Güncelleme Tarihi:
Proje ile ağaç başına verimlilikte yüzde 49 artış sağlanırken, çıtlama oranında yüzde 24’lük artış sağlandı. Komşu bahçelere göre verim artışı dekar başına ortalama yüzde 123 olarak gerçekleşti. Projenin 5 yıl olarak planlanan ikinci etabında ise en önemli hedef daha fazla sayıda çiftçiye ulaşmak.
Projeye ilk üç yıl için 1.5 milyon TL değerinde yatırım yapıldı. Projede bugüne kadar 336 dekar alana sahip 23 bahçede teorik ve uygulamalı eğitimler, hastalıklarla ve zararlılarla mücadele, erozyonu önleme, yeni bahçelerin tesisi gibi çalışmalar gerçekleştirildi. Bahçelerde, toprak verimliliğinin sürdürülmesi, aşılı fidan üretiminin teşvik edilerek yaygınlaştırılması, tarımsal sekilerin örneklenerek çiftçilere aktarılması ve sürdürülebilir üretim sisteminin oluşturularak üreticilerin gelir seviyesinin artırılması için çalışmalar yürütüldü. Yapılan ölçümlere göre proje bahçelerinde, ağaç başına ortalama yüzde 49 verim, meyve kalitesinde önemli bir özellik olan çıtlama oranında ortalama yüzde 24 oranında artış sağlandı.
Nestle Türkiye Çikolata ve Şekerleme Grubu Genel Müdürü Oben Akyol Nestlé’nin bu projeye çok önem verdiğini belirterek, “Nestle olarak faaliyet gösterdiğimiz her ülkede değer yaratmayı ve var olan değerleri birlikte yaşatmayı, içinde bulunduğumuz topluma karşı taşıdığımız bir sorumluluk olarak görüyoruz” diye konuştu.
TEMA köprü oldu
PROJEYE yönelik paylaşımlarda bulunan TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç “Projemizin temel amacı, toprak üretkenliğini bozmadan tarım ekosistemindeki tüm bileşenleri dikkate alarak fıstık veriminin ve kalitesinin artırılmasıdır. Hedefimiz, üretimin en yüksek, verimin en düşük olduğu Gaziantep’in Karkamış, Nizip ve Oğuzeli ilçelerini kapsayan Barak Ovası’nda verimi ve kaliteyi artırmak” dedi.