Fırsatçı bayilere 35 milyon lira ceza

Güncelleme Tarihi:

Fırsatçı bayilere 35 milyon lira ceza
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2023 07:00

TİCARET Bakanlığı'nca, otomotiv piyasasında aşırı fiyat artışlarının ve stokçuluğun önüne geçilmesi amacıyla yapılan ‘6 ay 6 bin kilometre’ düzenlemesi kapsamında gerçekleştirilen denetimlerde, otomobil yetkili bayi ve oto galerilere toplam 35 milyon 110 bin 527 TL idari para cezası uygulandı.

Haberin Devamı

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; otomotiv sektöründe meydana gelen arz ve talep dengesizliğini fırsata çevirmeye çalışanlara karşı, aşırı ve adil olmayan fiyat artışlarının ve stokçuluğun önüne geçilmesi amacıyla sıfır araçların 6 bin kilometre veya 6 ayı doldurmadan satışının önüne geçilmesine ilişkin düzenleme yapıldı.

Denetimler neticesinde, otomobil yetkili bayi ve oto galerilere toplam 35 milyon 110 bin 527 TL idari para cezası uygulandı. Ayrıca, stokçuluk faaliyetlerine karşı gerçekleştirilen denetimler sonucunda Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından otomotiv bayilerine bugüne kadar toplam 8 milyon 292 bin 360 TL tutarında idari para cezası uygulandı. Bakanlık 6 Mayıs 2023’te de bayilerin satıştan kaçınması, liste fiyatının üzerinde fiyat talep etmesi, müşteriyi aksesuar veya takasa zorlaması gibi faaliyetler halinde, ikinci el satış belgelerinin iptal edileceği ve bu işletmelere 1 yıl süreyle yetki belgesi verilmeyeceğiyle ilgili düzenleme yapmıştı. Bu kapsamda, Ankara, Adana ve Bursa’daki bayilere toplamda 17 milyon 834 bin 400 TL idari para cezası uygulandı. Ayrıca, bu bayilerin ikinci el yetki belgeleri de 1 yıl süreyle iptal edildi.

 

BAKMADAN GEÇME!