A.A.
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2009 10:32
Giresun'da bazı üreticiler, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) nem oranı yüksek olduğu gerekçesiyle almadığı fındıklarını, kış ayı olduğu için oto boyacısı fırınında kurutuyor.
Fındık alımı için yetkilendirilen TMO, randevu sistemiyle fındık alımlarını sürdürürken, yapılan ölçümlerde fındığındaki nem oranı şartnamedeki 6 firenin üzerinde olan üreticinin fındığı alınmıyor.
TMO'nun kapısından geri dönen ve kış ayı olduğu için fındığını kurutmak için çare arayan üretici ise kış ayları olduğu için ilginç bir çözüme yöneliyor.
Büyük Sanayi Sitesi'ndeki oto boyama kurutma fırınını keşfeden üreticiler, çuvallarla buraya getirdikleri fındıklarını fırında kuruttuktan sonra tekrar TMO'nun yolunu tutuyor.
Merkeze bağlı Seyit köyünde fındık üreticiliği yapan ve fındığını kurutmak için sanayi sitesine gelen Mehmet Taş, TMO'dan aldığı randevuya göre sırasının ocak ayında geldiğini, yapılan ölçümlerde ürünündeki nem oranının TMO'nun belirlediği nem oranından yüksek çıktığını söyledi.
Bunun üzerine 3 ton dolayındaki ürününü tekrar kurutmak için oto boyama kurutma fırınına getirdiğini ifade eden Taş, “Bu sorun TMO'nun fındık alımları için görevlendirilmesiyle başladı. FİSKOBİRLİK'in alım yaptığı dönemlerde bunlar yaşanmıyordu. Bu durum ürünümün maliyetine, hesapta olmayan bir ek daha çıkardı. Bir çok üretici kendilerine ek maliyet getirmesine rağmen bunu yapmak zorunda kalıyor” diye konuştu.
Oto boyama kurutma fırını işletmecisi Ahmet Batan ise kendisinin de bir fındık üreticisi olduğunu, TMO'nun alımları için görevlendirilmesiyle, üreticilerin yaşadığı sorunları kendisinin de yaşadığını söyledi.
“DEPOLARDA BEKLEYEN FINDIĞIN NEM ORANI ARTIYOR”
Kurutulan fındığın depolarda bekletilmesinden dolayı zamanla nem oranının arttığını belirten Batan, şöyle devam etti:
“Fındığın satışın için kış ayı süresince bekletilmesi, kurutulmuş olsa dahi onu rutubetli hale getiriyor. Serbest piyasaya göre daha iyi fiyat veren TMO ise bunu gerekçe göstererek ürünü almamak için elinden geleni yapıyor. Üreticilerden gelen talepler üzerine bu işe başladım. Günde 3 ile 10 ton arasında fındık kurutma işlemi yapıyoruz. Bunun karşılığında üreticiden çok cüzi bir rakam alıyoruz. Fındığı kurutmak için fırını 80 dereceye ayarlıyoruz, ondan sonra fındığı çuvallamak için 3-4 saat bekletiyoruz.”
ZİRAAT ODASI BAŞKANI AKBAŞLI
Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı ise, bu durumun fındık üreticisine reva olmadığını ifade ederek, “Alımların kış ayına sarkmaması için TMO hızlı alım yapmalıdır. Yapmadığı takdirde ortaya böyle bir durum çıkar” dedi.
TMO'nun, şartnamesine göre nem oranına göre 6 firenin üzerindeki fındığı almadığını ifade eden Akbaşlı, “Ürününü maliyetinin altında satmamak isteyen üretici, ek bir masrafla bunu yamak zorunda kalıyor. Bu durumu, her geçen yıl mağduriyeti büyüyen fındık üreticileri adına, yetkililerin takdirine bırakıyorum” diye konuştu.