Güncelleme Tarihi:
PANDEMİDE tıpkı e-ticaret gibi önemli bir büyüme kaydeden ‘şimdi al sonra öde’ (buy now pay later) sisteminin kullanımı, tüm dünyada yükselen enflasyonla birlikte her geçen gün artıyor. Bu yükselişte ABD ve Avrupa’daki ülkeler başı çekerken, pazarın bu yıl tüm dünyada 527.9 milyar dolara ulaşması bekleniyor. FinTek şirketleri ise Türkiye’de de sisteme olan ilginin artacağı ve bununla birlikte borçluluğun yükselebileceği konusunda uyarıyor. Şimdi al sonra öde sisteminin enflasyonun ana gündem olduğu tüm dünyada tüketicinin ihtiyacını karşılama konusunda iyi bir alternatif olduğunu belirten finansal teknoloji şirketi Figopara Kurucu Ortağı ve CEO’su Koray Bahar, “Satın alma gücü düşük, düzenli geliri sınırlı olanların yanı sıra özellikle gençlerin bu sisteme ilgisini görüyoruz. Yani kredi kartı olmayan, ödeme güçlüğü çeken ya da faiz ödemek istemeyen kesimler tarafından tercih ediliyor. Finansal okuryazarlığın artması ödeme planlarını için büyük önem taşıyor” diye konuştu.
SENETLİ ÖDEME ÖRNEĞİ
Fintek girişim şirketi Insha Genel Müdürü Hasan Sami Bayansar ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Ülkemizde geçmişte, senetli ödemeler ve kredi kartıyla taksitlendirme nasıl ilgi gördüyse şimdi al sonra öde sistemi de kabul görmeye başladı. Önümüzdeki dönem pek çok farklı tüketici segmentinin ilgi göstereceği bir ödeme yöntemi olacak.” Sipay’ın CEO’su Semih Muşabak da “Sistem borçluluğun artması riskini beraberinde getirebilir. Ancak Türkiye’deki düzenlemeler düşünüldüğünde, bu sistemin tüketiciler için büyük bir risk oluşturacağını düşünmüyoruz” yorumunda bulundu.
APPLE DA OYUNDA
Fitch Ratings, geçtiğimiz dönemlerde merkez bankalarının düşük faiz kararlarının ve harcamayı artırmaya yönelik politikalarının ‘şimdi al sonra öde’ şirketlerinde yükseliş yarattığını belirtmişti. Uzmanlara göre faiz oranları ve enflasyon yüksek seviyede kaldıkça tüketicierin bu sisteme olan ilgisi artmaya devam edebilir. Son olarak Apple, “Pay Later” isminde yeni hizmetini duyurmuş ve Apple Pay kullanıcılarının şimdi al sonra öde hizmetinden yararlanacağı açıklanmıştı.
RİSKLER NELER?
EKONOMİST Dr. Tolga Dağlaroğlu, özellikle elektronik eşyalar için şimdi al sonra öde uygulamasının cazip olabileceğini belirterek, “Temel problemlerden biri bu sistemi kullanan tüketiciler için gelirin sürekli olması. Faiz ödemeseniz de gecikme ücreti var ve bu yeni mağduriyetler yaratabilir. Cari işlemler açığı, artan talep nedeniyle yükselebilir. Bu enflasyon önünde de yeni bir risk oluşturabilir. Büyümedeki oynaklığın yüksek olması, insanların gelirlerinin sürekli dalgalanmasına neden oluyor. Böyle kontratlarda sürekli gelir son derece önemli. Orta sınıfın alım gücünün düşmesi de sistemin işleyebilmesi için önemli bir problem” diye konuştu.
ŞİMDİ AL SONRA ÖDE SİSTEMİ NEDİR?
FİNANS sektöründe ödeme işlemlerinde, yatırım yönetiminde, sigortacılıkta ve diğer finansal alanlarda daha hızlı, ucuz ve erişilebilir bir sistemi hedefleyen finansal teknolojiler yani FinTek için şimdi al sonra öde sistemi, son dönemin en popüler kavramlardan biri olarak kabul ediliyor. Kısa vadeli bir finansman türü olarak bilinen sistem, tüketicilerin satın aldıkları ürünleri ileri bir tarihte ve genellikle faizsiz olarak ödeme imkânı sağlıyor. Ancak bazı sistemlerde gecikme faizi alınabiliyor.