Güncelleme Tarihi:
Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunmakla birlikte 3 farklı iklim kuşağının kesişim noktasında yer alan Gaziantep'te, farklı meyveler yetiştirmeyi kendisine hobi edinmiş vatandaşların, kivi ve Trabzon hurması yetiştiriciliğinin ardından portakal ve fındık yetiştiriciliğine yöneldikleri gözleniyor.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülat Çağlar, portakal ve fındığın Gaziantep'teki meyve koleksiyoncuları için yeni seçenekler olabileceğini söyledi.
Uygun tür ve fidan seçimi halinde Gaziantep'te fındık yetiştirmenin mümkün olabileceğini ifade eden Prof. Dr. Çağlar, “Ancak, portakal üreticiliği yöre koşullarına uyum sağlama yeteneğine sahip fidan çeşitleriyle koleksiyon oluşturma anlamında gerçekleştirilebilir. Ekonomik amaçlı üretim düşünülemez” dedi.
AA muhabirinin görüştüğü meyve fidanı satıcıları ise portakal ve fındık fidanlarını sipariş üzerine Karadeniz bölgesinden getirdiklerini belirtti.
Gaziantep'te geçmiş yıllarda dikilmiş ve ürün veren çok sayıda fındık ağacı olduğunu ifade eden fidancı Mustafa Gültekin, şöyle konuştu:
“Çukurova ya da Hatay'dan getirilen portakal fidanlarının yöremize uyum sağlama yeteneği yok. Ancak Rize'den getirdiğimiz ve 'üç yaprak' adını verdiğimiz portakal çeşidi Gaziantep koşullarına uyum sağlayabiliyor. Öyle ki portakal veren ağaçlar var. Uygun çeşidin seçimi yanında Gaziantep'te yapılan barajların iklimi yumuşatmasının da etkisiyle artık portakal yöremizde meraklılar tarafından yetiştirilebilen bir meyve çeşidi oldu. Artık müşterilerimizden elma, armut, erik, kiraz, nar fidanları yanında portakal ve fındık fidanı isteyenler de oluyor.”
Gültekin, portakal ve fındık fidanı talebinin diğer meyve fidanları kadar fazla olmadığını, portakal ve fındık fidanlarını bahçesinde değişik meyveler yetiştirmek isteyenlerin talep ettiğini bildirdi.