Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2011 00:00
Seyidoğlu Genel Müdürü Mehmet Göksu, Ramazan Bayramı öncesi çarşı pazarda sağlıksız gıdaların mantar gibi türediğini belirterek, uyarıda bulundu.
Göksu, “Baklavada fıstık yerine bezelye veya yeşile boyanmış yer fıstığı, şekerlemede ise son kullanma tarihi geçmiş ham madde kullananlar var. Merdiven altı ve taklit ürünler 3 liraya semt pazarlarında satılıyor. Vatandaş ucuz ürün alacağım diye sağlığından olmasın” diye konuştu.
Ramazan Bayramı’na hazırlanan vatandaşları, ucuz ve sağlıksız ortamda imal edilen şekerlerden uzak durmaları konusunda uyaran Göksu, şunları söyledi: “Sağlıksız ortamda imal edilen ucuz şekerler bayramınızı zehir edebilir. Toz şeker fiyatına bayramlık şeker satışı yapanlar var. Şekerleme üretiminde sağlık ve hijyen şartları çok önemli. 3 liraya misafire ikram edilecek şeker alınmaz. Tatlı ve şekerlemeleri daha çok çocuklar tükettiği için ayrıca dikkat edilmeli. Kimi zaman ünlü markaların taklit ürünlerine de piyasada rastlıyoruz. Sadece bayram öncesi piyasaya sürülen adı sanı duyulmamış markalara rastlıyoruz. Bunlar merdivenaltı üretilen ve sadece bayramlarda ortaya çıkan sağlıksız ürünler. Bu ürünlerin içeriği dahi tam olarak belli değil. Toz şekerin kilosundan daha ucuza şeker satışı yapanlar var.”
Hileler yapılıyor
Ramazan Bayramı’nda ikram edilen tatlıların üretiminde kimi zaman hileler yapıldığını anlatan Göksu, şöyle konuştu: “Maliyeti düşürmek için şekerlemelerden şeker yerine yarı fiyatına olan denetimsiz glikoz ve türevi tatlandırıcılar, baklava türü tatlılarda ise Antep fıstığı yerine yeşile boyayıp fırınladıkları yer fıstığını veya rengi nedeniyle yeşil bezelyeyi kullanabiliyorlar. Üretimde son kullanma tarihi geçmiş hammaddeler kullanılabiliyor.”