Fındıkta tekel araştırması

Güncelleme Tarihi:

Fındıkta tekel araştırması
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2016 00:01

FINDIKTA düşen fiyatın arkasında piyasada oluşan tekelin olduğu iddialarında yeni bir boyuta geçildi.

Haberin Devamı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, “Tekel oluşturmayla ilgili bize gelen şikayeti Rekabet Kurumu’na taşıdık. Elde edeceğimiz verilere göre hareket edeceğiz” dedi. Üretici, birlik, konsey ve ihracatçı zincirini kırmamak gerektiğini belirten Çelik, “Fındıkta tekelden bahsediliyor. İhracatçıyı üreticiden, üreticiyi ihracatçıdan koparmak doğru değil. Çiftçilerin tümüyle ilgili söylediğimiz fındık için de geçerlidir. Üreticinin aleyhine atılacak adımların karşısında devleti karşılarında bulurlar” dedi.

Faruk Çelik, fındıkta başka önlemler de aldıklarını söyledi. Çelik, “Şu an için fındıkta rekolte tahmini 3 kesim tarafından yapılıyor. Biri yükseltiyor, biri düşürüyor ve burada yine pazarı sarsıcı oyunlar oynanıyor. Fındığın rekoltesin1-7 Haziran tarihleri arasında bakanlık açıklayacak. TMO etkin hâle getirilecek. ‘Ben, emanet bırakmak istiyorum’ diyenlere fındığı TMO’ya bırakabilecek. Hızlı bir şekilde de bahçelerin yenilenmesini sağlayacağız” diye konuştu.

Salçayı ‘karıştıracak’ imza

Faruk Çelik, domates ve biber salçasının karıştırılarak ‘karışık salça’ şeklinde piyasaya sunulmasının önünü açan tebliğ değişikliğini de imzaladı. Karışık salçada, domates ya da biberden biri en az yüzde 30 olacak şekilde koyulacak. Söz konusu salçalar, karıştırma oranına göre karışımda fazla olan salçanın miktarı önce yazılmak şartıyla isimlendirilecek.

BAKMADAN GEÇME!