Ali DAĞLAR / İSTANBUL
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2006 00:00
Batık Sümerbank’ın zimmet ve dolandırıcılıktan 27 yıl 3 ay 15 gün hapis ve 107 milyon 585 bin 534 YTL para cezasına çarptırılan, hakkında yakalama emri çıkarılarak, yurtdışına çıkışı yasaklanan eski patronu Hayyam Garipoğlu firardayken kitap yazdı.
Garipoğlu, "Sus Konuşma!" adını taşıyan kitabında, ticarete atılışından, fabrikatörlüğe, oradan banka patronluğuna uzanan iş hayatını anlatırken, dibe vuruşunun başlangıcı olarak gösterilen tefeci Nesim Malki ile ortaklığına dair açıklamalarda bulundu. Hayyam Garipoğlu, babası Kasım Garipoğlu’nun, "Parayı hırsızlık yapar gibi köşede verdi. Dolayısıyla kağıt üzerinde, resmi bir ortaklık değildi bizimki" dediği Malki için, "Hayatına mal olan, yaptığı tek hata, bir kişiye gereğinden fazla borç para ve mal verip ondan alacağını tahsil etmek istediğinde de öldürülmüş olmasıydı" diyor.
HORTUMCUYA HORTUMLA ÇAY:
Kartal Cezaevi’nde aylarca yatan Garipoğlu, 255 sayfalık, kuşe kağıda basılı, 5 YTL’ye satışa çıkan kitabında bu günlerden, çarpıcı anılarına de yer verdi. Bu anılardan belki de en dikkat çekeni, bir başka batık banka Bank Kapital’in yöneticileriyle yaşadığı ilk temas ve diyaloglar. "Bizim koğuşun yanında Sayın Urfi Çetinkaya ile Sayın Cemal Nayır ve adamları kalırdı. Bir gün onları başka koğuşa aldılar ve yerlerine Sayın Mahmut Ceylan ve arkadaşları geldi. Onlara, daha önceden delinmiş beton duvarın içinden bir hortum uzatarak sıcak çay verdik. İlk günlerinde, yanlarında sudan başka içecekleri olmadığından, bu yan koğuşun verdiği çay servisi o kadar hoşlarına gitmişti ki, ’Yahu bu çayı hiç unutmayız’ demişlerdi. Çayın bir hortumcudan öbür hortumcuya ancak bir hortumla verilebilmesi, olayın diğer traji komik yönüydü..."