünü kaydeden Çıkmaz, “Rekolte yüksek olursa ihracatımız artar. Rakiplerimize karşı elimiz daha güçlü olur. Gaziantep yalnızca Antep fıstığı üretim merkezi değil aynı zamanda Antep fıstığı ihracat merkezi. Bölgede üretilen Antep fıstığı Gaziantep'ten ihraç ediliyor” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!