Güncelleme Tarihi:
Ekonomi dinlendirilmeli
ABank’ın Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) ile ortaklaşa geliştirdiği “Benim KOBİM Geleceğin Yıldızı” projesi nedeniyle Mersin’de bulunan Tuncay Özilhan, sorulamızı yanıtlarken ekonominin ısındığı konusundaki görüşlere katıldığını söyledi. Özilhan, şöyle konuştu: “Buna karşılık Türkiye’nin hâlâ bu kadar büyük bir büyümeyi finanse edecek, fonlayabilecek bir altyapıya sahip değil. Bu durumda hemen cari açığa yaslanıyoruz. Isınmış ekonomiyi bu tempoda götürmektense ekonomiyi soğutmak daha doğru olur. Türkiye ekonomisinin şu an durmaya, dinlenmeye ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Bu mola verildikten sonra maratona devam.”
Yatırım kısıtlanmasın
Son 3 yılda büyük projelerin hepsinin Türk bankalar tarafından fonlandığını vurgulayan Özilhan, şunları söyledi: “Yabancı bankaların hâlâ büyük yatırımları fonlama iştahı artık yok. Türkiye büyümeye devam ediyor. Büyük yatırımlar var, ama finansmanda kısıtlamalar var. Ekonomiyi yönetenlerin tüketici, konut, araba gibi ekonomiyi ısıtan krediler ile yatırım kredilerini ayırması lazım. Çünkü Türkiye’nin istediği hedefleri yakalaması için büyük yatırımlara ihtiyacı var. Bu yatırımları ertelerseniz kaynak dışarı gidecek, cari açık sorunu çözülmeyecek.”
Hedefin altı doldurulmalı
Türkiye’nin önemli hedefler koyduğunu ve bunları ulaşma imkanına sahip olduğunu vurgulayan Özilhan, şu değerlendirmeyi yaptı: “Gelişmiş ülkelerin temposu yavaşladı ama gelişen ülkelere bakınca Çin, Rusya, Brezilya ve Türkiye gibi ülkeler gelecek 20-30 yılın ülkeleri olacak. Türkiye 10 büyük ekonomiye ulaşabilir ama eğitimiyle üretimiyle şehir planlamasıyla hedeflerin altını iyi şekilde doldurmak lazım.”
Nükleer olmalı, kültürü de oturtulmalı
TÜRKİYE’de enerji ihtiyacının grafiğine bakıldığında muhakkak nükleer santral yapılması gerektiğini ortaya çıktığını savunan Tuncay Özilhan, şöyle konuştu: “Enerji ihtiyacı gösteriyor ki bu ülkede HES de yapılmalı, termik santral de yapılmalı, nükleer de yapılmalı. Japonya deneyiminden sonra nükleer enerji ile ilgili tereddütler oluştu. Bizim ülkemiz de deprem bölgesinde, altyapı da tabii ki buna göre geliştirilmeli. Türkiye’nin bu konuda müthiş bir teknoloji, altyapı ve mühendis ordusuna ihtiyacı var. Her şeyden önce o iç kültürün edinilmesi lazım. Hadi yapalım deyince yapılacak bir yatırım değil bu. Kadro ve gerekli kültürün sağlanması lazım. Gerze’de 1.5 milyar dolarlık bir enerji yatırımımız var. Bir reaksiyon vardı başta özellikle. Bilgilendirme ve eğitimle minimuma indi. Tabi insanların hafızasında eski deneyimler var.”