FinTek uyarısı! Alım gücü enflasyonla birlikte ‘şimdi al sonra öde’ sistemindeki yükselişi etkileyebilir

Güncelleme Tarihi:

FinTek uyarısı Alım gücü enflasyonla birlikte ‘şimdi al sonra öde’ sistemindeki yükselişi etkileyebilir
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2023 07:00

Pandemide ‘şimdi al sonra öde’ sistemine artan ilgi, yüksek enflasyon ortamında da devam ediyor. Uzmanlar, Türkiye’de bu alandaki şirket sayısında artış beklerken, borçluluğun artmasına karşı ödeme planları konusunda tüketicileri uyarıyor. Düşen alım gücü, artan işsizlik nedeniyle sürekli gelir konusundaki belirsizlikler ise diğer riskler arasında.

Haberin Devamı

PANDEMİDE tıpkı e-ticaret gibi önemli bir büyüme kaydeden ‘şimdi al sonra öde’ (buy now pay later) sisteminin kullanımı, tüm dünyada yükselen enflasyonla birlikte her geçen gün artıyor. Bu yükselişte ABD ve Avrupa’daki ülkeler başı çekerken, pazarın bu yıl tüm dünyada 527.9 milyar dolara ulaşması bekleniyor. FinTek şirketleri ise Türkiye’de de sisteme olan ilginin artacağı ve bununla birlikte borçluluğun yükselebileceği konusunda uyarıyor. Şimdi al sonra öde sisteminin enflasyonun ana gündem olduğu tüm dünyada tüketicinin ihtiyacını karşılama konusunda iyi bir alternatif olduğunu belirten finansal teknoloji şirketi Figopara Kurucu Ortağı ve CEO’su Koray Bahar, “Satın alma gücü düşük, düzenli geliri sınırlı olanların yanı sıra özellikle gençlerin bu sisteme ilgisini görüyoruz. Yani kredi kartı olmayan, ödeme güçlüğü çeken ya da faiz ödemek istemeyen kesimler tarafından tercih ediliyor. Finansal okuryazarlığın artması ödeme planlarını için büyük önem taşıyor” diye konuştu.

SENETLİ ÖDEME ÖRNEĞİ

Fintek girişim şirketi Insha Genel Müdürü Hasan Sami Bayansar ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Ülkemizde geçmişte, senetli ödemeler ve kredi kartıyla taksitlendirme nasıl ilgi gördüyse şimdi al sonra öde sistemi de kabul görmeye başladı. Önümüzdeki dönem pek çok farklı tüketici segmentinin ilgi göstereceği bir ödeme yöntemi olacak.” Sipay’ın CEO’su Semih Muşabak da “Sistem borçluluğun artması riskini beraberinde getirebilir. Ancak Türkiye’deki düzenlemeler düşünüldüğünde, bu sistemin tüketiciler için büyük bir risk oluşturacağını düşünmüyoruz” yorumunda bulundu.

APPLE DA OYUNDA

Fitch Ratings, geçtiğimiz dönemlerde merkez bankalarının düşük faiz kararlarının ve harcamayı artırmaya yönelik politikalarının ‘şimdi al sonra öde’ şirketlerinde yükseliş yarattığını belirtmişti. Uzmanlara göre faiz oranları ve enflasyon yüksek seviyede kaldıkça tüketicierin bu sisteme olan ilgisi artmaya devam edebilir. Son olarak Apple, “Pay Later” isminde yeni hizmetini duyurmuş ve Apple Pay kullanıcılarının şimdi al sonra öde hizmetinden yararlanacağı açıklanmıştı.

 

Haberin Devamı

RİSKLER NELER?

Haberin Devamı

EKONOMİST Dr. Tolga Dağlaroğlu, özellikle elektronik eşyalar için şimdi al sonra öde uygulamasının cazip olabileceğini belirterek, “Temel problemlerden biri bu sistemi kullanan tüketiciler için gelirin sürekli olması. Faiz ödemeseniz de gecikme ücreti var ve bu yeni mağduriyetler yaratabilir. Cari işlemler açığı, artan talep nedeniyle yükselebilir. Bu enflasyon önünde de yeni bir risk oluşturabilir. Büyümedeki oynaklığın yüksek olması, insanların gelirlerinin sürekli dalgalanmasına neden oluyor. Böyle kontratlarda sürekli gelir son derece önemli. Orta sınıfın alım gücünün düşmesi de sistemin işleyebilmesi için önemli bir problem” diye konuştu.

 

Haberin Devamı

ŞİMDİ AL SONRA ÖDE SİSTEMİ NEDİR?

FİNANS sektöründe ödeme işlemlerinde, yatırım yönetiminde, sigortacılıkta ve diğer finansal alanlarda daha hızlı, ucuz ve erişilebilir bir sistemi hedefleyen finansal teknolojiler yani FinTek için şimdi al sonra öde sistemi, son dönemin en popüler kavramlardan biri olarak kabul ediliyor. Kısa vadeli bir finansman türü olarak bilinen sistem, tüketicilerin satın aldıkları ürünleri ileri bir tarihte ve genellikle faizsiz olarak ödeme imkânı sağlıyor. Ancak bazı sistemlerde gecikme faizi alınabiliyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!