Güncelleme Tarihi:
Merkeze bağlı Kemaliye köyünde çilek yetiştiren Ali Rıza Çekiç (68), gazetecilere yaptığı açıklamada, çok verimli olduğu söylenen Hollanda kökenli çilek fidelerini merak ederek yetiştirmeye başladığını belirtti.
Çileklerdeki verimin farkına varınca 6 dönüm fındık bahçesindeki fındık ağaçlarını sökerek yerine çilek diktiğini ifade eden Çekiç, "İlk olarak toprağa naylonla diktim, iyi verim alamadım. Daha sonra toprağın etrafını köpükle çevirdim, verim çok arttı, eğer verim artmasaydı yetiştirmekten vazgeçecektim. Fazla suya ve gübreye ihtiyaç da olmuyor" dedi.
Çekiç, çileklerin Karadeniz iklimine uygun olduğunu ve yağmur ile soğuktan etkilenmediğini dile getirerek, şöyle konuştu:
"Bu çilek fındığı 20'ye katlar. Fındık bahçesinde kar yok, yıllık 500 kilogram civarında fındık oluyordu, 7 liralık fiyata göre 3 bin 500 lira ediyor. Bu paranın yarısına yakını da fındığın masrafına gidiyor, geriye 2 bin lira kalıyor. Yetişkin bir çilek fidesi yılda 1,5 kilogram meyve veriyor, 6 dönüm arazide yıllık 20 ton üretim yapmayı hedefliyorum. Bir kilogram verse dahi hedefime ulaşabiliyorum. Bu çileğin kilogramı 2 liradan alıcı buluyor. Alıcılar geliyorlar, topluyorlar ve götürüyorlar."
Yetiştirmek isteyene ücretsiz fide dağıtacak
Çilek yetiştirmek isteyenlere ücretsiz fide dağıtacağını belirten Çekiç, "Herkese bir gelir kaynağı olmasını istiyorum. Bizim halkımızın geliri yüksek değil. Buranın rakımı 450, rakım yükseldikçe meyve vereceği ay değişebiliyor. Herkesin bunu yapmasını tavsiye ediyorum. Kimseden bir kuruş para istemiyorum. 1 milyon adet fide dağıtmayı amaçlıyorum ancak bir şartım var, bu fideleri kasaya dikecekler, arazide olmuyor" ifadelerini kullandı.