Fındık alımları başladı

Güncelleme Tarihi:

Fındık alımları başladı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2006 14:55

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Giresun'un Bulancak ilçesinde düzenlenen törenle 2006 ürünü fındık alım kampanyasını başlattı. İlk günde 1000 kişi 500 ton ürün vermek için müracat etti.

Törene katılmak üzere helikopter ile Giresun'a gelen Bakan Eker ve Güler'i, Atatürk Stadında, Giresun Valisi Şükrü Kocatepe, Ordu Valisi Said Vakkas Gözlügör, AK Parti Giresun milletvekilleri Nurettin Canikli, Hasan Aydın ve Adem Tatlı, AK Parti Ordu Milletvekili Enver Yılmaz ile diğer ilgililer karşıladı.

Bakan Eker ve Güler, Atatürk Stadı Beyaz Salonda, yöre milletvekilleri, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) yetkilileriyle birlikte basına kapalı olarak yaklaşık 45 dakika süren değerlendirme toplantısı yaptılar.

Daha sonra karayoluyla TMO'nun Bulancak ilçesi Pazarsuyu mevkisindeki alım merkezine giden Bakan Eker ve Güler ile beraberindekiler, 2006 ürünü fındık alım kampanyasının açılışını yaptılar. Açılışın ardından bir süre depolarda incelemelerde bulunan Bakan Eker, TMO'nun fındık alım esasları ile fındık alımında kullandığı cihazlar hakkında bilgi verdi. Eksperlerle birlikte fındık rutubet ve randıman ölçümü yapan Bakan Eker, fındık alımlarında ilk kez kullanılan dijital rutubet ölçüm cihazı ile randıman ölçüm cihazının tanıtımını yaptı.

"AMACIMIZ ÜRETİCİNİN LEHİNE OLAN İŞLERİ GERÇEKLEŞTİRMEK"
/images/100/0x0/55ea1e34f018fbb8f86c542b


Bakan Eker, bütün amaçlarının üreticinin lehine olan işleri gerçekleştirmek olduğunu belirterek, “Alımlarda ilk kez kullanılan bu son teknoloji cihazlar, üreticinin alın terinin ve emeğinin karşılığını bulmasını sağlayacaktır” dedi.
Teslim edilen ürün bedelinin yarısının peşin, yarısının ise 15 gün sonra ödeneceğini ifade eden Bakan Eker, şunları söyledi: “Çiftçi kayıt sistemine dahil olan üreticimizden limitsiz ürün alımı yapacağız. Ürününü hemen satmak istemeyen üreticimizin ise ürününü emanete alacağız. Burada üreticimiz eğer isterse ürün bedelinin yüzde 25'i dolayında avans vereceğiz. Yine eğer üreticimiz isterse, depodaki emanet fındığı bize satmak istiyorsa o günkü cari fiyattan ödemesini yapacağız. Eğer tüccara satmak istiyorsa depo kirası almadan ürününü kendisine vereceğiz.”

"TMO'NUN BAŞARILI GÖREV YAPACAĞINA İNANIYORUZ"

Bakan Eker, TMO'nun müdahil bir kuruluş olarak başarılı görev yapacağına inandıklarını, üreticinin lehine bir alım yaptıklarını kaydetti. Eker, bir gazetecinin sorusu üzerine, TMO'nun üreticinin lehine olacak gelişmeler için piyasaya girdiğini, bundan sonraki gelişmeleri de yine üreticinin lehine değerlendireceğini söyledi. Bir vatandaşın “fındık alım fiyatı artacak mı” yönündeki sorusunu Bakan Eker, “fındığa fiyat verildi” diye yanıtladı.

İLK GÜNDE 1000 KİŞİ BİZE MÜRACAAT ETTİ

Bakan Eker, alımlarda sorun olmadığını vurgulayarak, “İlk günde 1000 kişi 500 ton ürün vermek için bize müracaat etti. Alım ekiplerimiz, depomuz, herşeyimiz hazır” dedi. Eker, bir üreticinin FİSKOBİRLİK'ten ürün bedelini alamamasıyla ilgili sorusu üzerine şöyle konuştu: “O konu FİSKOBİRLİK ile ilgili bir konudur. Biz üreticimize FİSKOBİRLİK'in yaşattığı sorunu yaşatmayacağız. Ürününü TMO'ya veren üreticimiz aynı sorunla karşı karşıya gelmeyecek. Yarın FİSKOBİRLİK'in olağanüstü genel kurulu var. Genel kurula müdahil olmayacağız.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!